Home

Nieuws 12 reacties

Daling vleesconsumptie stagneert

De daling in vleesconsumptie in Nederland is tot stilstand gekomen.

Uit onderzoek van Wageningen Economic Research blijkt dat Nederlanders het afgelopen jaar ongeveer 38 kilogram vlees per persoon aten. Dat is bijna 50% meer dan het Voedingscentrum aanraadt. Deze cijfers komen overeen met het jaar daarvoor.

Vleesvervanger geen invloed op vleesconsumptie

Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van Wakker Dier. De organisatie noemt deze cijfers opmerkelijk omdat de toename van vleesvervangers en vegetarische producten op de markt geen invloed lijken te hebben op de vleesconsumptie.

Meer runderen geslacht

Volgens cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) werden er in augustus van dit jaar met name meer runderen geslacht vergeleken met augustus 2017. Hetzelfde geldt voor schapen, lammeren en geiten. Voor diezelfde tijdsperiode geldt dat er minder varkens en vleeskuikens geslacht werden. Dezelfde trend is terug te zien in de cijfers van het geslacht gewicht.

Het meeste vlees dat geconsumeerd wordt komt van varkens (47,5%), gevolgd door pluimveevlees (bijna 29%) en rundvlees (20%).

Laatste reacties

 • mtseshuis

  Dat is nog eens goed nieuws! Het verstand zegeviert!
  Daar pakken we vanavond nog een lekker gehaktballetje extra op!

 • info112

  Wat een merkwaardige reactie. Hoezo 'zegeviert het verstand' ? Licht eens toe?

 • arink

  Dat vraag ik me nou ook af mtseshuis?

 • Alco

  Nou daar kan ik wel uitleg aan geven.

  Veel mensen worden geïndoctrineerd met de gedachte dat vlees consumptie gepaard gaat met vernielen van de aarde.
  En dat is klinkklare onzin.
  In het Parijse klimaatakkoord wordt alleen gekeken naar uitstoot. Maar opname door voedsel zorgt er altijd voor dat alles circulair is.
  Daarnaast wordt verteld dat vlees ongezond is voor hart en vaat ziektes.
  Dat is ook klinkklare onzin.
  Het enigste wat men kan zeggen is dat vlees voor luie mensen TE goed is.

 • mtseshuis

  @Alco: Weinig meer aan toe te voegen, behalve dan dat vleesconsumptie en dus productie ervoor zorgt dat tonnen aan reststromen van de plantaardige voedingsindustrie verwerkt worden tot hoogwaardige eiwitten.
  Deze worden samen met de resten van gewassen voor biobrandstoffen (die dus, heel bijzonder, wèl "groen" zijn) (koolzaad, mais, tarwe, palmpitten, soja!!!) zeer duurzaam verwerkt door de (NL) veehouderij tot vlees, eieren en zuivel met als allerbelangrijkste nevenproduct: Mest, vloeibaar (of vast) goud!
  Als we nu eens een fatsoenlijke hoeveelheid hiervan (onttrekking door gewas) op onze landerijen mochten toedienen, kan het milieuonvriendelijke kunstmest tot een minimum beperkt worden: Boer blij, milieu en klimaat blij, consument blij!

  Vlees is dus helemaal niet slecht voor het milieu en klimaat, onmisbaar zelfs!

  Ik was bang dat door al dat gedram over minder vlees eten, de NL bevolking ook het gezond verstand verloren was en in de stroom dwazen meegegaan was door minder vlees te eten "voor het milieu en klimaat", gelukkig valt het dus mee, er is nog hoop.

  Dus inderdaad, zéér goed nieuws, de consument wil helemaal niet minder vlees, super!

 • info112

  @Alco: Aha, ik word dus al jaren geindoctrineerd! Zelfs door de Boerderij(!), die toch regelmatig publiceert over de milieubelasting van vlees. Bijv. <>

 • kleine boer

  Info 112 waar laat met de bierbostel en de perspulp dan ? Geen bier meer drinken dus en suiker ook nergens meer in doen... dan is de wereld ineens super ...vlees/suiker hoort er als schakel in de kringloop gewoon bij

 • mtseshuis

  Inderdaad @info112, ook boerderij doet met dit linkse spelletje mee: Alle restromen toerekenen aan de veehouderij, terwijl deze juist een pluim behoeft vanwege het opruimen van de resten die anders enkel op beperkte schaal in de vergister te plaatsen zijn, want het spul is zo bederfelijk vanwege de hoge voedingswaarde dat je er enkel een stinkende massa van overhoudt...
  Ook een vergister (bacteriën, vergelijkbaar met de inhoud van een koeiepens) kun je eenvoudig over de kop voeren met teveel van deze hoogwaardige voedingsmiddelen, dus dat is geen oplossing voor het "afval"probleem van de plantaardige industrie.

  Deze restromen horen enkel bij de plantaardige voeding opgeteld te worden, zijnde onvermijdelijke verliezen (horend bij het voedingsmiddel).

  Kansloos onderzoek overigens, want wie gaat anders dat gras opeten op gronden die niet geschikt zijn voor andere teelten (oja vergisten, dat is wel "groen") en hoeveel kunstmest wordt er in de NL rund en melkveehouderij nog gebruikt voor de teelt van gras en mais? Om maar te zwijgen over irrigatiewater, want afgezien van dit extreme jaar wordt er amper beregend in de rundveehouderij op voedergewassen. Drainage is meestal harder nodig!

 • info112

  Jemig, ik schrik hier een beetje van, al die linkse spelletjes van de Boerderij. Ik wist ook niet dat we zo'n groot afvalprobleem met de plantaardige industrie hebben. Hoe kunnen we dat probleem het hoofd bieden?

 • veldzicht

  Nooit kunnen begrijpen dat de landbouw sector nooit eens een tegen geluid laat horen tegen over de onzin die wordt verkondigt:15.000 liter water kost 1 kg. vlees(het regenwater om 1 ha gras te laten groeien)8 kg graan kost 1kg vlees, 1 biefstuk net zoveel CO2 uitstoot als auto ritje naar spanje,aarde opwarming schuld veehouderij,vervuiling en zo kan ik nog wel een tijdje door gaan,allemaal grote onzin,alleen de meeste burgers hebben nergens verstand van en geloven het nog ook.Wanner komt vakblad "boerderij " eens met een groot tegenoffensief, ik vind toch wel vaak dat ze mee lopen te kletsen met die linkse antiboer rakkers of in ieder geval weinig tegen geluid laat horen.

 • Tinus1

  Mtseshuis en veldzicht 👍

 • farmerbn

  Over dat regenwater is natuurlijk grote kolder. Regenwater wat op landbouwgrond valt en daar voedsel van maakt kan natuurlijk nooit slechter zijn dan regenwater wat in de stad op het asfalt valt en direct in het riool komt. Graan wat ongeschikt is voor menselijke consumptie kun je weggooien maar ook aan dieren geven die er goed vlees van maken.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.