Home

Nieuws 2 reacties

CDA wil klimaatdoelen op Europese schaal zien

Het CDA wil onderzoeken of de klimaatdoelen voor sectoren zoals de landbouw op Europese schaal kunnen worden gesteld in plaats van op nationaal niveau.

Dat staat in het verkiezingsprogramma van het CDA voor de Europese verkiezingen, dat vandaag wordt gepresenteerd. Door de doelen op Europese schaal te bekijken, kan de reductie plaatsvinden op plekken waar dit het meeste effect heeft, stelt CDA in het verkiezingsprogramma.

Dat is opgesteld onder leiding van voorzitter Pieter van Geel van de programmacommissie van het CDA. Van Geel is ook voorzitter van de klimaattafel voor landbouw bij het nationale klimaatakkoord.

Op klimaatgebied wil het CDA dat Europa de klimaatdoelen van Parijs behaalt, waarbij in de uitvoering van de maatregels meer rekening wordt gehouden met de effectiviteit van maatregelen voor Europa als geheel.

GLB moet eenvoudiger

Het CDA wil dat Europa zelfvoorzienend wordt op het gebied van energie en voedsel. Het GLB moet vereenvoudigd. De partij vindt landbouwsubsidies op dit moment nodig, omdat de inkomens van boeren onder druk staan. “Boeren zijn belangrijk voor onze voedselvoorziening en Europa moet zich ervoor inzetten dat zij een betere economische positie krijgen”, vindt de partij. Het CDA wil dit realiseren door een eerlijke markt, met eerlijke concurrentie en een eerlijke prijs voor de producerende boeren.

Boeren belonen voor maatschappelijke rol

Europese landbouwsteun zal dan vooral dienen om boeren te belonen voor de maatschappelijke rol die zij vervullen, die de markt niet vergoedt, zoals landschapsbeheer, dierenwelzijn en het investeren in duurzaamheid. Zolang de prijs van de producten nog niet voor het inkomen van de boer zorgt, moet het Europees landbouwbudget dit blijven aanvullen, aldus de partij. Het GLB moet bovendien meer toegespitst worden op de positie van familiebedrijven en jonge boeren.

Het CDA wil tevens het Europese milieubeleid moderniseren, zodat maximaal ingezet kan worden op duurzame en klimaatvriendelijke landbouw.

De Europese verkiezingen zijn op 23 mei 2019.

Laatste reacties

  • Alco

    Het CDA moet verkondigen dat de landbouw, waar dan ook, altijd circulair is!
    Men moet zich druk gaan maken over de grote toenemende vraag naar delfstoffen.

  • veldzicht

    @alco.Onbegrijpelijk dat niemand eens aan de bel trekt en alles maar voor zoete koek slikt wat al die activisten verkondigen.Zo,n beest maakt niks uit niets en ieder jaar herhaalt de cyclus zich weer en blijft alles het zelfde en zo gaat het al 3 miljard jaar. Heb pas nog 540 euro over gemaakt op abonement Boerderij,daarvoor mogen ze best wel eens een artikel schrijven in trant van 'true the meat' maar dan wel op een wat boer vriendelijker manier dan zoals Thieme het schreef..

Of registreer je om te kunnen reageren.