Home

Nieuws 11 reacties

Schouten wil extraatjes voor kringlooplandbouw in GLB

De Europese landbouwsteun moet zo veel mogelijk bijdragen aan de omslag naar kringlooplandbouw, zegt minister Carola Schouten.

Zij wil de subsidie in een drielagenmodel onderbrengen: een basisbetaling, een betaling voor maatschappelijke diensten, zoals deelname aan ecoschema‘s, en daar bovenop een extra beloning voor boeren in collectieven die iets extras doen voor de maatschappij. De minister van Landbouw zegt dat in een brief aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van 2 studies die de Tweede Kamer heeft laten doen naar het nieuwe gemeenschappelijk landbouwbeleid.

Deelname aan maatschappelijke diensten

De minister wil niet dat boeren weerhouden worden van deelname aan maatschappelijk diensten, doordat er te veel verplichtingen aan kleven. Samenwerkingsvormen tussen boeren en grondeigenaren kunnen nieuwe activiteiten ontwikkelen, die bijvoorbeeld de regionale kringloop versterken.

Kringloopgedachte ook in Europees beleid

De minister geeft aan dat de discussie over het beleid in Brussel nog volop gaande is en dat zij meer steun verwerft voor haar inzet om de kringloopgedachte ook in het Europees beleid vorm te geven en om de landbouwsteun sterk in te zetten voor klimaat, leefomgeving en biodiversiteit.

Laatste reacties

 • veehouders

  De landbouw doet al iets voor de maatschappij. WIJ PRODUCEREN VOEDSEL!!!

 • Firma Vellenga

  Misschien kan de maatschappij iets voor de boer doen?

 • veelust

  Extraatjes voor Kringlooplandbouw. Weten ze al wat dat is of wordt het net zo een containerbegrip als het woord duurzaam. Ga eerst maar eens een duidelijke definitie geven van Kringlooplandbouw, dan zal je er achter komen dat de landbouw al kringloop is. Misschien moet het kringloopmaatschappij worden en dan kan men de conclusie trekken dat kringloopmaatschappij heel complex wordt.

 • Klaasvaak

  Laat ze eerst maar eens zorgen dat er ruimte voor meer dierlijke mest in het mestbeleid komt. Pas dan kunnen we beginnen met kringloop denken.

  Ze belooft nu al gouden bergen zonder de echte mogelijkheden te geven.

 • Maas1

  Wij hebben hier in de buurt een nieuwe maatschappelijke dienst via Whatsapp een soort van veegmachine om de criminele klere bendes de straat uit te vegen! Zoiets wordt het naar het vertrek van de boeren!

 • farmer135

  Er zullen weer zoveel voorwaarden aan zitten dat bijna niemand eraan kan voldoen. Hopelijk blijft de basispremie nog een beetje de moeite waard.
 • Alco

  Haar definitie van kringloop is zo langzamerhand wel duidelijk.
  Veel minder verbouwen, zodat de toegestane bemesting voldoende is.
  Wat de gevolgen hiervan zijn kan men niet bevroeden.

 • Bolder01

  Wie zich inzet voor de zogenaamde kringloop is toch wel knettergek, laat dat mens eerst maar is orde op zaken zetten en zich minder met ons bemoeien.

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • farmerbn

  Plannetje uit Den Haag, betaalt door Brussel. Wat kan politiek toch simpel zijn.

 • Maas1

 • Nieuw.

  Zou asbestsanering er dan ook onder vallen? Maatschappelijk belang, verbetering milieu en leefomgeving worden beter. Haha nee gewoon EU geld korten bij hardwerkende boeren en dit voor wazig beleid inzetten.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.