Home

Nieuws 23 reacties

Europese rechter legt extra eisen op aan stikstofaanpak

De Europese rechter stelt nadere eisen aan de afgifte van natuurvergunningen onder het Programma Aanpak Stikstof, die er mogelijk toe leiden dat de afgifte van natuurvergunningen nog moeilijker wordt.

Feitelijk verandert het arrest van het Hof op dit moment niets aan de situatie in Nederland. De uitspraak van de Europese rechter zal begin volgend jaar worden verwerkt in een uitspraak van de Raad van State over een aantal vergunningaanvragen.

De Europese rechter houdt het Programma Aanpak Stikstof (PAS) overeind, maar stelt dat de overheid ten onrechte al de verwachte positieve effecten van bij voorbeeld betere stalsystemen of vermindering van ammoniakuitstoot door ander voer meerekent. Volgens de EU-rechter moet onomstotelijk vaststaan dat die positieve effecten er zijn, voordat je ze mag meerekenen.

De Raad van State hintte daar vorig jaar ook al op. Het ministerie en de provincies hebben afgelopen zomer nadere onderbouwing gegeven bij de aannames over te verwachten positieve effecten en berekeningen over de depositie door autonome ontwikkelingen. De EU-rechter zegt dat autonome ontwikkelingen sowieso niet moeten worden meegerekend.

PAS loopt flinke kleerscheuren op door uitspraak rechter

Het systeem van preventieve maatregelen in het PAS, gecombineerd met maatregelen achteraf en de mogelijkheid om zelfs bedrijven te sluiten, voldoet in de ogen van de Europese rechter aan de eisen van de Europese Habitat-richtlijn die tot doel heeft de flora en fauna te beschermen.

Het beweiden door vee en het bemesten van grond moeten worden meegewogen bij de afgifte van een natuurvergunning. Alleen als de bemesting en beweiding niet zijn veranderd sinds de aanwijzing van het Natura2000-gebied, kan dat achterwege blijven.

Daarmee heeft het Programma Aanpak Stikstof (PAS) forse kleerscheuren opgelopen, maar blijft het wel juridisch overeind. Het PAS is bedoeld om kwetsbare Natura2000-gebieden te beschermen en tegelijkertijd bedrijvigheid in de omgeving van die gebieden mogelijk te maken. Maar provincies en rijk moeten sterke argumenten en wetenschappelijke onderbouwing hebben om de huidige systematiek overeind te houden.

Aerius-systeem voldoet aan eisen volgens Europese rechter

Voor het PAS is een complex systeem gebouwd (Aerius) dat per bedrijfsactiviteit beoordeelt of er sprake is van stikstofdepositie op een kwetsbaar natuurgebied en dat tegelijkertijd bijhoudt hoe de stikstofdepositie in een gebied zich ontwikkelt, waardoor provincies tijdig kunnen ingrijpen en kunnen stoppen met het afgeven van vergunningen.

Aan de andere kant staat de Europese rechter wel toe dat het zogenoemde Aerius-systeem wordt gebruikt om te beoordelen of er sprake is van depositie van stikstof op een beschermd en kwetsbaar Natura2000-gebied. De Europese rechter vindt dat in Nederland kan worden volstaan met een meldingsplicht als de stikstofneerslag door een bedrijfsactiviteit beneden een bepaalde waarde blijft. Dan moet echter wel wetenschappelijk onderbouwd vaststaan dat de bedrijfsactiviteiten ‘geen schadelijke gevolgen hebben voor de natuurlijke kenmerken van de betrokken gebieden’, aldus de Luxemburgse rechter. Of dat zo is, moet de Nederlandse rechter beoordelen.

Laatste reacties

 • ghsmale

  Slecht nieuws voor schiphol,
  mogen ze niet meer groeien .

 • Klaasvaak

  Hoorde de advocaat van die natuurclubs op radio 1 alleen maar naar de boeren wijzen. Teveel dieren, de landbouw hangt maar wat in de luie stoel en wil niks (doen). Enzovoort. Een hele hetze aan onzin in 1,5 minuut.

 • haj146

  Drama die pas. Steeds minder koeien in nl en toch wordt de uitstoot op papier hoger.... RaRa hoe kan dat

 • gjh

  wat een links gelul

 • Trot

  ik las ook voor wegen en bedrijven en niet alleen PAS dat wordt fietsen en weer met de melken en paard en wagen misschien worden we dan wel beloont ?

 • Hilhorst100

  Ondertussen wel vuurwerk blijven afsteken en paasvuren toestaan, oude diesels uitvoeren naar het buitenland. En vooral open water vervuilen door riooloverstorten met medicijnresten en mensenstront

 • Firma Vellenga

  Wij hebben een rechtszaak lopen tegen groepje Folkert van de G...… Ze vonden onze omgevingsvergunning voor te veel koeien uitgegeven..... Groepje is de hele dag bezig bezwaren uit te schrijven. Wij waren net de klos, we hebben geen idee hoe het er nu voor staat.

 • deB.


  Nogmaals, we laten alles over ons heen komen!!

  Er moet vanuit de sector een statement komen, tot hier en niet verder, en niet leveren! Het KAN niet langer doorgaan en alles maar accepteren.
  Onze bedrijven zijn verworden tot speelballen!

 • haj146

  Onze Nb is ook aangevochten door dit gezeik. Nu maar afwachten maar de man van de provincie zag het nog niet erg zitten.

  - Een deel van deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • 306lsa

  Als de uitstoot van stikstof alleen op het bordje van de boer komt en niet op het bordje van.....
  Lijkt het dan niet een béétje op discrimi.....
  En als voedsel niet in NL maar in andere deel van wereld wordt geproduceerd wat ziet de natuur er dan mee op??
  Dat is iets wat ik totaal niks van snap
  Wie wel???

 • Mbmb

  Ja, wie snapt het nog? Wie volgt het nog? Wie heeft uiteindelijk nog controle over dit soort zaken? De volgende uitputtingsslag is al ingezet om de boeren te bannen. NB pakt zo slecht uit dat PAS de oplossing moet bieden en dat pakt ook weer beroerd uit. Beide zijn handvatten voor extremisten als V. vd G. om boeren plat te procederen en voor de adviseurs om de zakken te vullen. Hoelang pikken we dit eigenlijk nog..

 • deB.


  We pikken alles..het is gewoon tijd voor geen woorden maar daden. Het is toch is een keer afgelopen, en paar linkse gasten, die alles aan het verzieken zijn! Vies klootland, dat zijn we geworden.

 • 306lsa


 • koestal

  boeren krijgen weer de schuld,de rest van Nederland kan weer doorgaan ,weer lekkere goedkope vakantievluchten vanaf Schiphol,daar hou je het volk rustig mee !

 • deB.


  Kijk de nieuwsbulletins van nos en rtl van vandaag....het is gewoon schofterig dat weer naar ons gewezen wordt!!
  Geen bewijs, geen tegenspraak. Halve waarheden. Helemaal in de hoek.
  Kom op mannen het is tijd voor andere maatregelen, we worden compleet ongepast de grond in gezeken!

 • hollandagri

  Hele industrieen zijn in werking zonder nb vergunning. en als ze al iets aanvragen knijpen de provinicies de ogen dicht.

 • tinusje

  je smeerlappen en dan zo n dood boompje op het journaal terwijl de beste bomen rond mestvijvers groeien wat je in praktijk ziet.....droge zomer komt die linkse rakkers goed van pas....

 • Maas1

  Ja hoor de rapen zijn weer gaar,ook woning bouw en industriële activiteiten kunnen daar door tot stil stand komen! En dan willen ze ook nog 100.000 ha bos realiseren,beloofd wat te worden.Ze willen graag een boom hut de kleuters!

 • DJ-D

  <>

 • kanaal

  velen verdienen aan deze poppekast

 • Maas1

  De overheid is aan zet!

 • kraats

  Ze vergeten dat de wereld niet statisch is maar verandert. Zie klimaatverandering. Je kunt beter de eisen dat de 'natuur' instant wordt gehouden loslaten; lost een hoop problemen op. Er ontstaat vanzelf wel weer nieuwe natuur. Die natuur laat zich toch niet vangen en vastleggen in regels. Zotheid ten top; rechters, beleidsmakers en natuurfreaks denken dat ze de de wereld naar hun hand kunnen zetten.

 • veldzicht

  Wat we hier op de site lezen is totaal anders dan wat je in de krant of tv ziet,er gaat geen dag voor bij of je hoort wel iemand die vegetarier is geworden en hoe goed hij/zij zich er bij voelt,kook pogramma,s zonder vlees om het milieu te sparen en goed voor het dierenwelzijn en zo kan ik nog wel blijven doorgaan.Nooit hoor je iemand dat veevoer bijna allemaal bestaat uit reststromen van de menselijke consumptie en gras,dat het niks te maken heeft met aardeopwarming,alles is plantaardig ,wat nu wordt uitgescheiden is eerder opgenomen en gaat later weer terug ,gewoon een dichte cyclus waar niks bij komt of af gaat.Maar iemand die iets positiefs te melden heeft komt niet aan woord alleen maar afzeikers van de boer en speciaal de veehouderij zijn niet van de tv scherm of krant af te slaan.Als bekende Nederlander kan je het natuurlijk niet maken dat je niet tegen de 'bio-industrie' bent en nog vlees eet.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.