Home

Nieuws 12 reactieslaatste update:12 nov 2018

CBS: fosfaatproductie verder onder plafond

De fosfaatuitstoot blijft dit jaar bijna 6% onder het nationale plafond van 172,9 miljoen kilo. De stikstofproductie via mest komt over het hele jaar gerekend op 2% lager dan het plafond van 504,4 miljoen kilo.

Dat meldt het CBS in de derde kwartaalrapportage over de fosfaat- en stikstofexcretie in dierlijke mest van dit jaar. In vergelijking met de vorige kwartaalcijfers komt de schatting van de jaarproductie 2 miljoen kilo lager uit, op 163 miljoen kilo.

Melkveehouderij ruim onder sectorplafond

De fosfaatproductie in de melkveehouderij blijft met 78,7 miljoen kilo ruim onder het sectorplafond van 84,9 miljoen kilo fosfaat. Vorig jaar produceerde de melkveehouderij nog 86,9 miljoen kilo.

Voornaamste oorzaak: krimp melkveestapel

De voornaamste oorzaak is een krimp van de melkveestapel. Het aantal stuks melkvee is afgenomen van 1.624.000 in het eerste kwartaal tot 1.557.000 in het derde kwartaal. Deze telling baseert het CBS op cijfers van de I&R. Het aantal kalveren en pinken nam ook fors af; van 1.109.000 tot 932.000.

Amper verschillen in varkens- en pluimveehouderij

De varkens- en pluimveehouderij laten amper verschillen zien met vorige kwartaalcijfers, behalve een daling met 9% van het aantal vleeskuikens. Die is volgens het CBS te verklaren door een andere manier van registreren.

Uitstoot stikstof daalde minder hard

De uitstoot van stikstof via mest is minder hard gedaald dan die van fosfaat. Dat komt doordat het stikstofgehalte in het rundveevoer amper is gedaald de afgelopen jaren. Het fosfaatgehalte in het voer is wel lager geworden. Ook neemt bij toenemende voerbehoefte van koeien het stikstofgehalte in melk niet toe. Dat is met fosfaat wel zo.

Effecten extreem weer niet verrekend

Eventuele effecten van de extreme weersomstandigheden van deze zomer zijn nog niet verrekend. Daarnaast zijn sommige gegevens gebaseerd op voorlopige cijfers. Daardoor kan de definitieve berekening over het hele jaar nog enkele procenten gaan afwijken, aldus het CBS.

Laatste reacties

 • Kelholt

  Beste Johan,
  Fijn dat je dit nieuwsbericht van het CBS met ons deelt. Maar kun je als chef redactie dit nieuws ook duiden?
  Is dit goed voor het milieu, minder mest op het land?
  Is dit goed voor de melkprijs, minder melkkoeien dus minder productie?
  Is dit goed nieuws voor fosfaatoverschrijders? Het nationale 'quotum' wordt immers niet volgemaakt.
  Of is dit goed nieuws voor Den Haag. De boeren gooien eindelijk het bijltje erbij neer.

 • diekmann

  De fosfaatrechtenbel is geknapt voor dit jaar. We zitten ruim onder fosfaatplafond volgens CBS en er zijn fors meer rechten uitgedeeld dan het plafond dan is de conclusie toch niet moeilijk. Met in het achterhoofd dat de meesten het ook niet kunnen betalen. Volgend jaar zien we wel weer verder. P.S zit zelf op schema hoor.

 • nita

  Misschien een goed idee om de niet grondgebonden bedrijven hun korting van 8,3 procent terug te geven.

 • Pieter5775

  Ongelooflijk dat de minister vervolgens een kamerbrief stuurt met daarin een prognose over 2018 op basis van dieraantallen van 1 april. Deze is totaal niet realistisch en dus veel te hoog. Het ministerie verloochend de boel en werkt totaal niet mee aan het oplossen van problemen in de sector! Schande!!

 • diekmann

  Zo helpt de minister via een omweg (niet direct) de knelgevallen. Slim uitgedokterd maar sonde van de 200000 goede koeien die vertrekken moesten.

 • egbert

  Toch raar 1 op 3 dreigt p ruimte te overschrijden veel te veel p rechten uitgegeven ? en toch ruim onder het plafond blijven wie zit er nu te liegen.

 • diekmann

  CRV voor totale beeld is niet betrouwbaar omdat in vele gevallen andere planners (bv agrovision,uniform,ect)bijgehouden wordt zodat CRV fosfaatplanner niet meer relevant is en vaak tekorten oplopen.

 • info58

  Wat een geneuzel. Alsof ze bij het CBS weten wat de gemiddelde melkproduktie bij ons is

 • Alco

  Goede opmerking "Egbert.

 • egbert

  Ik denk de overheid je zult zien eerst afromen bijna 10% en dan nog 10. % bij verkoop wat vertraagt in de p bank komt.
  We staan er straks versteld van ergens in februari hoeveel p daar in zit . Vooral niet eerder overheid is beetje traag .
  Deze p komt maar tijdelijk beschikbaar voor veehouders en over paar jaar helemaal niet zo laten ze de sector langzaam krimpen.

 • Zuperboer

  Wie controleert de zaak rond die fosfaatbank? Ik neem aan dat er transparantie zal zijn, want dat is tegenwoordig hot in alles wat met het overheidsoptreden te maken heeft. Of moet Geesje Rotgers daar in 2023 soms weer achteraan omdat RVO de boel achteraf gezien manipuleert!

 • Gat

  200.000 koeien weg, dat is er aan vluchtelingen dik binnengekomen. En die vervuilen meer en kosten ons alleen geld. Wereld op zen kop!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.