Home

Nieuws 8 reacties

Eis in foeragezwendelzaak Niels Lentjes onveranderd

De straf die Niels Lentjes eerder opgelegd kreeg door de rechtbank in Arnhem voor de foeragezwendelzaak is in hoger beroep opnieuw geëist.

Dit bleek tijdens het hoger beroep, donderdag 18 januari, bij het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Niels Lentjes (24) werd in april 2014 veroordeeld tot twaalf maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Daarnaast zou hij een schadevergoeding moeten betalen aan de gedupeerden. In het hoger beroep kreeg de jonge mest- en foeragehandelaar dezelfde strafeis aan zijn broek. Kern van de zaak gaat over het ophalen van foerage bij boeren, zonder daarvoor te betalen.

Schade uitbetalen

In deze zaak zijn vijftien benadeelden, vooral boeren. Aanvankelijk was de totale schade bij de boeren en een verhuurbedrijf van transportmiddelen zo’n € 130.000. Tijdens het hoger beroep heeft de officier van justitie een vordering geëist van totaal € 80.000. Blijft deze vordering staan in de uitspraak, dan zal de Nederlandse staat dit bedrag betalen aan de gedupeerden en daarna het geld bij Lentjes terugvorderen.

Niet schuldig

Lentjes nam uitgebreid het woord en benadrukte dat hij alleen ingehuurd was om het vervoer te regelen van het veevoer. Niet hij, maar een student waarmee hij destijds samenwerkte was het brein achter deze flessentrekkerij. Ook nog zeker een drietal anderen, waaronder een boer uit Friesland en een Pool, waren er toen bij betrokken.

Lentjes vertelde de rechter dat hij spijt had dat het allemaal zo is gelopen en hoopt een betalingsregeling te kunnen afspreken met de gedupeerden. Zijn advocaat, Bart Korvemaker, benadrukte dat twaalf maanden cel geen zin heeft. Korvemaker: “Wat voegt dat toe voor de mensen hierachter?”, wijzend naar zes aanwezige gedupeerden, die – als het aan Lentjes ligt – het geld terugkrijgen.

Laatste reacties

 • Henk10461

  Wat een matige journalistiek; Het is fourage en het is 12 maanden ipv 12 jaar. En het is - bij een beetje slimme advocaat; wat voegt het toe v o o r de aanwezigen ipv aan

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  Dank voor je reactie Henk. Van die 12 jaar is een stomme fout. Is inmiddels hersteld. Gelukkig stond het in het begin van het artikel wel correct. Tot slot. We schrijven bij Boerderij 'foerage'. Zie <>.

 • koestal

  Van een kale kip......................

 • 1455

  Kunnen ze zijn maatje ook niet gelijk op sluiten

 • gerben5

  Onvoorstelbaar dit loopt al 5 jaar. Sluit die vent een jaar op en laat hem betalen.

 • IkBenBoerHarms

  De rest van Nederland en alle fouragehandelaren in Nederland schrijven "fourage" en "fouragehandel". Maar als je redacteur bij Boerderij bent, zal je het wel beter weten.

 • huisvader

  je mag nog blij zijn dat n strafzaak is , politie is ook makkelijk , dan ist ineens civiel , en komen oplichters ermee weg

 • dupri

  Hij is ook actief met mesttank voor de nerts industrie en in transport met walkingfloors .
  Wie is deze man ?
  Maar waarom gaat deze man gewoon door ?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.