Home

Nieuws 5 reacties

Diervoedersector: we hebben een communicatieprobleem

De diervoedersector communiceert niet voldoende wat ze doet aan verduurzaming. Consumenten informeren via voedselverpakkingen over de CO2-voetafdruk van producten kan helpen in de communicatie.

De diervoedersector heeft een communicatieprobleem en moet beter communiceren waar ze mee bezig is op het gebied van verduurzaming. Verpakkingen met bijvoorbeeld de CO2-voetafdruk erop en betere samenwerkingen tussen ketenpartijen kunnen bijdragen aan betere communicatie. Dat waren de belangrijkste conclusies tijdens het Nevedi-congres ‘Naar een klimaatvriendelijke voedselketen’ op donderdag 8 november in Baarn.

Niemand weet dat jullie zoveel co-producten verwaarden

Henk Flipsen, directeur van Nevedi, benadrukte dat de diervoedersector een sector is die veel co-producten verwerkt: “We verwerken een enorme stroom aan producten die niet geschikt zijn voor de menselijke consumptie. Daarmee brengen we die producten via de dierlijke productie weer terug in de voedselketen”. Pieter van Geel, voorzitter van de Klimaattafel Landbouw, zag hierin een communicatieprobleem: “Niemand weet dat jullie zoveel co-producten verwaarden”, zo zei hij als reactie op de uitspraak van Flipsen. Anke Hamminga, commercieel directeur diervoeding bij Cargill, bevestigde het communicatieprobleem. Volgens haar is er binnen de diervoedersector al veel bereikt, zoals het verlagen van de voederconversie, maar is dit nauwelijks bij het grote publiek bekend.

Lees verder onder de tweet.

Minder soja in veevoer

Hamminga ging verder in op de huidige marktvraag van bijvoorbeeld minder of geen soja in voer. Ze legde uit dat het weglaten van soja in vleeskuikenvoer en het vervangen ervan door onder andere erwten, aardappeleiwit en vismeel, betekent dat de duurzaamheidsindicatoren als de CO2-voetafdruk en landgebruik verslechteren. Ze sloot af met dat de belangrijkste uitdaging is om te bepalen wat de sector aan informatie in de hele keten meegeeft en voor wie die informatie zichtbaar moet zijn.

CO2-voetafdruk op verpakkingen

Bert Urlings, directeur Quality Assurance en Public Affairs bij Vion, ziet een oplossing in het vermelden van de CO2-voetafdruk op voedselverpakkingen, zo vertelde hij tijdens het congres. De CO2-voetafdruk van varkensvlees behoort volgens recente berekeningen tot de laagste 10% van de wereld. Volgens Urlings moeten consumenten op basis van emissiedata bewuste keuzes kunnen maken. Ook FrieslandCampina en de eiersector zijn bezig met het berekenen van CO2-emissies en met de mogelijkheden om dit te communiceren naar de consument. Henk Flipsen zag ook wat in het idee van CO2-voetafdruk op verpakkingen: “Met keurmerken kunnen we op een betrouwbare manier duidelijk maken welke informatie, zoals de milieuvoetafdruk, aan een product hangt.”

Lees verder onder de tweet.

Veel data nodig

Om uiteindelijk de CO2-voetafdruk op verpakkingen te krijgen, is veel data uit de gehele keten nodig, zo bevestigden de sprekers. Om dat te bewerkstelligen is nauwere samenwerking nodig tussen de verschillende ketenpartijen. Zowel diervoederproducenten als veehouders en retailers. “Op die manier kunnen we met een solide verhaal naar de consument en kunnen we de bijdrage van de diervoedersector duidelijk maken”, zo sloot Flipsen af.

Lees ook: Henk Flipsen: afstand niet enige duurzaamheidsfactor

Laatste reacties

 • Eindelijk dan toch, men ziet het probleem van niet communiceren hoeveel bijproducten er in veevoer gaan. Ik ben zeker al 20 jaar bezig dit zoveel en breed mogelijk te communiceren. Kijk eens naar de site van Bonda, daar staat ook een heel duidelijk verhaal op. Maar tot nu toe zijn zij zowat de enigen. Zegt het voort.

 • info36

  We maken met z'n allen op een eerlijke manier voedsel.
  Moeten we daar ons voor blijven verdedigen? Wat een bezopen wereld.

 • mtseshuis

  Klopt @anoniempje: Lijkt wel water naar de zee dragen, maar kennelijk moet het steeds herhaald worden...

 • veldzicht

  De hele landbouwsector moet het grote publiek eens duidelijk maken dat de CO2 voetafduk wat de productie van vlees en zuivel 0,0 is.Alles wat die dieren eten is plantaardig waar die planten grote hoeveelheden CO2 en methaan voor. heeft opgenomen en zuurstof geproduceerd, een koe of varken eet het op komen die gassen weer vrij en mineralen in de bodem, het volgende jaar herhaalt zich dit weer en is alles weer precies het zelfde,het maakt niet eens uit of die beesten het opeten of het weg laat rotten de kringloop blijft het zelfde Die smeerlappen van milieu en dieractivisten (Thieme) hebben alleen gekeken wat er uit zo,n beest komt maar zeggen er niet bij dat de planten het eerst hebben opgenomen even door zo,n beest gaat en het volgende seizoen wordt het weer opgenomen De boeren worden gewoon op een verschrikkelijke manier belazerd wat ze klauwen geld kost en in het verdomhoekje zijn gekomen.

 • Maas1

  @veldzicht ja dan is kringloop wellicht niet zo gek dat ontneemt vele de mogelijkheid om specifieke zaken er uit te lichten en uit te vergroten wat dan verre van realistische is. Al begrijpen we dat one issue partijen dat zullen blijven doen.Men roept over de vereenvoudiging van regelgeving men begrijpt hun eigen gecreëerde gekte niet meer🤔

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.