Home

Nieuws 3 reacties

Oss wil mestverwerker Mace niet, provincie reageert verrast

Gemeente Oss (N.-Br.) wil mestverwerker Mace (mineralen afzet coöperatie Elsendorp) tegenhouden.

Daarom is woensdagavond in een besloten raadsvergadering besloten een zogeheten voorbereidingsbesluit te nemen voor het bedrijventerrein Elzenburg. Dit is vrijdag gepubliceerd.

Vergunning van tafel geveegd

Een door de provincie Noord-Brabant afgegeven omgevingsvergunning werd in augustus al door de rechtbank van tafel geveegd, nadat gemeente Oss een procedure had aangespannen. Rechtbank Oost-Brabant vond de vergunning niet goed onderbouwd en eiste binnen drie maanden een aangepaste versie.

Tijd winnen

De gemeente wil met het voorbereidingsbesluit tijd winnen om, voordat een nieuwe vergunningsaanvraag moet worden behandeld, zelf beleid op te stellen voor mestverwerking op het bedrijventerrein. Tegen de komst van de grote mestverwerker bestaat veel weerstand onder de bevolking. Omwonenden zijn onder meer bang voor stank, verkeersoverlast en gevolgen voor hun gezondheid.

Mace wil grootschalig werken en dat keert zich in Oss tegen de coöperatie. Hieronder een filmpje van het bedrijf over hun verwerker in Landhorst (N.-Br.).

Provincie is verbaasd

De provincie is verbaasd over deze stap van gemeente Oss. “We zijn wel wat verrast, want de vergunning was na alle juridische procedures min of meer rond. Daar kan het niet op vast hebben gezeten”, zegt gedeputeerde Johan van den Hout. Hij is niet blij met deze ontwikkeling. “Wij streven er naar dergelijke grootschalige mestverwerking op industrieterreinen te huisvesten.”

Reactie Mace

Mace-voorman Frans Meulenmeesters beraad zich op de situatie maar geeft de moed niet op. De aangepaste aanvraag zou volgens hem overeind kunnen blijven. “Van de provincie moeten we naar industrieterrein, dus dan moet dat er ook zijn.”

Laatste reacties

  • pb1974

    overheid wil wel mestverwerken maar het mag nergens wat raar

  • Zuperboer

    Johan van den Hout......mmm bekende naam......

  • beversbv1

    de SP is in oss op een na de grootste partij

Of registreer je om te kunnen reageren.