Home

Nieuws 26 reacties

Schouten: afromingsvrije lease fosfaatrechten onmogelijk

De Tweede Kamer wil dat de fosfaatbank niet wordt opengesteld voordat RVO.nl alle beschikkingen voor fosfaatrechten definitief heeft afgerond. Ook wil de Kamer de maximale hoeveelheid fosfaatruimte uit de fosfaatbank begrenzen en moeten alle entiteiten van een bedrijf meetellen bij het bepalen van de grondgebondenheid van een bedrijf.

Minister Carola Schouten van landbouw ziet geen mogelijkheid om het (ver)leasen van maximaal 10% van de fosfaatrechten van een bedrijf zonder afroming toe te staan. Dat zegt Schouten in reactie op een motie van CDA-Kamerlid Jaco Geurts en VVD‘er Helma Lodders. De Kamerleden willen melkveehouders op deze manier flexibiliteit bieden om aan het fosfaatrechtenstelsel te voldoen, zonder dat ze vee hoeven afvoeren.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie). - Foto: ANP
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie). - Foto: ANP

“Het is geen onwil, ik zit gewoon juridisch klem”, zegt Schouten. Om afromingsvrij te mogen (ver)leasen, is volgens Schouten een wetswijziging nodig, inclusief een staatssteunprocedure in Brussel. Voor dit hele traject is geen tijd. Geurts ziet juridisch wel mogelijkheden om deze ruimte te bieden en verschilt hiermee van mening met de minister.

Schouten zegt haar ministeriële bevoegdheid om uitzonderingen te maken in geval van disproportionele last alleen gebruikt kan worden bij individuele gevallen. “Daarmee kan ik niet delen van een wet buiten toepassing verklaren”, zegt ze. De minister gaat de landsadvocaat wel vragen hoe hij de mogelijkheden die Geurts oppert, ziet. CDA en VVD probeerden het afromingsvrij leasen van een klein deel van de fosfaatrechten eerder ook al toe te staan, dat is toen niet gelukt.

Eerst bezwaar- en beroepsprocedures afronden

De Tweede Kamer wil dat fosfaatbank niet wordt opengesteld voordat alle bezwaar- en beroepsprocedures over de fosfaatrechten zijn afgerond door RVO.nl. Schouten zegt dat dit niet nodig is. “Alle boeren die voldoen aan de voorwaarden voor de fosfaatbank, komen in aanmerking, ongeacht of er bezwaar- of beroepsprocedures lopen”, zegt ze. De Kamer stemde echter voor de motie.

Lees ook: Verbod fosfaatrechtenhandel bij gebruik fosfaatbank

Schouten zegde toe te gaan kijken naar de mogelijkheid om alle entiteiten van een bedrijf mee te tellen bij het bepalen of een bedrijf grondgebonden is. Hiermee kan voorkomen worden dat bedrijven worden opgeknipt om aan de grondgebondenheidseis te voldoen. Voor dit jaar zouden dergelijke aanpassingen geen effect meer hebben, omdat bij de opening van de fosfaatbank gekeken wordt naar de situatie op 1 september. De Kamer nam de motie van VVD en CDA op dit punt unaniem aan.

Lees ook: Hoe wordt grondgebondenheid in veehouderij bepaald?

Voorrang voor knelgevallen niet mogelijk

In de fosfaatbank zit op dit moment 240.000 kilo fosfaat. Het begrenzen van de hoeveelheid fosfaat die een ondernemer kan krijgen uit de fosfaatbank, zoals SGP-Kamerlid Roelof Bisschop oppert, vindt Schouten niet nodig. Doordat boeren niet meer fosfaatruimte kunnen krijgen dan ze op basis van hun plaatsingsruimte kunnen krijgen om grondgebonden te blijven, verwacht de minister niet dat er boeren zullen zijn die veel fosfaatruimte zullen aanvragen om deze vervolgens onbenut te laten. Ook het voorrang verlenen aan knelgevallen, is volgens Schouten niet mogelijk. Desondanks werd ook deze motie aangenomen, waardoor de minister toch gevraagd wordt de aanspraak op de fosfaatruimte te maximeren.

Laatste reacties

 • Alco

  Een wetswijziging schier onmogelijk achten op een wet die er nog maar net is.
  Wat een Farce!!!

 • deB.


  Het is gewoon een grote schijtzooi! sorry hoor! Het is allemaal EEN kant op

 • Klaasvaak

  Ze zijn gewoon heel snel heel veel P-rechten nodig.

 • nvanrooij1

  Wat een onzin weer.
  Er is bij deze minister geen enkele bereidheid om deze fosfaatrechten werkbaar te maken. Op deze manier is elke flexibiliteit weg. Er wordt weer als argument een wetswijziging ( maar dat kan ook via een motie) en staatssteun naar voren gebracht. Deze staatssteun is absolute onzin . Voor de leaserechten wordt gewoon betaald. Bovendien kan eerder geredeneerd worden dat de overige veehouders in Europa staatssteun krijgen . Zij zijn niet begrensd door fosfaatrechten en hoeven bij uitbreiding niet te investeren in dure rechten.
  Een saldering met een ander jaar is ook niet mogelijk . Dus in enig jaar een overschot en in het andere jaar een tekort betekent gewoon een boete.
  Een zeer boervriendelijk land Nederland???

 • Zuperboer

  Helemaal mee eens nvanrooij1. Als ze ons er op kan zetten zit ze binnen 24 uur bij Jinek aan tafel (dat had toen met heel wat meer visie moeten worden benaderd en dan had ze zelf die 7700 al in een ander perspectief kunnen zetten), maar in de rest van de casus wordt voortdurend de kanniet-kaart en/of de staatssteunjoker ingezet. Het is me een armoe op dat ministerie als je al vanaf 2 juli 2015 bezig bent en nu na bijna 3,5 jaar nog geen deugdelijke wet in elkaar hebt gezet. MInister van Nieuwenhuizen van Verkeer is in de Stint-zaak duidelijk uit op een voortvarende aanpak en dat is iets wat de rest van Rutte III helaas niet kenmerkt.

 • landboer

  Als ze dr geen zin in heeft is t opeens juridisch niet mogelijk...Blokkeren om niks was dat wel? Laat ze verevening toestaan ,of is dat ook staatssteun?

 • kanaal

  wij zijn al buiten het rechts systeem geplaatst

 • Attie

  Zit niet veel muziek in, die Schouten!

 • Bennie Stevelink

  Ze wil op dit moment geen lease omdat we nog te dicht tegen het fosfaatplafond zitten. Volgend jaar of het jaar daarop zal het waarschijnlijk wel mogelijk worden.

 • kleine boer

  Bennie het p totaal verandert niks met lease de afroming word toch gewoon ook weer uit gegeven....

 • nvanrooij1

  @bennie
  Het melkvee zit nu al 2 miljoen kilo onder het fosfastplafond en bovendien zit er nog 240000 kg in de fosfaatbank
  Dus ruimschoots binnen de grens en lease verandert de hoeveelheid fosfaat niet zoals kleine boer ook schrijft
  Ze weigert gewoon praktische uitwerking van de regels in de hoop dat er steeds meer stoppen

 • farmerbn

  'Onmogelijk' wordt door een rechter misschien toch weer 'mogelijk'. Je weet het niet meer tegenwoordig. Wordt vervolgd.

 • Bennie Stevelink

  @van Rooij, er hangen nog veel knelgevallen in de lucht. Het is nog niet zeker welke kant dat op gaat. Daarom de reserve achter de hand houden en niet op voorhand uitgeven. Als volgend jaar of het jaar daarop de knelgevallen definitief zijn opgelost kan men mogelijk anders beslissen.

  De totale fosfaat wordt er inderdaad niet anders van, maar niet toestaan van lease zorgt er wel voor dat een deel van de fosfaat niet benut wordt. Daardoor kan men voor knelgevallen fosfaatrechten uitgeven boven het plafond zonder dat de fosfaatproductie boven het plafond uitkomt.

 • kleine boer

  Bennie dus niemand gaat over zijn p rechten heen en iedereen blijft er onder ? Lease is trouwens gewoon toegestaan het gaat om de afroming...

 • Bennie Stevelink

  Met afroming gaat niemand verleasen.

 • nvanrooij1

  Waarom niet Bennie
  Je verleast en koopt de afgeroomde rechten terug
  Per saldo levert dat nog geld op

 • Bennie Stevelink

  @van Rooij, de leaseprijs is dus hoger dan 10% van de koopprijs?

 • Alco

  En dat gedonder allemaal om een gedateerd fosfaatplafond.
  Dat het niet om de bemesting gaat is ook allang duidelijk omdat andere sectoren nog kunnen uitbreiden in fosfaat.
  Dit hebben we allemaal te danken aan de melkverwerking die hun taken niet naar behoren kunnen uitvoeren en zo de pijnpunten maar van zich af schuiven.

 • kleine boer

  Er bestaat ook nog 0% koop bennie wel een beetje bij blijven he. ... je hoeft niet alleen met melken wat te verdienen.....

 • nvanrooij1

  @Bennie
  Inderdaad de vraagprijs va leaserechten is op dit moment € 65,00 a € 70,00 terwijl de koopprijs rond de € 250,00 is (allebeide 100% leverbaar).

 • Bennie Stevelink

  @van Rooij, deze prijsverhouding tussen lease en koop is toch absurd! Waarom ontstaat deze verhouding? Jij bent blijkbaar aardig thuis in deze handel?

 • nvanrooij1

  @bennie
  Ik ben absoluut niet thuis in deze handel
  Het zijn de prijzen op internet

 • kleine boer

  bennie dat heet nou vraag en aanbod....

 • koestal

  Schouten is zelf onmogelijk,daar kan geen boer wat mee,ze is een prutser.

 • koestal

  Geen wonder dat boeren suicide worden.

 • Alco

  De afroming vastleggen was een fluitje van een cent, maar eraf schieronmogelijk achten.
  Dat stinkt.
  Trouwens het hele melkveeplafond is een farce.
  V- focus vermeldt dat in 2002, toen het melkveeplafond vastgesteld werd, mestvee nog apart vermeldt werd in "overige".
  En in 2018 "overige" bij de melkvee fosfaat productie opgeteld wordt.
  Logisch dat we het plafond doorbreken.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.