Home

Nieuws 3 reacties

Nog 3 jaar tegemoetkoming bij schade wolf

Veehouders die schade hebben opgelopen door het toedoen van een wolf, ontvangen tot zeker 1 januari 2022 een tegemoetkoming zonder preventieve maatregelen als vereiste.

Dat staat in het aangepaste Draaiboek Wolf, dat nu in een vergevorderd stadium is en begin 2019 definitief wordt. Het draaiboek moet nog bestuurlijk worden vastgesteld door provincies.

Lees ook: Wolf gesignaleerd: wat kan ik doen?

De tegemoetkoming geldt bij zowel een zwervende als een territoriale wolf en voor zowel hobbyhouders als bedrijfsmatige veehouders. De periode tot 2022 is bedoeld om dierhouders voor te bereiden op de komst van de wolf.

Veehouder verantwoordelijk voor preventieve maatregelen

Mogelijk worden vanaf 2022 eisen van preventieve maatregelen tegen de wolf gesteld om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming. Dierhouders zijn volgens het draaiboek wettelijk verantwoordelijk voor het nemen van die maatregelen. Provincies zijn niet verplicht om dit te ondersteunen. Wel zouden provincies er belang bij hebben de maatregelen te ondersteunen.

Lees ook: De wolf is terug en blijft nu ook

In het plan staat ook dat in uiterste gevallen het doden van de wolf aan de orde kan zijn, ondanks het feit dat het een streng beschermde diersoort is. Bij het herhaaldelijk doden van goed beschermd vee, het omzeilen van preventieve maatregelen en gevaar voor de mens is doden niet uitgesloten.

Laatste reacties

  • Schaap1975

    Hier heb je het al, ze betalen een paar jaar een schijntje uit en dan trekken ze de melk op. Degene wie dit plan hebben opgesteld moeten als eerste al hun dieren aan deze moordenaar kwijt raken. Dan gaan ze anders praten. De eerste eis moet zijn minimaal tot 2100 alle schade uitkeren of wolf direct bij de grens afknallen.

  • Alco

    Honden die schapen dood bijten krijgen meestal direct een kogel, omdat "herstel" toch niet lukt.

  • elvi80

    Alco dat is onzin dat honden de kogel krijgen. Er zijn zoveel schapen die door honden worden aangevallen maar nog veel meer schapen die creperen in het weiland door madenziekte, diefstal door de mens en uiteraard de slacht.

Of registreer je om te kunnen reageren.