Home

Nieuws 6 reacties

Schouten wil aanpak sterfte jonge dieren versnellen

Minister Carola Schouten wil dat de verschillende veehouderijsectoren tempo maken met het terugdringen van sterfte van jonge dieren.

Ze is in gesprek met de varkens-, rundvee-, en geitensectoren om te komen tot concrete doelen of om de gestelde doelen aan te scherpen. Dat schrijft Schouten in een brief over het dierenwelzijnsbeleid aan de Tweede Kamer.

Benchmarksysteem

Schouten zegt dat een benchmarksysteem, zoals bij het antibioticabeleid, kan helpen om tot verbetering te komen. In de geitenhouderij is al een benchmark ingevoerd waarbij geitenhouders hun prestaties met elkaar kunnen vergelijken en zo de sterfte onder lammeren kunnen verlagen.

Verminderen van transporten

Op het gebied van diertransport wil minister Schouten inzetten op het verminderen van transporten, bijvoorbeeld door dieren dichterbij te slachten, maar ook door te kijken in hoeverre transporten van fokvee en kalveren beperkt kan worden. Bij de controles op het welzijn tijdens veetransporten wordt het interventiebeleid van de NVWA aangescherpt, waardoor minder waarschuwingen, maar eerdere boetes worden opgelegd.

Felheid dierwelzijnsdiscussie neemt toe

Schouten schrijft in haar brief over de verschillende meningen over dierenwelzijn. “Dat is niet nieuw, maar de snelheid en felheid waarmee standpunten worden gewisseld in de media, op sociale media en in publieke debatten is wel nieuw. De emoties lopen vaak hoog op en het lijkt dat mensen tegenover elkaar komen te staan”, schrijft Schouten. Ze vindt de verschillende opinies waardevol, maar vindt het belangrijk dat het gesprek op een respectvolle, verbindende wijze plaatsvindt.

Schouten zegt in haar dierenwelzijnsvisie dat veehouderijsystemen moeten worden aangepast aan de behoeftes van het dier en niet andersom. “Fokkers moeten de gezondheid en het welzijn van het dier voorop stellen en niet het uiterlijk van het dier of een maximale productie”, vindt de minister.

Laatste reacties

 • mtseshuis

  Heeft ze tijd over of zo? Zou eens beetje onderzoek doen naar functioneren van RVO.nl en NVWA en haar ambtenarentop. En er was ook nog iets met een automatiseringssysteem..

 • Gradje 1966

  Dan moet Schouten maar eens zeggen hoe het beter moet met zo n kleine marge kan men niet alles doen wat wij willen er moet ook geld verdient worden om van te leven en alles te betalen . De kostprijs word af en toe nog niet eens vergoed .
  Als men meer eisen stelt moet men ook meer betalen dat wij aan deze eisen kunnen voldoen

 • mtsdebacker1

  dierenwelzijn telt niet mee bij de dichte vloeren.

 • Jan-Zonderland

  Dat mens begint narcistische trekjes te krijgen. Ze heeft weer wat gevonden waar ze de nvwa weer op af kan sturen en ze dreigt alweer met meer boetes.
  Verder is de laatste zin van het artikel wel weer tekenend voor het beleid. Hoge produktie en uiterlijk zijn niet belangrijk, als die koe of varken maar lekker kan liggen en doen waar die zin in heeft.
  Hier nog een leuke column die het geleuter van Schouten even in het juiste perspectief zet:
  <>

 • koestal

  Wat moeten we met al die vaarskalveren waar geen plek of toekomst voor is ? Ik vind het al niet erg meer als er een dood gaat. Er is geen plek meer voor ,als je er een paar teveel aan houdt,krijg je boete. Carola moet eens met iemand praten die verstand heeft van ethiek.

 • koestal

  Laat ze eens naar de Oostvaardersplassen gaan .Daar draagt ze zeker geen verantwoording voor.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.