Home

Nieuws 2 reacties

Rechter staat bestrijden roek in mais en boomgaard toe

Het afschieten van roeken in fruitboomgaarden is toegestaan in Alblasserwaard-Oost, Tielerwaard-West, Vijfheerenlanden en De Hoeksche Waard. Dit geldt ook voor roeken in maispercelen in de Alblasserwaard en Tielerwaard.

De Raad van State heeft woensdag 17 oktober een uitspraak van de rechtbank in Den Haag uit 2017 nietig verklaard. Faunabescherming en Milieufederatie hadden een rechtszaak aangespannen tegen de afschotvergunning. De rechtbank kwam de organisaties tegemoet en zette een streep door de vergunning.

Afschieten roeken voorkomt gewasschade

Het doden van roeken is nodig om schade aan gewassen te voorkomen. De Faunabeheereenheid Zuid-Holland had een vergunning om 40 vogels af te schieten. Nadat de rechtbank de vergunning had vernietigd, ging FBE Zuid-Holland in beroep. In de faunabeheereenheid zitten vertegenwoordigers van jagers, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en land- en tuinbouworganisaties.

Volgens de Raad van State is met cijfers aannemelijk gemaakt dat roeken schade berokkenen aan gewassen. Afschot is een efficiënt middel om de vogels te verjagen.

Laatste reacties

  • mts van oosten

    gefeliciteerdfbe zuidholland,ik heb ook al eens met de raad van state te maken gehad,en ook geconstateerd,dat daar mensen zitten ,die net even verder kijken dan anderen ,ze hebben meer inzicht in verschillende praktische situaties, gelukkig maar.

  • HJ O R

    Wat vind LTO hiervan? Bij ganzenschade zorgt die club nog wel eens voor problemen!

Of registreer je om te kunnen reageren.