Home

Nieuws 7 reacties

Henk Bleker: zonnepark is het zevende gewas

Boeren kunnen zonneparken zien als een nieuwe financieringsvorm voor het landbouwbedrijf.

Dit zegt Henk Bleker, voormalig staatssecretaris voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, thans lid Raad van Advies bij Powerfield. Dit bedrijf ontwikkelt zonneparken. Bleker sprak donderdag 1 november op het congres Grondgebonden ondernemen, georganiseerd door Boerderij in samenwerking met vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van makelaarsvereniging NVM.

Bleker roept agrarische ondernemers op om te kijken of een zonnepark past in het bedrijfs- en bouwplan. “Een zonnepark is het zevende gewas. Zie het als een nieuwe financieringsvorm voor je bedrijf. Met geld dat vrijkomt kan er geïnvesteerd worden in betere gronden of bijvoorbeeld in machines of gebouwen”, aldus Bleker.

Huurprijzen

Boeren hebben de keuze, als ze worden benaderd door een ontwikkelaar van zonneparken, om de grond te verkopen of te verhuren. In de markt worden verschillende huurprijzen per hectare genoemd. “Ik hoor ook bedragen van € 8.000 tot € 9.000 per hectare, maar huurprijzen van € 4.000 tot € 5.000 zijn realistischer.” De hoogte is volgens de oud-staatssecretaris sterk afhankelijk van de locatie en omvang.

Lees verder onder de foto

Henk Bleker tijdens het congres Grondgebonden ondernemen in Apeldoorn. Organisatie was in handen van Boerderij, in samenwerking met vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van makelaarsvereniging NVM. - Foto: Martijn ter Horst
Henk Bleker tijdens het congres Grondgebonden ondernemen in Apeldoorn. Organisatie was in handen van Boerderij, in samenwerking met vakgroep Agrarisch en Landelijk Vastgoed van makelaarsvereniging NVM. - Foto: Martijn ter Horst

Grond verkopen

Boeren kunnen ook de grond verkopen aan een ontwikkelaar. Bleker: “Voor de stopper kan dit interessant zijn. Als ik boer was en ik zou stoppen, dan zou ik altijd kijken of er mogelijkheden zijn voor een zonnepark. De buurman die de grond ook wel wilde hebben heeft er een concurrent bij gekregen. De investeerder betaalt per hectare meestal meer dan de buurman.”

De angst is dat er dode grond onder vandaan komt

De angst dat boeren na einde van overeenkomst blijven zitten met de zonnepanelen is onterecht vindt Bleker. Dit omdat in de huurovereenkomst meegenomen wordt dat na einde overeenkomst de grond in oorspronkelijke staat teruggegeven moet worden. Hoe zit het dan met de bodemkwaliteit? Bleker: “Daar heb ik het antwoord nog niet op. Het ligt eraan hoe dicht de panelen op elkaar staan, hoeveel licht op de grond komt, hoeveel vocht komt eronder? Daar is nauwelijks onderzoek naar gedaan. De angst is dat er dode grond onder vandaan komt.”

Zonnepanelen op 40.000 hectare landbouwgrond

Bleker is van mening dat ook de agrarische sector een bijdrage moet leveren om de energievoorziening in Nederland te vergroenen conform de afspraken in het Klimaatakkoord. Hij rekent de aanwezige makelaars voor dat het gaat om grofweg zo’n 40.000 hectare landbouwgrond waarop zonnepanelen moeten komen in de komende 20 tot 30 jaar. Daarvoor moet wel eerst maximaal ingezet worden op windmolens op zee en land, vertelt de oud-staatssecretaris.

Lees ook: Wat zijn de fiscale gevolgen bij aanleg zonnepark?

Verder moeten er meer panelen komen op geschikte daken van huizen en bedrijven en moeten organisaties zoals Rijkswaterstaat, provincies en natuurorganisaties ook panelen plaatsen op geschikte gronden die ze bezitten. Bleker: “We hebben het dus maar over 2% tot 3% van het totale landbouwareaal. Maar als iedereen iets doet, halen we de klimaatdoelen.”

Ecologische Hoofdstructuur

Bleker heeft zich tijdens zijn periode als staatssecretaris ingezet voor behoud van landbouwgrond voor de landbouw, zoals tijdens de discussie over de Ecologische Hoofdstructuur. “Dat klopt. Maar we hebben het nu over een klein areaal. Als iedereen een deel doet, mag landbouw ook een deel doen. Het is een bescheiden areaal. Iedereen moet meedoen. ”

Powerfield heeft momenteel 400 hectare zonneparken in de portefeuille die ook vergund zijn. De omvang van de parken verschillen van 5 hectare tot een park van zo’n 100 hectare. Powerfield huurt en koopt de grond. “Als het kan, dan zou ik kiezen voor verhuren, want dan blijf je eigenaar”, aldus Bleker.

Lees: Nieuwe kansen voor boeren die zonnepark willen

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

 • eja

  Ik heb altijd veel respect gehad voor dhr Bleker,maar nu slaat hij toch de plank mis.
  Die zonneparken moeten we met ons allen niet willen. Er is dak oppervlakte genoeg aanwezig in de agrarische sector voor panelen.

 • Gullef

  Laat de regering eens beginnen met iedere fabriekshal die vergund wordt alleen vergunning voor geven als de constructie zonnepanelen kan hebben, hier in de buurt een fabriekshal van 17 ha staan, geen zonnepanelen erop diep triest om zo landbouwgrond te verliezen. Is natuurlijk de keuze van iedere ondernemer zelf maarja, dat energie meer opbrengt dan voedsel is in mijn optiek zowiezo al raar. Toendertijd toen hij strijde voor de Hedwigepolder leek het mij nog wel zo n kerel, maarja politiek he net duiven, vandaag eten ze uit je hand en morgen schijten ze je op de kop

 • mtseshuis

  Klopt, hier is Bleker flink in de war.. Eerst maar eens daken vol leggen!

 • sneek1

  Bleeker, de JUDAS. Eerst draait hij de natuur de nek om. Dan verraad aan Mauro en nu verraad aan landschap en boeren.
  en iedere keer wordt hij er zelf wel beter van.

 • veldzicht

  Beter helemaal geen zonnepanelen en windmolens,allemaal geknoei in de ruimte en levert niks op.Juist de koudste en donkerste maanden,Nov. Dec. Jan. feb. en Mrt. doen ze bijna niks,snachts en op een regenachtige dag in de zomer doen ze weinig en op de tijden dat je dan geen te wind of weinig hebt ,zo,n 70 % van de tijd , zit je zonder elektriciteit.Schei toch uit en bouw een stuk of wat kerncentrales en ben je overal van af en voor dat beetje kernafval vinden ze nog wel een oplossing en anders stop je het maar een paar km. onder de grond..

 • HeinCarien

  Ik zou een rekensommetje maken voor mezelf. Ieder voor zich en god voor ons allen. Doet die Bleker ook.........

 • farmerbn

  Voor die prijzen mogen ze mijn land helemaal volproppen met panelen. Bleker doe eens een bod.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.