Home

Nieuws 5 reacties

Vrachtwagenheffing niet voor trekkers

De kilometerheffing voor vrachtwagens gaat niet gelden voor landbouwtrekkers.

De ministerraad heeft vrijdag ingestemd met de vrachtwagenheffing. De heffing gaat alleen gelden voor vrachtwagens boven de 3.500 kilo. Landbouwtrekkers, mobiele kranen en voertuigen met een beperkte snelheid worden uitgezonderd net als bepaalde andere categorieën zoals vuilniswagens, brandweerauto’s en militaire voertuigen. Reden is dat deze niet primair worden gebruikt voor goederenvervoer.

De heffing gaat ook gelden op lokale en regionale wegen. Dat moet voorkomen dat vrachtverkeer sluiproutes gaat nemen en de leefbaarheid in gemeenten achteruitgaat.

‘Vieze’ vrachtwagens betalen meer

Op welke lokale en regionale wegen betaald moet worden, gaat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) overleggen met provincies, gemeenten en waterschappen. Op wegen waar nu of in de toekomst tol moet worden betaald, gaat de heffing – die in 2023 moet worden ingevoerd – niet gelden.

Hoe hoog de heffing wordt moet nog worden bepaald. Vervuilende vrachtwagens gaan wel meer betalen dan schone.

De inkomsten die hieruit voortvloeien, worden in de transportsector teruggepompt. Dat gebeurt door verlaging van de motorrijtuigenbelasting. Verder kan de sector het geld gebruiken voor innovatie en vergroening. De kosten voor de invoering van het registratie- en betalingssysteem zal ook uit de heffing worden betaald.

Apparatuur

Om de overlast te beperken voor het vrachtverkeer moet er een soortgelijk systeem komen als in het buitenland. Dan hoeven vrachtwagens geen extra apparatuur aan te schaffen. In onder meer België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en Polen is er al een vrachtwagenheffing.

Laatste reacties

 • cor vroege

  Consument gaat dus in toekomst meer betalen voor producten ,kosten worden gewoon doorberekent ,consument betaald uiteindelijk ,slecht plan dus!!

 • mtseshuis

  sufferds!

 • ed12345

  Om jullie maar vast een ideetje geven Ik betaal hier in Belgie in vlaanderen 19 cent per km en in wallonie 22 cent per km met een gewone enkele achteras vrachtwagen euro 3 Met een euro 5 zou ik 14 en 17 cent betalen .Maar wij betalen bijna geen wegenbelasting voor vrachtwagens

 • veldzicht

  @cor vroege. Als de boer het uiteindelijk maar niet hoeft te betalen,dat doorberekenen moet ik nog maar zien!

 • pinkeltje

  Zou de eerste keer in de geschiedenis zijn dat een boer een hogere kostprijs kan doorberekenen. Of zie ik dat verkeerd? Allicht komt er geen heffing voor landbouwtrekkers. Hoe wil je dat invoeren? Maar of dat ook eindeloos zo blijft als er ooit kentekens op trekkers komen dat moet ik nog zien....

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.