Home

Nieuws 8 reactieslaatste update:9 okt 2018

Ministerie: niets fout bij grondbemonstering Eurofins

Bij het gebruik van een alternatieve bemonsteringsmethode door Eurofins is ‘niet iets gebeurd is dat niet volgens de regelgeving is’. Dat zegt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in antwoord op vragen van Boerderij.

Eurofins gebruikt al enige tijd een alternatieve methode voor de bepaling van de fosfaattoestand in grondmonsters (PAL-getal), de zogenoemde Nirs-methode. Die methode wijkt af van de analyse die is voorgeschreven in de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet. Boerderij maakte daarvan eerder dit jaar melding. Volgens Boerderij was er door het gebruik van de alternatieve methode onduidelijkheid over de rechtsgeldigheid van de gebruikte monsters.

Afwijkende methode niet tegen regelgeving

Volgens de Uitvoeringsregeling Meststoffenwet is het toegestaan een afwijkende methode voor de bepaling van het PAL-getal te gebruiken, ‘mits die methode tenminste dezelfde waarborgen omvat ten aanzien van betrouwbaarheid en nauwkeurigheid’. Eurofins heeft zelf een gelijkwaardigheidsonderzoek laten uitvoeren, waarin werd geconcludeerd dat de Nirs-methode aan die eis voldoet. Dat wordt nu bevestigd door de Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM). Op verzoek van het ministerie heeft de CDM een aantal experts laten kijken naar de door Eurofins gebruikte methode en het gelijkwaardigheidsonderzoek dat Eurofins Agro daarnaar heeft laten doen. De CDM concludeert dat de methode gelijkwaardig is aan de wettelijk voorgeschreven methode.

De methode van Eurofins werd al gebruikt voordat de gelijkwaardigheid formeel was vastgesteld. In de ogen van het ministerie is dat echter niet bezwaarlijk. “Wij zien niet dat er iets fout is gegaan en er wordt dus niets achteraf goedgekeurd”, aldus het ministerie. “LNV ziet niet dat er iets gebeurd is dat niet volgens de regelgeving is.”

Laatste reacties

 • mldijkstra@hetnet.nl

  Het CDM keurt een werkwijze, die al gehanteerd werd, achteraf goed en het ministerie haast zich om te stellen dat er niet iets achteraf is goedgekeurd. Nu ben ik geen deskundige in analysetechnieken dus dat zal best wel in orde zijn, maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat hier een zware lobby is geweest. Het ministerie heeft zich gerealiseerd dat een grote groep gedupeerd zou worden zonder dat zij daaraan iets hadden kunnen doen. Waar een wil is, is een weg, hulde. Maar meestal werkt het ministerie helemaal niet volgens deze gedachtegang en kun je helemaal niet zeggen dat je het volgens je eigen methode doet die volgens jezelf ook goed is en dat het achteraf nog wel even gevalideerd zal gaan worden. Ik denk bijv. aan de ammoniak-problematiek.

 • Zuperboer

  De opperste Soviet in den Haag regeert op onnavolgbare wijze.

 • wmeulemanjr1

  Als een paar boeren (zo)iets op eigen houtje doen zijn het meteen fraudeurs!

 • farmerbn

  Dus als je iets doet voordat het wettelijk mag, is het ok. Mooi, en dat moet je onthouden als je later ook eens in die positie komt. Kun je tegen de rechter zeggen dat Eurifins er ook mee weg kwam dus waarom jij niet.

 • Jan-Zonderland

  Je merkt nou al dat Pechtold er mee stopt 😂

 • mtseshuis

  Wat een bananenrepubliek hier! De grootste sjoemelaars blijven buiten schot. Volgens mij had "Boederij" een onderzoek uitgevoerd, waarbij grote verschillen in gehalten tussen Eurofins en ander laboratoria naar voren kwamen... Toevallig..
  Verder heeft @farmerbn natuurlijk groot gelijk, dat kan volgende iedereen gebruiken!

  PS: @Boederij waarom staat het onderzoek niet bij de verwante artikelen, zoals jullie dat anders ook altijd onder een artikel vermelden? Mocht dat soms niet van Eurofins of het ministerie van Landbouw?? Boeren zouden eens na gaan zoeken.
  Mooi is nu natuurlijk dat andere laboratoria deze, goedkopere manier ook kunnen gaan toepassen, kan de prijs weer een beetje omlaag ipv steeds maar verder omhoog!

 • ,

  Als een van de kleinere labs dit zo gedaan had was het wel anders afgelopen.

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  @mtseshuis: door een technisch mankement stond Eurofins niet vermeld in de trefwoorden. Dat is inmiddels verholpen. In dit artikel wordt gelinkt naar eerder verschenen berichten over Eurofins op Boerderij.nl.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.