Home

Nieuws 4 reacties

1 op de 5 loonwerkers vreest extra droogteschade

Bijna een vijfde van de loonwerkers houdt er rekening mee dat het omzetverlies door droogte in het najaar verder gaat oplopen.

Dit blijkt uit de enquête uitgevoerd bij het Ledenpanel van Cumela Nederland. Als gevolg van de droogte is bijvoorbeeld minder ingekuild door boeren en is ook de omzet uit bemesten lager dan in normale jaren.

Extra werk in grondverzet

Van het Ledenpanel geeft 59% aan in vergelijking met een normale zomer werk gemist te hebben. Vooral het agrarisch loonwerk kreeg met minder werkzaamheden te maken. Dat werd bij veel loonwerkers wel gecompenseerd door extra werkzaamheden in het grondverzet. Daar namen de werkzaamheden juist toe dankzij een beter draaiende economie.

Ondanks de vervangende werkzaamheden hebben veel bedrijven te kampen met lagere inkomsten. Cumela noemt bedragen van € 7.500 tot € 120.000 per bedrijf.

Tekst gaat verder onder tweet

Hardste klappen in Achterhoek en Overijssel

De gevolgen voor individuele ondernemers verschillen sterk en zijn onder meer afhankelijk van de omvang van het bedrijf. Ook hangt het ervan af of het bedrijf alleen werkzaam is voor de agrarische sector of dat het bedrijf ook voor andere sectoren werkzaamheden verricht. De hardste klappen worden gemeld door bedrijven in de Achterhoek en Overijssel.

Rekeningen langer onbetaald

33% van de loonwerkers die inkomsten misliepen verwachten dat later dit jaar weer in te kunnen lopen. 17% denkt dat de verliezen nog verder gaan oplopen, bijvoorbeeld door tegenvallende oogsten van mais en akkerbouwgewassen. Een zelfde percentage loonwerkers geeft aan er rekening mee te houden dat rekeningen langer onbetaald blijven.

Tekst gaat verder onder foto

Ook de omzet van bemesten lag lager dan in normale jaren. - Foto: Henk Riswick
Ook de omzet van bemesten lag lager dan in normale jaren. - Foto: Henk Riswick

Ook extra werk door droogte

Uit de enquête blijkt overigens ook dat sommige loonwerkers juist extra werkzaamheden kregen dankzij de droogte. De enquête onder het Ledenpanel geeft een globaal beeld van de situatie in de sector, benadrukt Cumela.

Bedrijven die door de droogte in de problemen zijn gekomen, of waar dat dreigt te gebeuren, worden opgeroepen zich te melden bij hun belangenorganisatie.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Die loonwerkers zijn net boeren:altijd klagen. Maar klopt dat geklaag wel?
  Ten eerste rekenen veel loonwerkers een vast bedrag per ha voor maishakselen. Dit jaar konden ze met veel lagere kosten per ha hakselen dan voorgaande jaren. De grond was droog, dus ze zaten nergens vast. Konden daardoor veel sneller hakselen met minder personeels en brandstof kosten. De marge per ha maishakselen zal dit jaar veel ruimer zijn geweest dan andere jaren.
  Ten tweede is veel gras doorgezaaid en veel maisland ingezaaid om volgend voorjaar nog een snede gras af te halen. Hier hebben ze dus extra omzet uit gehaald.

 • tttttttttttttttttttttttttt

  oke bennie
  je snapt het niet helemaal omzet is wat anders dan verlies

 • john deere 1120

  Meer mest meer regen mest trekt vocht aan

 • mtseshuis

  Bennie heeft hier groot gelijk, de maisoogst was een makkie met weinig uren en kosten. En ach, de mestproductie is maar weinig minder dan andere jaren, dus ook daar niet minder omzet. Blijft over een snede minder inkuilen, maar die kan de komende weken nog prima alsnog er weer bij komen...
  Volgens mij hebben ze juist veel extra werk met ploegen, spitten, frezen en opnieuw inzaaien, stuk voor stuk werkzaamheden met veel uren en weinig slijtage aan materieel, dus ik denk een beter jaar dan normaal. Onze loonwerker was heel druk met vele werkzaamheden tegelijk, kwam menigmaal een trekker tekort..
  We zullen het binnen een half jaar wel zien: Als er geen nieuw blinkend materiaal komt met allerlei toeters en bellen, zal het inderdaad wel wat tegenvallen met de winst. Maar wij verwachten dat er wel weer volop nieuw speelgoed voor de dag komt het volgend voorjaar... Zolang de 5 wieler Vervaets niet aan te slepen zijn, zal het wel iets meevallen...

Of registreer je om te kunnen reageren.