Home

Nieuws 7 reacties

Melkvee nog steeds boven stikstofplafond

De uitstoot van stikstof en fosfaat in dierlijke mest voor heel 2018 zijn hoger dan volgens de kwartaalrapportage van het CBS. Dat schrijft minister Carola Schouten van het ministerie van LNV.

In een Kamerbrief verwijst minister Schouten van LNV behalve naar de kwartaalcijfers per 1 oktober ook naar de prognose voor geheel 2018. De mestproductie komt dan iets hoger uit: 166 miljoen kilo fosfaat en 502 miljoen kilo stikstof. Dat is ook onder de plafonds, maar de minister benadrukt dat het gaat om een prognose. Definitieve gegevens over bijvoorbeeld gehaltes in voer zijn nog niet beschikbaar en de droogte dit jaar zorgt voor extra onzekerheid.

Lees verder onder de tabel.

Berekening cijfers over heel 2018

De cijfers over geheel 2018 zijn berekend op de manier die jaarlijks wordt gebruikt om de mestproductie te rapporteren aan de Europese Commissie. Het belangrijkste verschil met de derde kwartaalrapportage zijn de vee-aantallen: voor heel 2018 zijn die gebaseerd op de voorlopige aantallen volgens de landbouwtelling.

Lees verder onder de tabel.

Melkvee onder plafond

De melkveestapel produceerde net geen 79 miljoen kilo fosfaat op basis van de vee-aantallen op 1 oktober 2018. Dat is ruim onder het sectorplafond van 84,9 miljoen kilo. Op basis van cijfers voor het hele jaar 2018 komt het CBS uit op 82,4 miljoen kilo fosfaat en ruim 292 miljoen kilo stikstof. Stikstof komt daarmee voor melkvee nog wel boven het sectorplafond uit. Dat komt onder meer omdat de hoeveelheid stikstof in krachtvoer veel minder is gedaald dan het gehalte fosfor. Schouten roept de sector op om alert te zijn op de stikstofproductie.

Lees verder onder de grafieken.

Pluimvee anders vastgesteld

Varkens produceren zowel voor stikstof als fosfaat onder het sectorplafond. Pluimvee kwam eerder dit jaar nog boven het sectorplafond fosfaat (27,4 miljoen kilo) uit, maar komt over het hele jaar bezien daar nu onder. Dat komt vooral door het duidelijk lagere aantal vleeskuikens. In de kwartaalrapportage is voor pluimveeaantallen nu gerekend met gegevens uit de I&R en niet volgens de landbouwtelling.

Verder is de stikstof- en fosfaatproductie van eenden niet meer toegerekend aan pluimvee omdat eenden niet vallen onder het systeem van pluimveerechten schrijft Schouten. In de brief heeft dat geen gevolgen voor de hoogte van het sectorplafond: dat blijft 27,4 miljoen kilo fosfaat en 60,3 miljoen kilo stikstof.

Meststoffenwet

In 2020 worden het totale plafond voor stikstof en fosfaat en de sectorplafonds voor melkvee, varkens en pluimvee opgenomen in de meststoffenwet. De plafonds zijn bepaald op basis van de berekende mestproductie in het jaar 2002.

Lees ook: CBS: fosfaatproductie verder onder plafond

Laatste reacties

 • Misschien ook eens even laten uitzoeken hoeveel hectare er voor de landbouw in gebruik was in 2002 en wat nu nog over is? Hoeveel auto's reden er in 2002 over de wegen in Nederland en hoeveel vliegtuigen waren er toen?

 • deB.

  Werkelijk wat een gezeik allemaal
  Elke week dat gezever, het komt je strot uit bah.
  Korte kringloop dieren zijn het slachtoffer van linkse gedrochten!

 • renilda

  als men meer zelf zuivelaar wordt zitten we zo onder het plafond

 • Bolder01

  De B, gelijk heb je wat een gezeik ze verzinnen zo weer wat anders fosfaat co2 amoniak en van zure regen hoor je niks meer over ... dat nederland te druk ( VOL. ) is veel te veel autos dat kan en mag.

 • Jan-Zonderland

  Wat een allemachtig zeurwijf ( excuses voor mijn woordkeuze) is die Schiuten toch. Ipv de duim opsteken naar de sector en zeggen van jongens we zijn allemaal goed bezig en zoals het er nu naar uitziet komt er voor volgend jaar weer wat ruimte, komt ze weer met ziveel mogelijk negatievistme van ho ho het jaar is nig niet om en er kan nog wat veranderen. Dat mens moet weg en er moet een echte minister van landbouw komen en niet eentje van landbouw en natuur want dat geeft veel te veel tegenstrijdigheid. Schouten is alleen maar minister van natuur lijkt het wel.

 • deB.

  Precies, en dan gaan popiejopie boertjes vorige week nog naar zo iemand luisteren, en maar wijs doen. Ze maakt je kapot, met schijnheilige praatjes!

 • veldzicht

  Die linkse milieu en dierenpartijen hebben het weer voor elkaar,het "mestprobleem" staat weer op de agenda en kan het boertje pesten onverminderd verder gaan,welke andere sector ligt zo onder het vergrootglas?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.