Home

Nieuws

Samengaan Bayer en Monsanto vertraagd

Bayer verwacht de overname van Monsanto pas begin 2018 af te kunnen ronden. Eerder zei Bayer dat de deal volgens planning eind 2017 zal zijn afgerond.

De bijgestelde verwachting betekent volgens topman Liam Condon niet dat de onderneming op groter dan verwacht verzet is gestuit van mededingingsautoriteiten.

Wel is de transactie gecompliceerd.

Zowel Bayer als Monsanto zijn miljardenconcerns met sterke posities op de markten voor zaden en gewasbeschermingsmiddelen. De activiteiten zijn volgens de Ier wel goeddeels complementair; Bayer is sterk in chemische en biologische gewasbescherming, Monsanto met zaden. Complicerende factor is dat wanneer Bayer onderdelen wil afstoten, de overnemende partij wat de mededingingsautoriteiten betreft ook een aantoonbaar serieuze concurrent moet zijn.

‘Groei in het verschiet’

Condon zei dat 2017 nog een jaar met ups en downs zal blijven voor Bayer, maar dat cycli in het verleden suggereren dat er weer groei in het verschiet ligt. Eerder maakte Bayer een grote tegenvaller in Brazilië bekend. Twee jaar lang was de ziektedruk laag en heerste droogte in belangrijke delen van het land. Hierdoor zit het afzetkanaal met insecticiden en fungiciden voller dan gewoon, maar Condon denkt dat in 2018 weer groei kan worden geboekt.

Condon zei dat een besluit over de naam Monsanto pas zal worden bekendgemaakt bij het afronden van het hele proces. Bayer zet koolzaad-, katoen- en sojavariëteiten in de verkoop. Tot de bieders behoren volgens persbureau Bloomberg DowDuPont, Syngenta en BASF – dat tot nu toe niet als zaadveredelaar actief was.

‘Risico voor voedselvoorziening’

Condon die sprak tijdens een door Bayer georganiseerd media-evenement, waarschuwde dat we leven in een ‘post-waarheid‘-tijd, waarin populisme en politieke polarisatie moderne wetenschap bedreigen. Dat is volgens hem niet alleen een zakelijk probleem voor een hoogtechnologisch bedrijf als Bayer, maar een risico voor de voedselvoorziening.

De vraag naar voedsel neemt immers toe, terwijl minder land voor de landbouw beschikbaar is, de druk op het milieu moet worden verlaagd en klimaatverandering leidt tot oogstverliezen. De kosten van innovatie gaan omhoog, aldus Adrian Percy die bij Bayer verantwoordelijk is voor het R&D-platform. De risico’s daarmee ook, en om bedrijven te motiveren investeringen te blijven doen, is een wetenschappelijk toelatingsbeleid nodig.

Of registreer je om te kunnen reageren.