Home

Nieuws 26 reacties

Rabobank: 2019 moeilijk en zorgwekkend voor boeren

2019 wordt een moeilijk en zorgwekkend jaar voor akkerbouwers en veehouders. Dat concludeert Rabobank in zijn jaarlijkse verwachtingsrapporten.

Volgens de analisten van de bank bemoeilijken handelsoorlogen, extreme weersomstandigheden en dierziekten de agrarische productie wereldwijd. In Europa zijn vooral dierziekten een bedreiging voor de agrarische markten.

Afrikaanse varkenspest en vogelgriep

Rabobank verwacht dat blijvende dreiging van Afrikaanse varkenspest (AVP) de vraag naar varkensvlees bij consumenten zal inperken. Hetzelfde beeld verwachten de onderzoekers bij pluimveevlees vanwege vogelgriep.

De verwachting van Rabobank-onderzoeker Justin Sherrard is dat de voorkeur van consumenten in bepaalde markten zal verschuiven naar rundvlees en vis.

De grote productie van varkensvlees in de EU wordt een probleem als AVP op productieniveau wordt aangetroffen en dus de exportmogelijkheden kleiner worden. De uitbraak in China zorgt wel voor meer vraag naar varkensvlees, die deze grote speler zal gaan halen in Brazilië en Europa.

De productie van dierlijke eiwitten zal mondiaal wel blijven groeien, is de verwachting, al vlakt de groei wel af.

Meer handelsbarrières verwacht

Het opkomende protectionisme maakt het voor verschillende landen echter moeilijk om de productie ook daadwerkelijk af te zetten. Rabobank verwacht dat landen steeds vaker barrières zullen opwerpen. Dit kan enerzijds zijn vanwege de bioveiligheid, maar ook vanwege de hoge eisen die landen zullen stellen aan de productie van dierlijke eiwitten.

Akkerbouw voelt handelsoorlog China en VS

Akkerbouwmatige productie zal vooral de gevolgen van de handelsoorlog tussen China en de VS voelen. Rabobank verwacht dat China de import zal beperken tot 90 miljoen ton vanwege de importbeperkingen.

De verwachting is dat Brazilië, als een na grootste producent van soja, spekkoper zal zijn in deze vete, omdat China daar zijn broodnodige soja gaat halen. Boeren over de hele wereld zullen vanwege deze duurdere grondstoffen te maken krijgen met hogere prijzen voor veevoer.

Dreiging van extreem weer

De opbrengsten van palmolie, suiker, en koffie zullen een klap krijgen als de El Niño-voorspelling van deze winter ook echt uitkomt. Weerexperts achten de kans dat deze extreme weersomstandigheden het noordelijk halfrond zullen teisteren, op 80%. De graanproducenten zullen hier als enige van kunnen profiteren.

Droogte op het zuidelijk halfrond zet ook daar de opbrengsten onder druk. De onzekerheid op de grondstoffenmarkt zal dus groot zijn, verwacht Rabobank.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Het grootste gevaar voor de boeren komt van de overheid én de Rabobank.

 • frl

  Wel knap van de Rabobank, ik wil ook zo'n glazen bol.

 • huisvader

  Eens farmerbn bij commercieel vastgoed van de een op de andere dag loket dicht

 • morrenharskamp

  Rabobank weet alles te voorspellen,maar als je vraag wat de rente gaat doen weten ze het niet.

 • Firma Vellenga

  Ben het eens met Farmerbn, Rabobank en politiek zouden een vuist kunnen maken tot hier en niet verder. Dat is vooral ook eigen belang. Ooit de boerenleenbank van/voor de boeren....

 • Vhouder

  ziet er goed uit rabobank ziet er meestal flink langs met voorspellingen

 • deB.


  Gewoon stoppen met boeren, ben je van alle gezeik af!

 • xw

  De verstandigste opmerking komt van de B. hierboven

 • kuiken007

  geeft me een goed gevoel
  wordt een TOPJAAR 2019 die lui lezen alleen de vakbladen waar in staat hoe het nu gaat, dat spiegelen ze een jaar verder en je hebt een voorspelling kennis in marktverwachting is daar echt niet aanwezig!!!

 • Alco

  Als de opmerking van @xw over deB de verstandigste is, moeten we ons ernstige zorgen gaan maken.

 • deB.


  Ze lachen ons vierkant uit man in het buitenland...dat zegt alles waar wij mee bezig zijn.
  bv.Ons druk maken of de tank 31 dec of 1 jan. leeg gaat, wat een ONZIN!!

 • a van Gerwen

  @deB heeft natuurlijk wel een punt. Een paar liter meer of minder per koe aan het eind van het jaar kan het verschil zijn tussen wel of geen strafblad als ik sommige moet geloven. Normaal is het natuurlijk niet als het zo moet gaan.

 • deB.

  Hoor wel wat je zegt....paar liter te veel, wel of geen STRAFBLAD!!!!Bezopen is het!
  Waar is LTO... groot gedrocht!! O nee, ze hebben het co2 alweer ondertekend, gek he, met linkse lui aan het roer.... doorgestoken kaart is het
  Waarom willen we uberhaupt nog boeren,in zo'n kapot gemaakt land! ?????????

  En dan komen de vromen van de bank verkondigen dat het moeilijk wordt, dus we moeten terug qua aantallen, en we gaan alsnog naar de kloten!!
  Bank moet maar bij zichzelf te raden gaan, voordat ze deze onzin uitkramen!

 • jehanvankroaks

  Domme stemming makerij die jaarlijkse verwachtingsrapporten van de Rabobank, ze weten zelf niet eens wat de rente volgend jaar gaat doen.........
  En dan weten ze wél hoe het in de landbouw gaat.
  Schoenmaker blijf bij je leest.

 • xw

  Alco12.52, scherp opgemerkt. Je hebt alle reden om je zorgen te maken

 • jehanvankroaks

  5 dec 2016

  <>  Rabobank verwacht een flinke omschakeling van pluimveevermeerderingsbedrijven naar de vleeskuikenhouderij.
  1 miljoen moederdieren gaan uit de markt ...........15% van de totale vermeerderingssector.

  Prima prognose maar niet heus.

 • Gradje 1966

  De weersvoorspellers kunnen nog geen dag vooruit voorspellen laat staan een jaar.
  Deze onzin staat op drijfzand. Als de bank genoegen neemt met zo n onzinvoorspellers hoeven ze ook niet moeilijk te doen voor een nieuwe financiering die drie keer nagekeken is .

 • gjh

  wat een grappenmakers die rabo gasten

 • koestal

  Directie en bestuur gaan meer verdienen door al deze berichten,daar hoor je niks over

 • mtseshuis

  Zoals Vhouder en Kuiken007 al schrijven: Het zal wel een topjaar worden, want de voorspellingen van de Rabobank kloppen door de regel van geen kant...

 • mtsvanaaken

  Of de voorspellingen kloppen weet ik ook niet, maar wat willen jullie nu? Dat er overal in de vakbladen gezet worden dat elke boer volgend jaar 20 % meer verdiend? Zal Jumbo en A Hein blij mee zijn met deze inside information. Het is toch zoals het is.

 • piet p

  Reken maar niet op een topjaar

 • Attie

  Volgende advies van Rabo, een Buffer!

 • Tuig

  Lijkt mij niet geheel onverstandig om een buffer te hebben.

 • mtseshuis

  @vanaaken: Dat de Rabobank gewoon zich met haar eigen zaken bemoeit en daar de beste in probeert te zijn en eens ophoudt met zich voor te doen als moraalridder. Daar zijn dingen gebeurd die het daglicht ook niet konden lijden...
  Voorspellingen heb je helemaal niks aan, gewoon elke dag doen waar je goed in bent, bespaar je de moeite om de markt te kunnen voorspellen over een jaar, morgen kan het al anders zijn!

 • Alco

  Toekomst verwachtingen zijn wel zaken waar de RABO zich met bezig moet houden,
  Bij hypothetiseren kunnen zij ook niet blind varen!

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.