Home

Nieuws 6 reacties

Kamer bezorgd over uitvoering landbouwvisie

De Tweede Kamer is bezorgd over de uitvoering van de landbouwvisie van minister Carola Schouten. Dat blijkt bij de behandeling van de landbouwbegroting in de Tweede Kamer.

Fracties zijn op zich positief over de visie dat de landbouw naar een kringlooplandbouw moet, maar hebben twijfels over de uitvoering hiervan. “De visie kringlooplandbouw dreigt een lege huls te worden en lijkt economisch ook niet goed doordacht”, zegt Barry Madlener (PVV).

SP-Kamerlid Frank Futselaar noemt de uitwerking de achilleshiel van het plan, omdat Schouten de verantwoordelijkheid bij de sector legt. Futselaar vindt het naïef om te denken dat de transitie vanuit de sector zelf zal komen. Hij wijt dit niet aan onwil, maar zegt dat het lastig is om als ondernemer een voortrekkersrol te nemen als de financiële situatie al moeilijk is.
Lees verder onder de tweet

Mensen uit praktijk betrekken bij invulling kringlooplandbouw

Roelof Bisschop (SGP) vindt het juist goed dat Schouten de mensen uit de praktijk betrekt bij de invulling van de kringlooplandbouw. Ook VVD‘er Helma Lodders wil boeren nauw betrekken bij het proces. Esther Ouwehand (PvdD) is sceptisch. Volgens jaar lag een vergelijkbare visie 20 jaar geleden al op tafel en zou de transitie van de landbouw onontkoombaar zijn.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot vindt dat er een soort clubhuis moet komen waarbij iedereen mag meepraten over de transitie naar kringlooplandbouw. “Er is duidelijkheid, durf en daadkracht nodig”, vindt hij. De Groot pleit voor de invoering van een norm voor kringloopefficiëntie op bedrijfsniveau, waarmee bedrijven zich kunnen optimaliseren naar hun omstandigheden.

Op 5 november organiseert Boerderij een debat rondom de nieuwe landbouwvisie. Meld je nu aan

Trots op landbouw

VVD, CDA, PVV, SGP en ChristenUnie prezen de Nederlandse land- en tuinbouw en zeiden trots te zijn op deze sector die dagelijks voor goed en voldoende voedsel zorgt.

Wel spraken veel partijen hun zorg uit over de inkomenspositie en de concurrentiepositie van de boer. PVV‘er Barry Madlener vindt het niet kunnen dat België, Duitsland, Denemarken, Polen en Zweden hun boeren steunen bij de schade die ze hebben door de droogte, terwijl Nederland niets doet.

Lees ook: Schouten: meer droogtesteun komt er niet

PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand reageerde dat boeren niets hebben aan partijen die zeggen dat ze trots zijn op de sector, maar achter de rug om beleid kiezen waardoor zij het loodje leggen. “Ik noem de fosfaatrechten, ik noem de vrijhandelsverdragen en ik noem de verdere inzet op intensivering en schaalvergroting. Ik denk dat boeren er meer aan hebben als je eerlijk bent”, zegt Ouwehand.

Na herhaaldelijk vragen door CDA‘er Jaco Geurts of Ouwehand nog wel iets positiefs over de landbouw kon zeggen, zei ze groot fan te zijn van biologisch-dynamische tuinders.

Aanpak stalbranden

Een meerderheid van de Kamer wil de aanpak van stalbranden aanscherpen, blijkt tijdens het debat. Over de wijze waarop de brandveiligheid moet verbeteren verschillen de partijen van mening. VVD en D66 willen vooral de ingezette weg versnellen, PVV, SP en PvdD willen het beleid aanscherpen, onder andere ook voor bestaande stallen.

Futselaar (SP) vraagt tevens de minister om maatregelen te nemen tegen het uitbreiden van geitenbedrijven, in verband met het verhoogd risico op longonsteking in de omgeving van geitenbedrijven. “Al is het maar bij de provinciebesturen aandringen op het nemen van maatregelen”, zegt hij.

Lees meer over brandveiligheid in stallen

Debat terugkijken en live volgen

Het debat van woensdag 31 oktober is terug te kijken. Het vervolg van het debat donderdag 2 november is live te volgen via tweedekamer.nl.

Laatste reacties

 • Gradje 1966

  Als men met kringloop landbouw zorgt dat er een boven modaal inkomen uit het bedrijf kan komen bij een gemiddelde omvang zal er niemand klagen .
  Maar men wil alle klimaatproblemen bij de landbouw neerleggen en vervolgens moet de landbouw maar zien hoe ze het oplossen. Als de maatschappij maar een lux leven kan leiden zoals ze gewend zijn zonder er een cent extra voor uit te willen geven

 • oeleboele

  zo is het gradje 1966

 • koestal

  Kringloopwijzer is een wondermiddel,denkt de politiek.

 • breukers1

  Nederland is geen eiland. Met 16miljoen mensen met en daarbij horende bedrijvigheid op álle fronten worden allerlei soorten afval(stof) geproduceerd. Uiteraard veroorzaakt dit overlast en uiteraard moet er op z'n tijd gekeken worden of er hier en daar bakens verzet moeten worden. De Agrarische sector over de hele breedte naar mijn mening,is nog steeds de sector die in deze het gemakkelijkst "aan te pakken" is betreffende het opleggen van regels. Emissiearm wordt door ieder land anders geïnterpreteerd; droogteschade wordt door ieder land anders geïnterpreteerd, om maar een paar voorbeelden te noemen. We hebben het toch zo graag over één Europa!!. Daar horen naar mijn mening ook, voor elke speler, dezelfde spelregels bij.

 • Alco

  Ga maar niet terugkijken.
  Je ergert je dood aan hun landbouwkundig niveau!!!!

 • veldzicht

  Een tijdje terug hoorde ik Jesse Klaver,wat een gewouwel en de eisen waar die boeren aan moeten voldoen om de klimaat doelen te halen.Gelukkig zei hij op het laatst nog dat de boeren een eerlijke prijs moeten krijgen,dat maakt natuurlijk alles goed (maar niet heus).

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.