Home

Nieuws 5 reacties

Van Veldhoven werkt aan financieringsfonds sanering asbestdaken

Er komt een landelijk dekkend fonds voor de financiering van de sanering van asbestdaken.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat is bezig om een dergelijk fonds op te zetten. Dat zei ze bij de begrotingsbehandeling van haar ministerie. De Tweede Kamer had via een motie van CDA-Kamerlid Maurits von Martels en VVD-er Eric Ziengs gevraagd om een dergelijk fonds.

Lees verder onder de tweet.

Budget asbestsanering

Aanleiding voor het fonds is dat veel ondernemers en particulieren de sanering van asbestdaken niet kunnen betalen. Op het moment is er een subsidieregeling voor de sanering van asbestdaken, maar dit budget zal in de loop van volgend jaar opraken. In totaal is er dan € 75 miljoen aan uitgegeven.

Subsidie was bedoeld voor een versnelling sanering

Von Martels vroeg tijdens het debat of het subsidiepotje al leeg is. “Nee, nu nog niet, maar dat gaat in 2019 wel gebeuren”, antwoordde Van Veldhoven. Er wordt in 2019 nog wel geld uitbetaald: nog meer dan 10% van het totale bedrag van € 75 miljoen. “Daarna is het de bedoeling dat we een andere vorm van ondersteuning hebben voor mensen die een asbestdak te saneren hebben. De subsidie was namelijk bedoeld voor een versnelling. Die hebben we bereikt, maar we moeten nu overgaan naar andere financieringsvormen”, vindt Van Veldhoven. De staatssecretaris is met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) in overleg over het fonds.

Lees meer over de subsidieregeling verwijderen asbestdaken op de site van RVO.nl.

Geen verlenging subsidie

SP-Kamerlid Cem Laçin diende bij de begrotingsbehandeling een motie in om de subsidieregeling voor het verwijderen van asbestdaken ook na 2019 voort te zetten met extra geld. Van Veldhoven wil dit niet, omdat ze inzet op de financieringsregeling in plaats van de subsidie. Half oktober verlengde Van Veldhoven de termijn waarop alle asbestdaken verwijderd moeten zijn van 1 januari 2024 naar 31 december 2024.

Laatste reacties

 • f.p.zomer

  Is de subsidie nu wel of niet op?
  Van de week gebeld met RVO over een aanvraag op 15 okt.
  Ze vertelde dat de 75 miljoen op was en er niets bijkwam.

 • Mark Van de Watering

  Beetje jammer van de politiek. Versnellen kon voor de mensen met kapitaal. Als je al geen kapitaal hebt, en nu niets mee krijgt is het al helemaal niet te betalen... ergo geen verwijdering mogelijk.

 • Mark Van de Watering

  Beetje jammer van de politiek. Versnellen kon voor de mensen met kapitaal. Als je al geen kapitaal hebt, en nu niets mee krijgt is het al helemaal niet te betalen... ergo geen verwijdering mogelijk.

 • lhessels991

  Als we met zijn allen graag van het asbest af willen, zullen we daar gezamenlijk een offer voor moeten brengen. In het verleden heeft een ieder dat geweldige product gebruikt, zonder dat de overheid seinen afgaf dat het niet goed zou zijn. Dat is weliswaar langzaam verschoven, maar niemand persoonlijk kan je van schuld betichten. Laten we dan gezamenlijk zorgen dat we van dat goedje afkomen, door ieder een renteloze lening te geven, die bij evt bedrijfsbeëindiging afgelost kan worden. Dat kost geld, maar als we het niet doen, gaan velen niet tot actie over en komen er boetes die niet betaald kunnen, met gedwongen bedrijfsbeeindigingen tot gevolg. Verder moeten de saneringskosten onderuit gebracht worden, die zijn momenteel veel te hoog. Je hoeft het met deze mening niet eens te zijn, maar geef een betere oplossing in deze discussie, zonder te mekkeren over de kosten die je zelf misschien al gemaakt hebt, die heb ik zelf namelijk ook al gemaakt.

 • Johnny Hogenkamp

  Kosten saneren viel mij met 7 euro per m2 juist heel erg mee, mede omdat 4,50 euro hiervan ook nog gesubsidieerd werd en we bij de prijs inbegrepen ook gelijk alle andere asbest bij de containers in konden kieperen. Netto 5000 euro voor 2000 m2. Grootste kostenpost blijft het nieuwe dak, afhankelijk van het soort materiaal 20-40 euro gelegd per m2.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.