Home

Nieuws 10 reacties

Waardering Nederlander voor boer onveranderd hoog

De waardering voor de Nederlandse boeren en tuinders is de laatste 2 jaar stabiel gebleven op een vrij hoog niveau. Met name de open tuinbouwteelten en de akkerbouw scoren hoog.

Dat blijkt uit de Agrifood Monitor 2018. Bij de opening van de Dutch Agri Food Week vanmiddag in Den Haag door landbouwminister Schouten, maakte onderzoeker Machiel Reinders van Wageningen Economic Research de eerste resultaten bekend gemaakt van de vierde editie van dit elke 2 jaar uitgevoerde onderzoek.

Lees verder onder de foto.

Wageningen UR onderzoekt elke 2 jaar de waardering voor boeren tuinder. Plantaardig scoort weer beter dan dierlijk. - Foto: Ton van der Scheer
Wageningen UR onderzoekt elke 2 jaar de waardering voor boeren tuinder. Plantaardig scoort weer beter dan dierlijk. - Foto: Ton van der Scheer

Lage score varkenshouderij

De varkenshouderij en de pluimveehouderij scoren van alle deelsectoren het laagst. “Maar ook die sectoren zitten niet ver van het gemiddelde van alle agrarische en andere sectoren”, aldus onderzoeker Machiel Reinders. Op een schaal van 1 tot en met 7 toch altijd nog op een 4.

Opmerkelijk is verder nog dat de glastuinbouw het qua waardering nog beter doet dan de melkveehouders of de supermarkten.
Lees verder onder de tweet.

Financiële sector net beter dan varkensboeren

Als referentie is ook de waardering van een aantal algemene bedrijfssectoren in het onderzoek meegenomen. De financiële sector en de chemische industrie doen het daarvan het slechtst, maar nog wel net iets beter dan de varkensboeren.

Ongevoelig voor affaires of weinig betrokken

Uit het feit dat de waardering van de Nederlander voor boeren en tuinders sinds 2012 niet wezenlijk is veranderd maakt onderzoeker Reinders op dat de ondervraagden kennelijk door incidenten zoals de fipronil-affaire heen weet te kijken. “Maar mogelijk wijst het er ook op dat mensen gewoon niet zo nauw bij de agrarische sector zijn betrokken.”

Minister Carola Schouten (LNV) opent de vierde Dutch Agri Food Week op het Plein in Den Haag, waar de Grootste Groentekraam van Nederland te bewonderen was. - Foto: Ton van der Scheer
Minister Carola Schouten (LNV) opent de vierde Dutch Agri Food Week op het Plein in Den Haag, waar de Grootste Groentekraam van Nederland te bewonderen was. - Foto: Ton van der Scheer

Laatste reacties

 • john***

  wat zou er uit komen als ze alleen journalisten ondervragen??

 • Alco

  En wat als ze alleen mensen ondervragen met kennis van zaken.

 • veldzicht

  En wat als ze alleen dier en milieuactivisten onder vragen?

 • Firma Vellenga

  En wat als ze de politiek vragen...

 • koestal

  waardering voor de minister is niet erg hoog

 • Bolder01

  Niet alleen de minister de hele politiek heeft er geen waardering voor ( op een enkeling na ) ff terherinnering,, zogenaamd de sjoemel kalveren , fosfaat koeien, ga zo maar door.

 • wmeulemanjr1

  De moraal van over alles in de landbouw te liegen is ook 'onveranderd hoog'

 • kraats

  Het wordt tijd dat AH, SuperUnie en Jumbo waardering voor ons krijgen. Die bepalen of er wat verdiend wordt.

 • Mbmb

  Leuk om te lezen, maar wat kopen we ervoor? Ik ervaar helemaal geen waardering van de minister (blokkade!!),niet van het links-veganistische ingestelde ambtenarenkorps, ook niet van de supermarkten die ons alleen maar uitknijpen en de kruimels van de tafel voor ons laten liggen, en eerlijk gezegd ook niet van veel burgers. Hoe vaak krijg ik geen scheldwoorden en nare gebaren van fietsers naar mijn hoofd als ik met de mesttank (voorzichtig) langs probeer te rijden. Ik wordt er wel eens naar van en vraag me af of ik dit leven voor mijn kinderen nog wel wens.

 • massy

  Ja zolang er maar geen geluid bij komt kijken dan vinden ze het niet erg daarom wordt de tuinbouw en akkerbouw goed gewaardeerd. want daar is het niet zielig als een komkommer plukt of een tomaat. bij de akkerbouw precies het zelfde die aardappel en die suikerbiet die schreeuwen niet als ze gerooid worden. maar ja dat hoort de nederlander niet.denk daar eens over na!

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.