Home

Nieuws 18 reacties

Motie voor snelle krimp veestapel vanwege klimaat

PvdD, GroenLinks en PvdA vragen de regering om in het kader van de klimaatmaatregelen extra maatregelen te nemen om de veestapel op een diervriendelijke manier te krimpen.

De partijen dienden een motie in tijdens het debat over het klimaatakkoord.

Jesse Klaver (GroenLinks) vindt dat er aan de landbouwtafel van het klimaatakkoord meer moet worden gedaan om het aantal dieren in de veehouderij nog deze kabinetsperiode verder terug te dringen. “Je kan jezelf niet het groenste kabinet ooit noemen, als je alle belangrijke besluiten vooruitschuift”, zegt Klaver.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat ontraadde de motie. “In het regeerakkoord worden geen volumemaatregelen toegelaten”, zegt hij.

Kringlooplandbouw

D66-fractievoorzitter Rob Jetten hamerde bij het debat opvallend op kringlooplandbouw. “Ik geloof er zelf heel erg in dat als we met de agrarische sector samen vol inzetten op die kringlooplandbouw, we gaan zorgen voor veel minder CO2, voor goed voedsel, voor ook een eerlijke boterham voor die boeren, en dat daar uiteindelijk ook een kleinere veestapel uit zal volgen. Maar je moet het wel doen samen met de boeren, want je wil in Nederland ook gewoon een goede voedselproductie. Ik zou dan dus een ander startpunt innemen, namelijk: hoe gaan we samen tot die kringlooplandbouw komen?”, zei hij tijdens het debat. Jetten wil bijvoorbeeld GLB-subsidies koppelen aan klimaatmaatregelen.
De Tweede Kamer stemt volgende week over de moties. De klimaattafels moeten eind december hun definitieve klimaatmaatregelen presenteren.

Lees ook: Kringlooplandbouw centraal bij landbouwbegroting

Laatste reacties

 • .

  Ik stel autorechten voor, met een krimp van het aantal auto's tot een aantal van de referentiedatum in 2015. Daarnaast moet iedere autobezitter 8,3% aan kilometers inkrimpen, tenzij deze een extensieve elektrische auto hebben.
  Dit stelsel kan uitgebreid worden met vliegtuigen, vrachtwagens en schepen.

  Dan pas worden er stappen gemaakt met de reductie van CO2. Bijkomend voordeel is dat het aantal files en verkeersongevallen ook zal afnemen door het verminderd aantal voertuigbewegingen.

 • Maas1

  @. Laten ze dan ook gelijk de bedrijven het land uit jagen met als referentie 2015 met een verplichte krimp van 8,3 %. Alles wat daarna nieuw is gebouwd verplichte leegstand.Zoiets Met dank aan de linkse kerk. Na het indienen van de motie lekker terug in de fossielen leasebak voor het jawel het avondeten. Hoe jaag je de bedrijven het land uit stem dan links.

 • Klaasvaak

  Och die Jetten. ...gisteren op de radio stelde hij nog dat biologische voedsel het duurzaamst is.

  Tja.... Het klinkt lekker in het oor van de groene burger.

  En Jesse, hoe zat dat met die legbatterij?

  Wat hebben deze mensen duurzaam geproduceerde boter op hun hoofd.

  Overigens is die Jetten een gevaarlijk groen mannetje.

 • agrismolders

  Je moet niet zeggen dat ze minder mogen rijden en of vliegen ,kopieer het brabants belijd op heel NL. ze moeten gewoon 85% van de uitstoot verlagen binnen 5 jaar , en hoe? Dat mag je zelf uitzoeken. dat zet veel meer zoden aan de dijk!

 • deB.


  Zullen we er gewoon allemaal mee stoppen, met dit misdadige beroep.
  Walgelijk

 • Femme

 • Maas1

  @deB Lijkt me goed plan ze zie ons als criminelen.Wij moeten hier vechten om voedsel te mogen produceren,laat ze de ram bam krijgen.

 • bankivahoen

  Die krijgen ze ook Maas1 @, er stoppen 6-7 boeren per dag momenteel. Voorheen toen er 100000 meer waren "slechts" 5 per dag. Gaat sneller als iedereen denkt.

 • 306lsa

  geld deze motie voor snelle krimp nu alleen voor NL of voor europa of voor de wereld ?? • deB.


  Zo zie ik het ook... het is geen uitdaging meer om melkvee te houden, als je goed je best doet, cq koeien geven lekker, wordt je weer gepakt aan alle kanten, en moet je goede melkkoeien weg doen! Het ontneemt zoveel plezier!! En daar sta ik niet alleen in, hoor niet anders

 • m.en.mh.miedema

  Alleen het gebruik van fossiele brandstoffen zorgt voor een toename van broeikasgassen in de atmosfeer. Voor het klimaat maakt het aantal dieren op deze aarde niets uit. De uitstoot van methaan is gelijk aan het equivalent aan koolzuurgas wat de plant(het voedsel voor die dieren) nodig had om te groeien. Kringloop landbouw dus. Een ieder die iets anders beweert is niet bezig met het klimaat maar met(linkse) partijpolitiek. Ofwel heeft een lesje biologie/scheikunde nodig. Zoals het LTO en FC bestuur.(de stomme onbenullen, niets geleerd van het ammoniak en zure regenkletsverhaal, de geschiedenis herhaald zich).

 • beste mensen; vee inleveren en fosfaatrechten verkopen en zonnepanelen op de groene weiden en weidevogelbeheer; win - win - win -win ; geen gescheurde gebouwen meer door mijnbouw de NAM en Wiebes laten de paneeltjes wiebelen en wij; 'voor dom gehouden boeren' gaan het gehele jaar toekijken met de armen over elkaar! Partij van de Dieren, PvdA, Groen Links, D66, CDA, VVD, CU, SGP, SP, PVV : allen tevreden, dit is Quattro Klimaatdoelen invullen en......de winst op de Agro bedrijven groeit als kool...…..dus meer belastinginkomsten en minder overleg en lobbytafels ; dat laatste is nog eens win - win?

 • Professor P

  De Nederlandse overheid kan net zo goed gelijk tegen Brazilie zeggen dat ze alle oerwouden moeten omkappen, omdat we in Nederland/Europa geen landbouw meer willen hebben, maar alleen steden, met grote natuurparken.

 • Firma Vellenga

  Is het geen tijd om van ons te laten horen wanneer ze de milieuplannen maken? Bleker ging ook al te demonstreren, dat moeten wij ook kunnen.

 • Maas1

 • veldzicht

  De veestapel hoeft helemaal niet te krimpen,alle CO2 en methaan , mest en humus die door de dieren worden uitgescheiden zijn plantaardig en worden later weer opgenomen door de planten en is het evenwicht hersteld,in tegenstelling tot fossiele brandsstoffen wat er gewoon bijkomt.Bovendien zijn bijna alle veevoeders op gras en snijmais na reststromen uit de menselijke voeding wat anders op de vuilnishoop terecht komt in tegenstelling tot soyamelk en vegaburgers wat speciaal moet worden geteeld.

 • desamenwerking

  we moeten inderdaad meer gaan denken in de twee c02 kringlopen, de kleine; voer-koe-mest-plant en de grote krinkloop; plantenresten- olie-energie. deze kringlopen draaien los van elkaar. co2 wat in duizenden jaren is vastgelegd willen we in 50 jaar opbranden. dan is het toch niet raar als de broeikasgassen een beetje ophopen op deze aardbol. die koe kan daar niets aan doen

 • Alco

  Ook in dit debat moet je toch eigenlijk opspraak verwachten van onze zgn. belangenbehartiger. Het LTO!!!!

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.