Home

Nieuws 5 reacties

€ 600 miljoen tegen droogte en wateroverlast

Waterschappen, gemeenten, provincies en de rijksoverheid steken de komende jaren € 600 miljoen in oplossingen voor wateroverlast en droogte.

Dat is besloten in het zogenoemde bestuursakkoord Ruimtelijke Adaptatie. Met de miljoenen gaan waterschappen onder andere extra waterbergingen op het platteland, maar ook in steden aanleggen.

Schade extreem weer kan oplopen tot € 71 miljard

Een berekening van onderzoeksinstituut Deltares laat zien dat de schade door extreme neerslag en langdurige droogte de komende jaren, tot 2050, op kan lopen tot € 71 miljard. Deze schade, als gevolg van klimaatverandering, moet dus zoveel mogelijk worden beperkt.

‘Schop snel de grond in’

Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen, verwacht dat met dit geld ‘de schop snel de grond in kan’ voor een klimaatrobuuste inrichting van de leefomgeving.

Waar de schop precies de grond in gaat, is nog niet duidelijk. In 2020 worden regioplannen gemaakt waarin staat waar en hoe het beschikbare budget het beste kan worden gebruikt. Hiervoor moeten eerst ‘stresstesten’ worden uitgevoerd. Het doel van deze investering is om in 2050 klimaatbestendig te zijn.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Ja hoor,de schop zo snel mogelijk in de grond voor wateropvang en natuur aanleg, ik ken prima polders met vruchtbare kleigrond bestemt voor water opvang waar ze nog nooit van water overlast hadden gehoord.

 • farmerbn

  Neem die natuurgebieden maar want die lui willen altijd hoog waterpeil. Zeker omdat ze nauwelijks meebetalen voor het waterschap. Wie betaalt bepaalt en zij betalen niet.

 • Alco

  Er werd ook gepleit voor minder bestrating in de steden, zodat water kon weg zakken.
  Wij boeren hebben veel land waar water weg kan zakken en zo overstromingen voorkomen.
  Echter wordt het bij ons "Verbruik" genoemd.

 • Jan-Zonderland

  Gisteravond die minister gezien en gehoord bij Pauw. Net zo'n schoolmeisje als Schouten, allerlei buitenaardse iedeeën, jaag die 600 miljoen er maar door jongens. Ze had het over wateropslag onder sportvelden en stadspleinen. Dhr Hiddema van FVD zat ook aan tafel en diende de minister goed van repliek. Hoe kun je praten over 600 miljoen voor problemen die mogelijk eens in de zoveel jaar voorkomen terwijl er mensen volledig in paniek zijn omdat hun ziekenhuis falliet gegaan is en de overheid er geen stuiver voor over had om dat te voorkomen.

 • Alco

  @Jan. De heer Hiddema is van een partij voor vrije democratie.
  Daar onder valt ook het eigen beleid inzake de financiën van de ziekenhuizen.
  Als zo'n ziekenhuis het niet meer redt, moeten andere ziekenhuizen dan ook maar denken. Geen zorgen, we worden wel gered?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.