Home

Nieuws 19 reacties

Agribusiness gaat samen mest verwaarden

6 prominente partijen in de agrarische sector gaan samenwerken aan verwaarding van mest.

Er komt een speciaal innovatieprogramma ‘Next Level Mest Verwaarden’ met als doel het ontwikkelen van een duurzame keten van mestverwaarding. Het gaat om Agrifirm, Darling Ingredients International, De Heus, VanDrie Group, FrieslandCampina en ForFarmers. Ze gaan samenwerken met Wageningen UR.

Mestketen verbeteren

De bedoeling is om nieuwe producten en technologie te ontwikkelen en de organisatie in de mestketen te verbeteren. Martin Scholten, directeur van de Animal Sciences Group van Wageningen UR, is ‘kwartiermaker’. “De huidige mestverwerking is vooral gericht op het wegwerken van een mestoverschot. De drijfmest, digestaat uit mestvergisting en de daaruit gemaakte mestkorrels die nu worden gebruikt, zijn meestal van beperkte waarde voor gras en gewas en moeten dan worden aangevuld met kunstmest. Dat veroorzaakt mede de huidige milieuproblemen door bemesting”, zegt hij in een persbericht.

3 speerpunten

Mest zo vroeg mogelijk scheiden in een dikke en een dunne fractie is belangrijk. Daarna volgt opwaardering. De technieken daarvoor zijn er, maar kunnen verbeterd worden en er is opschaling nodig. Het consortium benoemt 3 speerpunten: kwaliteitseisen specificeren, technologie opschalen en de mestketen beter organiseren.

Laatste reacties

 • farmerbn

  4de speerpunt is geld eraan verdienen. Even de minister, LTO en Rabo oproepen en dan drijfmestgebruik verbieden en de nieuwe mestproducten verplicht stellen. Kassa.

 • mtseshuis

  wat een nonsens! Ze kunnen zich beter inzetten voor een hoger gebruik van dierlijke mest op grasland ipv kunstmest

 • Alco

  Ik vindt zeer goed GEMIXTE mest een top product.

 • jvanleijsen1

  Is al 30 jaar bluf en blaf van gevestigde orde en nooit iets vooruit gekomen . Het enige wat ze kunnen is sekxie namen bedenken !

 • Jan-Zonderland

  Gaat em allemaal niet worden en is ook nergens voor nodig. Mest zoals het is is een prima produkt en daat moet je niet vanalles mee willen doen voordat je het uiteindelijk op het land gooit. Kost alleen maar geld en dan wordt het onnodig duur. Gebruiksnormen omhoog naar niveau van ontrekking door gewas en het hele mestprobleem is opgelost.
  Ik vraag me overigens wel af wat een zuivelfabriek bij dit clubje doet.

 • Zuperboer

  Hoeveel van dit soort initiatieven zijn er al geweest? Kan mezelf herinneren dat er binnen Agruniek toendertijd ook een bv was......je hoort er niets meer over. FC heeft blijkbaar niets geleerd van het vergister-echec onder Joosten. Had verwacht dat dhr. Schumacher wijzer zou zijn. Blijf weg bij de stront als voedselproducent.

 • DIVA

  huinre

 • EMERGO!

  Joop, komen ze aan je handel??

 • happy 51

  de club als zodanig genoemd heeft enkel belang bij "binding en controle"klanten!
  tevens zullen ze weer veel geld uit de "subsidiepot"roven. ze hebben dit 18 jaar geleden ook al eens geflikt. helaas niets van terecht gekomen!! deze rakkers denken altijd slimmer te zijn. hoe ziek kan een geest zijn?? ze lullen toch altijd over "corebusiness" overzicht 30 jaar mest>> alles om de mest heen "stinkt"harder dan de mest zelf. Ben blij mooie ontwikkelingen te hebben gerealiseerd die voorbij hun beleving liggen. droom zacht!

 • happy 51

  de club als zodanig genoemd heeft enkel belang bij "binding en controle"klanten!
  tevens zullen ze weer veel geld uit de "subsidiepot"roven. ze hebben dit 18 jaar geleden ook al eens geflikt. helaas niets van terecht gekomen!! deze rakkers denken altijd slimmer te zijn. hoe ziek kan een geest zijn?? ze lullen toch altijd over "corebusiness" overzicht 30 jaar mest>> alles om de mest heen "stinkt"harder dan de mest zelf. Ben blij mooie ontwikkelingen te hebben gerealiseerd die voorbij hun beleving liggen. droom zacht!

 • frl

  Mest zo snel mogelijk scheiden in dun en dikke fractie, veel weiden dus.
  Met mijn grupstal heb ik al gescheiden mest, maar dat mag ook al niet meer.😢

 • Maas1

  Super initiatief goed voor het milieu de
  portemonnee ontwikkelingsperpectief en continuïteit op verschillende vlakken.🎶

 • Tinus1

  Ik zou niet vroeg juichen @maas1. D.I.U is die van rendac.......die ieder jaar de tarieven verhogen omdat ze zich weer vergist hebben in de prognose. Als ze dat dadelijk ook met de mest doen hangen we weer in de volgende strop. En sommige andere in dat clubje zitten er niet voor de liefdadigheid. Maar laat ze ons maar verrassen. Wie weet zijn ze tot inzicht gekomen....dat ze zonder ons een slechter bestaan hebben..😊

 • ghsmale

  Mest is een natuur product,
  als je het bewerkt wordt het kunst mest

 • veldzicht

  De veestapel moet nog minimaal 70 % krimpen om het klimaat te redden !! aldus de PvdDieren,en de overige linkse partijen beamen dat graag,daar vallen stemmertjes mee te halen.Zo lang de mensen dat nog geloven zou ik me maar niet teveel voorstellen van minder kunstmest en meer mest en mest scheiden.

 • Maas1

  @Veldzicht PvdD is een one issue partij daar barst het van ik zie liever mensen van Staat die visionair zijn en begrijpen dat het voedsel en klimaat vraag stuk opgelost moet worden en daarvoor Team BV Nederland in stelling brengen,om catastrofes te trachten te voorkomen!

 • veldzicht

  @Maas 1.Ben ik met je eens,Als ik al die "deskundigen " van Gr. Links en S.P.over landbouw en klimaat zie kletsen heb ik toch sterk het gevoel dat ze totaal niet weten waar ze het over hebben .zo,n Jesse Klaver en landbouw,laat me niet lachen,van de schoolbanken is hij gelijk de politiek in gegaan en die moet vertellen hoe een boer moet boeren.

 • jvanleijsen1

  Emergo , ik heb geen handel . Mest is een voor ieder vrij toegankelijke markt . Al 30 -40 jaar komen er allerlei nieuwe gelukzoekers welk niets presteren . Laten we dat nu is erkennen en de werkelijke problemen aanpakken . Zo blijft er geen boer over !

 • koestal

  allemaal dure heren ,die menen dat ze er verstand van hebben en zich goed laten betalen,is al vaker gebeurt,kost klauwen vol geld.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.