Home

Nieuws 16 reacties

‘Tekort aan opvolgers kans voor krimp veestapel’

De landbouw moet het tekort aan opvolgers als kans zien voor krimp van de veestapel. Dat vindt GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet.

De landbouw zou bij de uitdagingen die hij heeft meer verbanden moeten trekken, zegt GroenLinks-Kamerlid Laura Bromet bij een discussie in Nieuwspoort over het effect van het voedselbeleid op het klimaat. We moeten naar minder dieren. Het probleem in de landbouw dat veel boeren geen opvolger hebben, kan hierbij ook juist een kans zijn, zegt Bromet. “Er moeten meer verbanden worden gezocht in de uitdagingen die er zijn”, vindt de politica.

Laura Bromet (1970) is sinds 7 juni 2018 lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. - Foto: ANP
Laura Bromet (1970) is sinds 7 juni 2018 lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. - Foto: ANP

Nu werken aan crisis in voedselproductie

PvdA-Kamerlid William Moorlag wil eerst een breder plan maken waarin de landbouw, de natuur en de voedselketen worden betrokken. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot vindt dat dit akkoord er nu ligt met de landbouwvisie over kringlooplandbouw. “Twee jaar geleden waren de visies over de Nederlandse landbouw nog heel verschillend van ‘we hebben de beste boeren’ tot ‘we hebben de grootste problemen’. Nu ligt de toekomstvisie er en moeten we stoppen met polderen, maar gaan timmeren”, aldus De Groot. Hij benadrukt dat de overheid hierbij de regie moet nemen. “Dat er een crisis is bij de voedselproductie, is nu erkend. Dat is goed. De fase van vrijwillige proefprojecten hebben we ook gehad tijdens de vorige kabinetsperiode”, zegt De Groot. Hij wil nu aan de slag met de overheid aan het roer. Partijen die niet mee willen of kunnen, moeten door de overheid ook begeleid worden, vindt hij.

Grootte veestapel ongemoeid laten, de massa telt

Thijs Cuijpers van LTO Nederland riep de politiek op de bijeenkomst op om af te blijven van de omvang van de veestapel. Hoewel de consumptie van dierlijke eiwitten in Noordwest-Europa afneemt, neemt de vleesconsumptie wereldwijd nog jaarlijks met 1,2% toe. Dat is best veel. De Nederlandse dierlijke productie heeft een heel kleine carbon footprint, waardoor het verplaatsen van de veehouderij weinig effect zal hebben voor het klimaat. Ik zou zeggen: doe daar maar even niks aan.”

Niek Leussink, supermarktmanager van het jaar en eigenaar van 4 Jumbowinkels in Gelderland en Overijssel, benadrukt dat voor supermarkten vooral de massa telt. “De voorlopers gaan het verschil niet maken. Dat gebeurt pas als je massa kan maken”, zegt hij over de verduurzaming van de voedselketen. De productlijn met producten uit eigen streek is in zijn winkels succesvol. Dat komt volgens hem door de gunfactor om ondernemers in de regio te ondersteunen. Het streekbrood is bijvoorbeeld 2 keer zo duur als standaard supermarktbrood. “Maar mensen kopen het wel. In een winkel is 80% van het brood afkomstig uit eigen streek.” De suggestie van D66-Kamerlid Tjeerd de Groot om duurzame consumptie te stimuleren door de marge daarop te verkleinen en andere producten duurder te maken ziet de ondernemer niet zitten. “Dat zou kunnen in een ideale wereld zonder concurrentie”, aldus Leussink.

Laatste reacties

 • boerkebrabant

  eerst de zaak verzieken door telkens nieuwe maatregelen op te leggen, geen vergunningen af te geven voor minerale fabrieken, kortom ons het leven zuur te maken, en dan zeggen dat er geen opvolgers genoeg zijn, en zodoende minder dieren te gaan houden, wat een vieze lingse praat

 • deB.

  Ze zijn bijna waar ze willen wezen!! Kapot maken tot en met...nu de conclusie trekken dat er veel te weinig opvolgers zijn, en dit dan als een kans zien!
  Verschrikkelijke mensen, die ik een leeg bord gun, of een paar rauwe sperziebonen!
  Klootjesvolk! Check die foto....zo denken ze over ons...

 • husky

  De landbouw is het wisselgeld voor de industrie en vliegverkeer uitstoot

 • Bennie Stevelink

  “80% van het brood komt uit de regio”, zegt de supermarktman. Het graan waar dat brood van gebakken wordt, waar komt dat vandaan? NIET uit de regio neem ik aan. Dat komt uit het buitenland.

 • Bennie Stevelink

  Wat denkt Laura Bromet tegen import te doen? Als er minder import is kan meer in eigen land worden afgezet en is er dus ook minder export. Sommige veehouders zouden dan kunnen omschakelen naar graanteelt voor brood wat volgens de supermarktman uit de regio komt.

 • john***

  juist dit geeft aan dat ze zich niet meer zo druk hoeven te maken over de veestapel in Nederland, die krimpt vanzelf wel. extra regels zijn niet meer nodig.. die 200 miljoen nu vooral gebruiken om toekomst gerichte bedrijven te verplaatsen naar locaties (bestaande bedrijven) waar minder overlast veroorzaakt wordt.

 • Vhouder

  de tweede kamer moet krimpen die produceren helemaal niks en zijn alleen maar goed voor vele vliegreizen de hele wereld rond voor zogenaamde kennisuitwisseling en cultuur verijking opheffen die zooi

 • farmerbn

  Ook ik denk dat er over 12 jaar minder boeren zijn en minder vee is in Nederland. Melkfabrieken zullen dan melk uit het buitenland moeten halen of fabrieken daar moeten opzetten.

 • Tuig

  Waarom farmerbn? Het grootste gedeelte wordt geëxporteerd als dat wegvalt hoeft er nog niks geïmporteerd te worden. Melkfabrieken zijn veel te groot dan, maar dat is weer een ander probleem.

 • Maas1

  Elk land heeft zijn infrastructuur zo ook de Nederlandse agri-food sector een infrastructuur die uitzonderlijk sterk is,voor als nog! Van universiteit tot boer en labotoria en alles wat ertussen zit qua industrie en innovatie.Men heeft het doel bereikt weg met de boer.Prima hou maar voor ogen dat men 100 miljard definitief per jaar qua omzet kan afboeken.Men maakt zich liever druk over
  2 miljard!

 • Bolder01

  Vhouder,,,dat is mijn mening ook ,,met geen kennis van zaken alleen voor hun eigen salaris

 • farmerbn

  Heel simpel tuig. Als je 10 vrachtauto's zuivel kunt verkopen maar je hebt er maar 8 dan wil je graag 2 ergens anders vandaan halen.

 • info36

  Pure afbraakpolitiek. Eigen nestvervuiling. Daar zijn we in Nederland goed in.
  Alles afbreken waar we wereldwijd goed in zijn.

 • mtseshuis

  Beter linkse overheid afbreken

 • eja

  Diezel heeft gelijk....
  Het gedonder komt van links!!

 • Gradje 1966

  De maatschappij maakt zich alleen maar druk over de vliegvakantie s en hun auto de vervuiling die ze veroorzaken lost de boer maar op en het eten dat we produceren mag niets kosten want anders kan men maar een keer per jaar op vakantie i.p.v. 3 keer

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.