Home

Nieuws 11 reacties

'Stikstofrapport achtergehouden door Brabantse gedeputeerde'

Een rapport over de stikstofuitstoot van de industrie zou zijn achtergehouden door SP-gedeputeerde Johan van den Hout. Meerdere partijen in de Brabantse provinciale staten zijn daar boos over. Dat melden Brabantse media en Nieuwe Oogst.

Volgens gedeputeerde Van den Hout is er geen sprake van het achterhouden van informatie, hij kwalificeert het als ‘nepnieuws’.

Hogere stikstofuitstoot dan gedacht

Het rapport is opgesteld door het Bestuurlijk Platform Omgevingsrecht (BPO) en bevat informatie over de stikstofuitstoot van industriebedrijven in Noord-Brabant. In het rapport staat onder meer dat volgens een steekproef een deel van de bedrijven met stikstofuitstoot daar geen vergunning voor had. Ook zou de stikstofuitstoot van de industrie hoger zijn dan door de gedeputeerde aangegeven.

CDA en de ChristenUnie-SGP-fractie in Brabant nemen het de gedeputeerde kwalijk dat het rapport niet openbaar was voor de discussie over scherpe maatregelen voor de veehouderij in Brabant. Dat was in de zomer van 2017.

Schriftelijke verklaring

Van den Hout noemt de ophef door de CDA en CU-SGP ‘klungelig gekokkerel met appels en peren.’ Volgens hem was het doel van het onderzoek om de achterstand vast te stellen van niet-agrarische bedrijven in het aanvragen van de juiste PAS-vergunningen. Hij erkent dat 30% van de niet-agrarische bedrijven in het onderzoek dat eind 2016 plaatsvond geen Nb-vergunning had. Dat was ook het doel van de rapportage, volgens Van den Hout. ‘Om die situatie recht te trekken, heeft het BPO eerst een plan van aanpak opgesteld om de industrie te wijzen op deze tekortkoming. Dat is in november 2017 gepresenteerd’, aldus de gedeputeerde in een schriftelijke verklaring.

Laatste reacties

 • gerhardrave1

  van veehouderij is alles bekent maar vlieg/weg verkeer en industrie blijft onder in de la verstopt

 • alco1

  Je kunt het ook anders zeggen.
  Als dit wel bekend zou zijn, moet de veehouderij nog meer compenseren.

 • farmerbn

  Ook hier niet te snel je oordeel geven. Nu het bekend is zal het wel een vervolg krijgen en kunnne we daarna oordelen.

 • erardus1

  Als 30% van de landbouwbedrijven zonder NB vergunning draaide werd het gegarandeerd drirect naar buiten gebracht. Bij de industrie wordt er eerst een plan van aanpak gemaakt. Met andere woorden de provincie maakt zich deelgenoot van het probleem! Inplaats van deze bedrijven te sanctioneren.
  Het meest opvallende is dat dit een SP gedeputeerde betreft, ook zij zijn beïnvloedbaar in deze functie!

 • fietskip

  Het is alleen raar dat een rapport over het zogenaamd slecht nakomen van vergunningen van veehouderijen (wat behoorlijk gekleurd was) wel naar buiten werd gebracht door dezelfde persoon en groot in de media kwam!!!!

 • hollandagri

  over vliegtuigen, schepen en auto s , blijft het stilzwijgen. alleen de veehouderij krijgt een pak slaag.

 • wienbemelmans

  Je kunt met de klompen aanvoelen dat ze de boeren weg willen hebben, kijk naar de industrie daar kan gebeuren wat wil geen enkel probleem, vliegtuigen auto,s
  schepen enz.maar dat in verhouding kleine beetje uitstoot wordt keer op keer
  flink opgeblazen in de landbouw.ze willen gewoon de grond van de boer dat is het hele probleem.als dit bij de Fransen gebeurde was het land te klein ,maar hier laten de boeren over zich lopen zonder protest.dit is gewoon verschrikkelijk.

 • koestal

  Over de Co2 uitstoot op Schiphol en Lelystad wordt ook al een rapport achtergehouden ,dat drukke vliegverkeer is goed voor de werkgelegenheid zegt oud staatssecretaris Sharon Dijksma. Hoezo milieuverontreiniging ?????

 • Tinus1

  De uitgelezen kans voor agrarische bladen om onderste steen boven de halen en dat ze meer kunnen dan halve waarheden navertellen uit 'gerenomeerde' bladen.
  Succes! Klop het maar eens flink op , zolang u zich aan de waarheid houd!

 • John*

  leg maar eens de windkaart naast de kaart met ammoniakconcentraties. Dan komt er nog een mooie verrassing naar boven. De hogere concentraties ammoniak zijn er al eeuwenlang en worden vooral bepaald door de lage verversing en niet door de hogere emissies. Ook al zijn al ammoniak bronnen weg dan produceert de natuur nog voldoende ammoniak om hoge waardes te realiseren.

 • boerke brabant

  Kom op "vakblad " boerderij, breed uitmeten in de landelijke media. Doe eindelijk eens iets in belang van je leden .

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.