Home

Nieuws 6 reacties

‘Ruim 225.000 Gelderlanders verhoogd risico op longontsteking’

Ruim 225.000 inwoners van Gelderland lopen een verhoogd risico op longontsteking, doordat ze vlakbij een geitenhouderij wonen. Dat blijkt uit een rapport van de GGD’s in Gelderland.

Vorige week werd de geitenhouderij in Gelderland per direct op slot gezet. Naar aanleiding van vragen heeft de provincie de achterliggende rapportage voor dit besluit op haar website gepubliceerd.

Aanleiding voor het GGD-rapport was een onderzoek van het RIVM in Brabant, waaruit bleek dat er een statistische relatie is tussen het wonen binnen 2 kilometer van een geitenhouderij en een extra risico op longontsteking. Het is nog niet duidelijk wat de oorzaak is van dit verhoogde risico. Om te kijken wat dit voor omwonenden van geitenhouderijen in Gelderland betekent, is een risicoschatting gemaakt door de GGD’s.

Zo’n 10% extra gevallen longontsteking

In het onderzoek is gekeken naar geitenhouderijen met 50 geiten of meer. Op basis van de landbouwtelling 2015 gaat het in Gelderland om 104 bedrijfslocaties. Het totaal aantal woningen binnen 2 kilometer van deze bedrijven bedraagt circa 103.700. De blootgestelde populatie heeft daarbij een omvang van circa 225.100 personen. Het aantal geschatte extra gevallen van longontsteking per jaar door geitenhouderijen binnen deze populatie bedraagt gemiddeld 620 (spreiding 365-845). Het normale voorkomen van longontsteking in Gelderland binnen dezelfde bloodgestelde populate bedraagt zo’n 6.000 gevallen per jaar. Het aantal extra gevallen komt dus uit op zo’n 10%. Dat is meer dan de 5,4% die gevonden is in het RIVM-onderzoek. De oorzaak ligt volgens de GGD in de aanwezigheid van meer woningen in het 2 kilometergebied rond geitenhouderijen in Gelderland.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Is hier nu geteld bij de deur van de huisarts of is er vanuit andere rapporten geextrapoleerd? Wie weet het? Ik kan het uit bovenstaand artikel niet heel duidelijk krijgen.

 • Tinus1

  raar onderzoek, hoe kun je weten of de longonsteking van de geitenhouderij komt? zijn in de verschillende gebieden geen enkele andere variabele?? Of is er gewoon gezegd: alle adressen binnen een straal van 2 (!) km van een geitenhouderij en dan het aantal gevallen van longonsteking, wijkt dat af dan het het de geit die het heeft gedaan. Zelf 50 geiten.....en 2 km......en een grote drukke weg, of industrieterrein binnen die straal heeft geen invloed??
  En hier lopen we als kippen zonder kop weer achteraan.

 • alco1

  Als ze geen stokken hebben om mee te slaan, dan bedenken ze wel iets.
  Maar alles moet wel, net als met Q koorts, in de gaten worden gehouden.
  Al lijkt bovenstaand lachwekkend.

 • edke

  en de boer zelf loopt zeker t hele jaar met longontsteking rond, dan moet je ook echt met cijfers komen van de huisarts. Boerderij kom met goede onderzoeken voor je iets plaatst

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  @Zuperboer, dit is de link naar de geitennotitie als Statenstuk: <> en de bijbehorende brief: <>. En een link naar het RIVM-rapport: <>.

 • farmerbn

  Als V-focus een onderzoek doet naar gezondheidsklachten bij Schiphol dan mag die waarschijnlijk ook niet meer groeien. Of snelwegen of irritante ambtenaren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.