Home

Nieuws

Kabinet gaat gasprijs minder snel opschroeven

Het plan om de belasting op gas de komende jaren met 75 procent te verhogen, gaat niet door.

Het kabinet vindt het voorstel van de partijen die onderhandelden over het zogeheten klimaatakkoord te gortig, melden bronnen aan het Binnenhof.

20 cent erop

De bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden die onder leiding van Diederik Samsom afspraken willen maken om de opwarming van de aarde af te remmen, stelden voor er 20 cent per kubieke meter gas bovenop te doen. Dat zou bedrijven en burgers aanzetten om van het gas af te stappen. De tuinbouw heeft een speciale korting op energiebelasting en opslagen.

Wel omhoog

Die verhoging vonden regeringspartijen VVD en CDA te ver gaan. Vooral het CDA is ervoor beducht dat de overgang naar een duurzamer energievoorziening burgers te hard raakt. De gasbelasting gaat volgens ingewijden wel omhoog, maar een stuk minder en ook een jaar later dan voorgenomen.

Vorige week poogde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) een doorrekening te maken van de plannen om de CO2-uitstoot in de glastuinbouw fors terug te dringen.

Lees ook: Energierekening melkveehouder bijna gehalveerd

Of registreer je om te kunnen reageren.