Home

Nieuws

Vertrouwen Europese boer hersteld

Europese boeren hebben weer wat meer vertrouwen in de toekomst. Dat blijkt uit een peiling van de Europese koepel van boerenorganisaties, Copa Cogeca.

Brussel – Europese boeren hebben weer wat meer vertrouwen in de toekomst. Dat blijkt uit een peiling van de Europese koepel van boerenorganisaties, Copa Cogeca.

In 2016 was het ondernemersvertrouwen gedaald tot een historisch dieptepunt. Dankzij wat stabielere prijzen in veel grondstofmarkten en hogere prijzen in met name de zuivel schatten de boeren in de meeste landen hun toekomst weer wat rooskleuriger in. Het ondernemersvertrouwen is gestegen tot iets boven het gemiddelde, na twee jaar met een negatieve stemming. De verbetering geldt met name voor negen van de tien onderzochte landen, waaronder Nederland en omliggende landen. Alleen in het Verenigd Koninkrijk is het vertrouwen afgenomen. Dat heeft volgens Copa te maken met de onzekerheid over de Brexit.

8.000 boeren gepeild voor vertrouwensbarometer

De vertrouwensbarometer van Copa Cogeca wordt twee keer per jaar samengesteld. De huidige versie gaat tot en met het eerste kwartaal van dit jaar. Er zijn in totaal 8.000 boeren voor gepeild in tien lidstaten van de EU. Ze geven een inschatting van hun huidige situatie en de toekomst.

Het hoogst scoort Zweden, gevolgd door Denemarken. In beide landen zijn boeren zeer positief over hoe het nu gaat én over hun toekomst. In Zweden gedijt vooral de veehouderij. Denemarken investeert veel in Rusland en maakt een sterke groei door in export van biologische producten naar Azië.

Wisselende stemming in Engeland

In Engeland is de stemming wisselend. Over hun huidige situatie zijn de Britse boeren zeer positief, maar hun oordeel over de toekomst is negatief, in tegenstelling tot boeren in de andere EU-landen. Dit heeft waarschijnlijk met de onzekerheid over de Brexit te maken. Ook Nederlandse boeren zijn positiever over het nu dan over de toekomst.

Bij Franse boeren is het beeld omgekeerd. Zij zijn nog steeds erg negatief over hun huidige situatie, maar positief over de toekomst.

Of registreer je om te kunnen reageren.