Home

Nieuws 3 reacties

Een derde nertsenhouders stopt dit jaar

Van de ruim 150 nertsenhouders zal naar schatting 30 tot 40% dit jaar stoppen.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft in totaal € 36 miljoen beschikbaar voor stoppers, voor subsidiëring van de sloop- en ombouw en als ondersteuning van ondernemers die te maken krijgen met een onbillijk gat in hun pensioenvoorziening.

Lees meer over de subsidie Pelsdierhouderij slopen en ombouwen op RVO.nl

Fiscale voorzieningen

Voor de nertsenhouders worden fiscale voorzieningen getroffen met terugwerkende kracht tot 15 januari 2013. De fiscale voorziening is bestemd voor bedrijven die hun bedrijf ombouwen naar een andere bedrijfsactiviteit. De subsidie voor sloop en ombouw kan niet met terugwerkende kracht gelden. De subsidieregeling is ingegaan op 28 februari van dit jaar.

Problemen bij omschakeling

Volgens landbouwminister Schouten lopen nertsenhouders tegen problemen aan als ze hun bedrijf willen omzetten naar andere landbouwsectoren. Omdat de bedrijven een lage uitstoot (geur, ammoniak of fijnstof) hebben zijn de mogelijkheden naar een andere diercategorie beperkt.

Naleving welzijnsregels ‘zeer goed’

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert welzijnsinspecties uit op bedrijven waar nertsen worden gehouden. Onlangs zijn de inspectieresultaten gepubliceerd. Conclusie van de autoriteit: De naleving van de welzijnsregels in de nertsenhouderij is met 98% zeer goed te noemen. Ook met betrekking tot de Wet verbod pelsdierhouderij is de naleving hoog.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Als die nertsen straks in China of Rusland zitten zouden ze dan ook bont voor dieren dankbaar zijn? Ben bang van niet ,ze hebben het nergens zo goed als hier.

 • jwillems

  We hebben de minister gevraagd om een tussentijdse evaluatie van de regelgeving mbt flankerend beleid.
  Ze weigert dit, zonder motivatie waarom.
  Ze durft niet is mijn overtuiging.
  De laatste 2 jaar hebben 5!!!!! mensen uit de sector een eind aan hun leven gemaakt. Dit op 150 bedrijven.
  Is er dan aanleiding tot evaluatie of niet?.

  2

 • drikhend

  De vraag is nu als de nertsen houders zo goed de regels nageleefd hebben . Waarom mogen zij nu als beloning hun fosfaat rechten niet verkopen of in andere dieren omzetten ?. Eigenlijk moet je wel frauderen want doe je eerlijk netjes volgens de regels wordt je als ware landuitgezet . En beste jwillems geeft nog een zaak aan waar ik liever niet nader op in ga . Maar dit is zeer droevig en triest voor betroffen mensen.

Of registreer je om te kunnen reageren.