Home

Nieuws 3 reacties

Bayer in beroep over Roundup-zaak

De zaak gaat over een tuinman die kanker zou hebben gekregen na gebruik van Roundup.

Het Duitse chemiebedrijf Bayer gaat in beroep tegen een uitspraak van een rechter in de staat Californië. Het gaat om de procedure waarin Monsanto is veroordeeld om een schadevergoeding van $ 78,5 miljoen (€ 68 miljoen) te betalen aan een gebruiker van onkruidverdelger Roundup. Dat meldt persbureau Reuters.

Schadevergoeding van $ 289 miljoen

De desbetreffende tuinman kreeg in eerst instantie een schadevergoeding van $ 289 miljoen toegekend omdat hij kanker zou hebben gekregen door het gebruik van Roundup. Inmiddels worden in de Verenigde Staten meerdere procedures opgestart tegen Monsanto, dat inmiddels onderdeel is van de Duitse chemiereus Bayer.

Proefprocedure

Er is nu een zaak geselecteerd om te dienen als proefprocedure in aanklachten bij de Federale rechtbanken in de VS. Het gaat daarbij eveneens om een inwoner van Californië die claimt ziek te zijn door het gebruik van Roundup. Het is 1 van 620 procedures die op de rol staan om behandeld te worden door federale rechters en worden voorgelegd aan jury’s. Dergelijke proefprocedures worden vaker gebruikt in de VS, zodat beide partijen de omvang van schade kunnen vaststellen en eventuele schikkingen en schadevergoedingen kunnen vaststellen. Volgens Reuters gaat de proefprocedure van start in februari 2019. Er wacht Bayer nog een hele reeks processen, het aantal aanklachten ligt al boven 9.000.

Effecten glyfosaat

Bayer kondigde deze week aan dat het samenvattingen van onderzoeken naar de effecten van glyfosaat in het middel Roundup gaat publiceren. De onderzoeken komen beschikbaar op 7 december via het zogenoemde ’transparantie platform’ van het bedrijf. Volgens Liam Condon, president van de divisie Crop Science en lid van de raad van bestuur van Bayer AG is transparantie belangrijk in de samenvoeging van beide bedrijven. “We erkennen dat mensen over de hele wereld behoeft hebben aan informatie over de effecten van glyfosaat en willen daarom die wetenschappelijke kennis delen met het publiek.”

Laatste reacties

  • info36

    De rechterlijke macht is daar nog gekker dan hier.

  • el

    Monsanto heeft zijn probleem aan Bayer verkocht!

  • Bolder01

    Pak bayer maar aan, ze hebben de schade van i.b.r. enting ook niet vergoed criminelen in mijn ogen

Of registreer je om te kunnen reageren.