Home

Nieuws 10 reacties

ABN Amro: zonder inkomen geen duurzaam product

Voor een duurzame landbouwsector moet een hogere kostprijs terugkomen in de opbrengstprijs, zegt ABN Amro.

Waardering van omgeving en maatschappij en voldoende inkomen. Dat zijn de 2 pijlers die nodig zijn voor een land- en tuinbouwsector die duurzaam en vol te houden is volgens ABN Amro. Met een gewaardeerde landbouw inclusief een goed verdienmodel blijft de agrarische sector aantrekkelijk voor jongeren.

Niet langer nadruk op kostprijs

Daarbij hoort een flinke omslag in denken van de hele agrosector. Van boer, verwerker, retail tot en met de consument. Niet meer de nadruk op lage kostprijs zoals dat historisch is gegroeid, maar veel meer richting een markt waar hogere kosten voor duurzaam produceren terugkomen uit een hogere opbrengstprijs. De koninklijke route loopt via het voedsel zelf, stelt ABN Amro in het rapport ‘Next generation farming’.

Landbouwvisie van Caroloa Schouten

ABN Amro wil met het rapport een bijdrage leveren aan de uitwerking van de landbouwvisie van minister Carola Schouten. Circa 80 vertegenwoordigers uit de agrarische sector gingen bij de bank aan de slag om tot aanbevelingen te komen. Volgens Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven, zijn er meerdere richtingen om duurzamer te werken en de kosten daarvan terug te verdienen.

Lees verder onder de foto

Naast de al genoemde route via een hoger opbrengstprijs kan dat via efficiënter produceren, anders produceren zoals met weidegang, of het concept Veldleeuwerik. - Foto: Bert Jansen
Naast de al genoemde route via een hoger opbrengstprijs kan dat via efficiënter produceren, anders produceren zoals met weidegang, of het concept Veldleeuwerik. - Foto: Bert Jansen

Weidegang

Naast de al genoemde route via een hoger opbrengstprijs kan dat via efficiënter produceren, anders produceren zoals met weidegang, of het concept Veldleeuwerik. Financieel compenseren of juist prikkelen kan via subsidies en fiscale maatregelen.

Diverse aanbevelingen kwamen uit de bus. Voor dierlijke sectoren werd het succes van strakke ketens benoemd. Dat betekent meer samenwerken door alle partijen en kan ook inhouden dat over en weer vrijheden ingeleverd worden.

Label voor bodemkwaliteit

Voor verbetering van de bodemkwaliteit werd gepleit om daar duidelijke doelen aan te hangen in combinatie met een label. Dan is een meerwaarde ook duidelijk aantoonbaar. Voor plantaardige sectoren werd ervoor gepleit om de waarde van een product in de hele keten zichtbaar te maken. Naar de consument, maar ook richting overheid kun je dan laten zien wat de werkelijke kosten zijn van een product in de winkel.

Meer laten zien wat je doet en duidelijk maken hoe producten geproduceerd worden is een taak voor de hele sector, ook voor boeren zelf. Via openheid en transparantie is duidelijk te maken dat duurzaam produceren een prijs heeft. Uiteindelijk is het de consument die de keuze maakt.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Zo, wijsneuzen van ABN Amro, ook wakker geworden ?
  Ja een boer zal een (redelijk) inkomen moeten vergaren om uberhaupt maar boer te kunnen blijven, laat staan duurzaam, want nog steeds weet niemand precies te definieren wat dat woord precies betekend.
  Nee dan kun je beter bankier zijn als je er een potje van maakt, zo erg dat je technisch gewoon falliet bent, dan komt de staat je wel redden met gemeenschapsgeld.
  ABN Amro, terug in je hok en bemoei je met je eigen zaken !!!!

 • buitenok

  ga eens aan het rekenen met 1.67% inflatie correctie over de laatste 25 jaar

 • Gradje 1966

  Buitenrok dan hadden we een melkprijs van ongeveer .75 eurocent moeten hebben . Dan had niemand hoeven klagen

 • Alco

  "Duurzaam en circulair".
  Landbouw is dat al zolang de wereld draait.
  Weten ze bij de ABN ook nog steeds niet dat iedereen zijn eigen problemen, gemakshalve maar afschuift op de landbouw?

 • Firma Vellenga

  Wat zou eigenlijk het probleem zijn als we 75 cent krijgen bij 2 koe per hectare? Laat de overheid dan maar bij springen ze zijn dan misschien van alle landbouwproblemen verlost. Wat zou duurder zijn? Of willen ze ons aan het lijntje houden om als zondebok te fungeren?

 • mtseshuis

  Laat de markt maar mooi z'n gang gaan, maar laat iedereen eens van zijn bemoeistoel afkomen en met zijn/haar eigen zaken bemoeien! Net zoals de veehouderij een pluim verdient voor het tot hoge waarde brengen van restproducten uit de voedings en biobrandstoffenindustrie. Dit ipv alles maar op het conto van de veehouderij te schuiven ipv toe te rekenen aan het plantaardige humane voedingsproduct of de biodiesel of bioethanol! Want daar horen de verliezen en CO2 uitstoot thuis.
  Wat men oa bij RFC doet is krom rekenen, maar wij laten het allemaal gebeuren...

 • Maas1

  Ik vind de tekst van de ABN Amro Next generation farming de juiste betiteling van de omslag.Wij kunnen wel roepen dat iedereen naar ons wijst,maar wij doen ook niet anders.Luister op zn minst luisteraars naar het andere verhaal en doe er je voordeel mee als je de handschoen ziet liggen,je moet het wel willen zien.Met willen zien bedoel ik zet de kruiwagen aan de kant pak de computer en de rekenmachine en ga googelen met cijfers dan is er een grote kans dat er een beter verdien model uitrolt.Alles heeft tijd nodig ook het nieuwe tijdperk dus je rekenmachine zal nog niet direct doorbranden.Er is altijd hoop 🇳🇱

 • Firma Vellenga

  Maar Maas1 dan bedenken ze wel weer iets nieuws...

 • Maas1

  @Vellenga ja zeker bedenken ze wel iets nieuws dat is niet zo zeer het probleem het moet betaald worden,gebeurt dat niet dan zullen er geen investeringen plaats vinden.

 • koestal

  Heel logisch.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.