Home

Nieuws 11 reacties

15.000 hectare landbouw wordt natuur of bebouwing

De totale oppervlakte landbouwgrond in Nederland is tussen 2012 en 2015 met 15.000 hectare afgenomen, blijkt uit cijfers van het CBS.

In die 3 jaar tijd is het areaal aan natuurgebieden met 11.000 hectare toegenomen. Dat is niet allemaal voormalig landbouwgrond, een deel was voorheen bosgebied.

54% grond is landbouw

Veel van de verdwenen agrarische percelen is open natuur geworden, ook is er meer grond in gebruik als bebouwd terrein voor woningen of bedrijven. 54% van alle grond in Nederland is in gebruik voor de landbouw.

De totale oppervlakte van Nederland bedraagt 4.145.000 hectare. Tussen 2012 en 2015 heeft 45.000 hectare in Nederlanden andere bestemming gekregen.

Het CBS berekent met behulp van luchtfoto‘s, kaarten en ander materiaal op welke manier de beschikbare grond wordt gebruikt.

Laatste reacties

 • ghsmale

  landbouwgrond was al natuur,
  alleen wordt het nu niet meer onderhouden

 • Alco

  Goeie @Smale

 • massy

  Dus voor degene die tegen zonnepanelen op landbouwgrond zijn. is dit wel normaal om 15.000 ha grond naar natuur omzetten in 3 jaar tijd. daar komt ook geen voedsel meer vandaan.denk daar eens over na.

 • veldzicht

  Het spijt me dat ik het zeggen moet,al die z.g. nieuwe natuur,ik vind er geen zak aan.Een mooi agrarisch gebied met boerderijen ,akkers en weilanden en een boomgaard is toch veel mooier dan die ruige bende die ze er van maken. Komen die kwijlen van vroege vogels weer op tv zien en zien weer een of ander miezerig plantje,O, O ,O,wat is dat toch mooi en 5 jaar terug was dat nog saaie landbouwgrond en nu staat er een 5 stekelige distel......

 • agratax.1

  @massy. Dat natuurgebied geen voedsel oplevert, is voor de politiek en de handel geen probleem. Zij verdienen hun geld (eten) met de mond en daar er op de wereld meer dan genoeg boeren zijn om tegen een voor hen goede prijs grondstof voor hun voedsel te leveren, zal hooguit het arm(st)e deel van de wereldbevolking honger lijden en verhongeren als er geen voedselhulp komt via de rijken. Barmhartige mensen ontlenen hun bestaan aan de armlastige mensen.

 • kleine boer

  Alles word meer behalve de landbouwgrond en toch komt het door de landbouw dat het steeds slechter gaat met de natuur en milleu word het dan niet tijd om de rollen weer terug te draaien en meer grond naar de landbouw....

 • Bolder01

  Sints de overheid zich bemoeid met regels en wetten gaat het met de natuur de verkeerde kant op hebben de boeren het in het verleden dan zooooooo verkeerd gedaan lijkt mij niet

 • holkenborg

  Doe overheid maakt er een potje van. O.a oostvaardersplassen.......

 • ENDE902

  Onwillekeurig zet ik te schatten hoeveel plaatsingsruimte voor mest hiermee gemoeid is. Hiervoor is vast geen vergoeding betaald.

 • Jaap39

  Deze ontwikkelingen worden met de groeiende invloed van Groen Links nog extremer. Bananenrepubliek in wording... of zijn we dat al.

  Je zou haast pleitten voor een echte voedselcrisis. Deze ontwikkelingen zijn echt gênant. Je schaamt je onderhand om Nederlander te zijn in Nederland.

  Zolang er mensen geen eten hebben is deze ontwikkeling te erg voor woorden.

 • koestal

  Zeg maar daag grutto,s en kieviten ,einde van de weidevogels,die houden van boerenland.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.