Home

Nieuws 10 reacties

Onderzoekers: landbouw moet aanpassen aan klimaat

Klimaatslimme landbouw moet de nieuwe landbouw worden. De landbouw moet worden aangepast aan het veranderende klimaat én moet de negatieve impact op het klimaat veranderen.

Dat staat in een nieuw rapport opgesteld door 130 onderzoeksinstituten van over de hele wereld.

Volgens de onderzoekers is de landbouw een belangrijke veroorzaker van klimaatverandering, maar lijdt het tegelijkertijd onder extremere weersomstandigheden. Klimaatslimme landbouw moet dus 2 kanten opwerken, aldus een van de onderzoekers tijdens een online persconferentie.

Precisielandbouw en anders veredelen en fokken

Precisielandbouw, agroforestry, nieuwe (gen)technieken voor plantenveredeling en het anders fokken van dieren kunnen bijdragen aan een klimaatbestendige landbouw, die ook het klimaat minder schaadt.

De onderzoekers pleiten daarnaast voor meer onderzoek naar nieuwe landbouwmethoden en -technieken en nieuwe bronnen voor veevoer en menselijk voedsel, zoals insecten en algen.

Verandering consumptie even belangrijk

Tegelijkertijd is een verandering aan de consumptiekant van voedsel even belangrijk als de productiekant, zo is in het rapport te lezen. Consumenten moeten gestimuleerd worden om gezondere en duurzamere keuzes te maken. Op die manier moeten ook obesitas en ondervoeding worden teruggedrongen.

Zorgen over huidige voedselsysteem

De hoofdboodschap van het rapport is dat het gehele huidige voedselsysteem faalt. Met het rapport uiten de onderzoekers hun zorgen over het huidige voedselsysteem en pleiten ze voor een wetenschappelijke benadering van de problemen die er zijn. Voor een oplossing moet er dan ook naar het hele systeem worden gekeken en niet alleen naar landbouw, zo benadrukken de onderzoekers.

Het rapport komt naar buiten voorafgaand aan een klimaatbijeenkomst van de Verenigde Naties. Politieke leiders moeten volgens de onderzoekers het voortouw nemen in een verandering van het voedselsysteem.

Laatste reacties

 • koestal

  Het klimaat moet zich aanpassen aan de landbouw.

 • koestal

  De vliegtuigen en de auto,s ook

 • Maas1

  De voedselproducent produceert wat de consument wil en deze betaald daar immers voor.Als de boer daar een fatsoenlijk inkomen bij heeft wordt het allemaal een stuk makkelijker. Het gaat ook over onderling begrip en vertrouwen zonder dwangbuis correcties.

 • wmeulemanjr1

  Nee @koestal de vliegtuigen en auto's niet, dat is een 1e levensbehoefte
  De boer moet (gewoon)duurzaam produceren tegen ouderwets lage prijzen

 • Gat

  Ze hebben weer een nieuwe, klimaat slimme landbouw. Het volgende woord waar je niks mee kunt. Hoe kun je in spelen op klimaat als mevrouw Helga van Leur, overal haar riedel over 100 jaar 2 graden warmer wordt kan vertellen, maar het weer voor kerst 2018 totaal niet kan voorspellen.
  Hier heeft een onbekende akkerbouwer via inschrijving van pachtgrond het laagste rot stuk grond wat je in ons dorp kunt vinden aardappels gezet. Geen enkele akkerbouwer in de buurt die het zou doen, verklaarden hem voor gek. Dit jaar, niet hoeven beregenen dat perceeltje en flink aardappels eronder. Soms is geluk meer waard, dan wijsheid die ze schrijven.

 • Zuperboer

  De schappen liggen vol, de landbouw faalt....duhhhh

 • Fa ACA Zuidgeest

  Dus wie zwijgt stem toe?

 • ghsmale

  Een onderzoek van niks.
  Als de landbouw als verdachte van de klimaat verandering wordt gezien,
  vraag ik me af wat een dinosaurus heeft bij gedragen aan de klimaatsverandering
  Het wordt weer tijd voor een ijstijd kan de mens weer afkoelen.

 • j.h.vonk@home.nl

  Wel meer as-valt voor auto verkeer ,, meer vliegbewegingen Schiphol en Lelystad.
  Wie moet nu waar rekening mee houden ??!!.

 • agratax.1

  @Zuperboer. Inderdaad de schappen liggen vol, maar tegelijk houden we inzamelingacties voor de hongerende mensen in Afrika. Deze honger heeft te maken met onze volle schappen. Via allerlei gevierde landbouwprojecten (grootschalig) halen wij het voedsel uit dit continent. Helaas hardop zeggen wordt bij de beleidsmakers niet getolereerd en de hulporganisaties durven deze misstanden ook net te benoemen. Deze misstanden benoemen en stop zetten, zou hun bestaansrecht aan tasten. Het voeden van de 9 miljard mensen in de toekomst zal bij het huidige systeem dan ook geen probleem zijn vanuit onze invalshoek.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.