Home

Nieuws 9 reacties

Hogan ziet Nederland als voorbeeld

Nederland is in meer opzichten een voorbeeld voor de rest van de Europese Unie.

Landbouwcommissaris Phil Hogan, die volgende week Nederland bezoekt, houdt de situatie in Nederland met enige regelmaat voor aan boeren in het buitenland. Hogan heeft de afgelopen jaren de ontwikkelingen in de melkveehouderij in Nederland op de voet gevolgd, zo blijkt uit speeches die hij de laatste maanden heeft gehouden.

Rem op melkproductie

Op een bijeenkomst voor zuivelbedrijven in november vorig jaar benadrukte hij dat de zuivelindustrie het voortouw moet nemen bij het oppikken van signalen uit de markt. Het is aan de bedrijven vraag en aanbod in de gaten te houden, vindt hij. Het verkeerde signaal werd in de afgelopen maanden afgegeven door Ierland, Frankrijk en Duitsland, waar de melkproductie bleef stijgen. “Dat lijkt het tegenovergestelde als het volgen van marktsignalen”, aldus Hogan, die zijn gehoor voorhield dat FrieslandCampina zijn leden juist opriep tot terughoudendheid.

‘Beschouw het Nederlandse voorbeeld als een waarschuwing’

Uitstoot van broeikasgassen

Ook op een ander terrein kan Nederland het voorbeeld geven, vindt Hogan. Op een conferentie in Ierland (Foodwise) wees Hogan erop dat Ierland 1 van de 4 landen is waar de uitstoot van broeikasgassen boven het niveau van 1990 is. Als Ierland dit probleem niet oplost, zal het slaapwandelend Europese boetes oplopen, aldus Hogan.

Fosfaatreductieplan

Hogan: “Beschouw het Nederlandse voorbeeld als een waarschuwing. De Nederlandse zuivelindustrie heeft de afgelopen 12 maanden het fosfaatprobleem moeten oplossen, hetgeen resulteerde in de slacht van 50.000 koeien. Ze onderhandelen nu over de derogatie voor de Nitraatrichtlijn, die tot € 1 miljard waard is voor de Nederlandse zuivel. In de afgelopen tijd is duidelijk geworden dat de controles moeten worden aangehaald, wat een enorme druk op de Nederlandse regering zet.”

Volgens Hogan kunnen andere landen, waaronder Ierland, voor soortgelijke uitdagingen om hun bijdrage te leveren aan de beperking van de uitstoot van broeikasgassen.

Laatste reacties

 • Kelholt

  Quote: "Ze onderhandelen nu over de derogatie voor de Nitraatrichtlijn, die tot € 1 miljard waard is voor de Nederlandse zuivel."
  Ik zou het heel heel erg waarderen als er eens een medewerker van Boerderij kwam met een goede onderbouwing voor deze beweringen. Is dat nog een keer mogelijk?
  Nou ja, het is natuurlijk al te laat maar ik ben toch nieuwsgierig waar deze bedragen vandaan komen.

 • John*

  zonder derogatie betekent dat een krimp van de melkveestapel, met 25% die 1 miljard omzet genereren. zo moeilijk is dat toch niet?

 • Kelholt

  @John* Hoezo krimp van de melkveestapel met 25%? Hoe kom je daarbij?
  En die 1 miljard omzet is dat ook 1 miljard winst dan?
  Ikzelf draai graag 25% minder omzet (lees 25% minder koeien) zo lang mijn winst maar niet onder druk komt te staan.

 • farmerbn

  Geen derogatie betekent toch niet dat je minder vee mag houden, alleen dat je minder mest op derogatie(gras)land mag brengen. Je zal dan meer moeten afvoeren. Voor 1000 miljoen euro kun je veel mest wegbrengen. Flauwe kul berekening dus.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, als je voor 1000 miljoen aan mest wegbrengt wat is dan het rendement van die laatste 25% van de veestapel?

 • kleine boer

  Bennie dat geld toch altijd die nu mest afvoeren beter fosfaat verhuren of verkopen tot ze geen mest af hoeven voeren

 • Kelholt

  @Bennie Stevelink Wat het rendement van die laatste 25% is dat kan iedere individuele veehouder heel goed voor zichzelf uitrekenen en daarna ZELF beslissen wat hij doet.

 • alco1

  Altijd maar weer die 'çhantage' politiek met die derogatie.
  Net als met de subsidies die ons ook in de tang houdt.

 • farmerbn

  Het gaat mij om die slechte berekening. Wie heeft die gemaakt en met welk doel?

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.