Home

Nieuws 3 reacties

Waterschappen inden € 60 miljoen meer

De 21 waterschappen in Nederland hebben vorig jaar samen € 60 miljoen meer belasting geïnd dan in 2015. In totaal werd vorig jaar € 2,7 miljard aan belasting geheven.

Dat meldt CBS. “De beperkte stijging van de waterschapsbelastingen werd onder meer veroorzaakt door klimaatveranderingen en extra investeringen vanwege bodemdaling, noodzakelijke dijkversterkingen en weersextremen”, zegt woordvoerder Judith de Jong van de Unie van Waterschappen.

Voor 2017 gaat de waterschapsbelasting – inclusief 1% inflatie – gemiddeld met 1,8% omhoog. Voor agrarische bedrijven is dat een fractie meer: 2%. Die stijging komt neer op ongeveer € 4 per jaar. Dit geld wordt vooral gebruikt voor hoogwaterbescherming, afvalwaterzuivering, zorg voor voldoende water en voorkoming van wateroverlast.

Stijging sterkst bij waterschap Rijn en IJssel

Voor agrarische bedrijven is de waterschapsbelasting dit jaar het sterkst gestegen bij waterschap Rijn en IJssel (Achterhoek), met 7,3%. Gevolgd door Rijnland (Randstad, 4,5%), West-Brabant (4,4%) en Vallei en Veluwe (Utrecht/Gelderland, 4,1%.). Opvallend is dat Limburgse boeren juist fors minder betalen: min 8,6%.

Eerder meldde CBS al dat waterschappen voor dit jaar verwachten dat er 26 miljoen meer belasting geïnd wordt.

Laatste reacties

 • Roeleke

  Waterschappen? Heb meer het idee dat het een bedrijf is die alsmaar meer natuur maakt . De schouw wordt slecht gemaakt en te laat. Beestjes zijn belangrijker dan gewassen die door boeren worden geteeld. Door steeds meer regen zouden ze weer terug moeten naar de schouw van voorheen. Bovendien worden de boeren ook maar steeds met hogere lasten opgelegd. De wensen van de grote massa mensen moeten ook meer door deze mensen bekostigd gaan worden. Maar o wee als de burgers meer moeten betalen.

 • veldzicht

  En wat te denken van die z.g. wateropvang gebieden,ik ken er een paar waar ze nog nooit van water overlast hebben gehoord,nu moet het op een water opvang gebied worden.

 • alco1

  Ja @veldzicht.
  En als het over de productie van vlees gaat, dan zegt men dat er voor iedere kilogram duizenden liter verbruikt wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.