Home

Nieuws

Lodders: NVWA kan te veel een eigen koers varen

Het optreden van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) moet consequent en voorspelbaar zijn. Maar het beleid hoort bij de verantwoordelijke ministers.

Dat zei minister Carola Schouten donderdagavond 1 november bij de begrotingsbehandeling.

De NVWA stelt een eigen interventiebeleid op, waarin is vastgelegd hoe inspecteurs optreden bij bepaalde geconstateerde feiten, legde Schouten uit.

Ministers verantwoordelijk

De minister ging in op een vraag van VVD’er Helma Lodders, die vindt dat de NVWA te veel een eigen koers kan varen, los van de verantwoordelijke ministers. Schouten zegt dat de minister van Medische Zorg (Bruno Bruins) en zij verantwoordelijk zijn voor het beleid voor voedsel, waren, dieren en natuur.

Lees ook: VVD en CDA: beperk invloed NVWA op beleid

Fipronil-crisis

De minister wuift de bezwaren van VVD’er Lodders niet weg. Ze zegt dat ook Winnie Sorgdrager in haar onderzoek naar de fipronil-crisis aanbevelingen op dat punt heeft gedaan. Zij komt daar later met minister Bruins op terug. “Beleid moet bij de ministers”, citeerde Schouten de aanbevelingen van Sorgdrager.

Lodders, die een motie op dit punt heeft ingediend, wil eerst kijken waar de ministers mee komen, voordat ze de motie in stemming wil laten komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.