Home

Nieuws 5 reacties

‘Onbebouwde cirkel van 2 kilometer rond geitenhouderijen’

Rond geitenhouderijen moet een cirkel van 2 kilometer vrij zijn van bewoning.

Dat adviseren de Brabantse GGD’en gemeenten in reactie op het rapport Veehouderij en Gezondheid van het RIVM. Omwonenden van geitenhouderijen en pluimveebedrijven hebben volgens het RIVM een verhoogde kans op longontsteking. Nog niet duidelijk is waardoor dit wordt veroorzaakt. Totdat er meer duidelijkheid is over de oorzaak, beschouwt de GGD vanuit gezondheidsperspectief de afstand tot geitenhouderijen van 2 kilometer als kritisch.

Pluimveestallen

Voor pluimveebedrijven stellen de GGD‘en dat het van belang is om de uitstoot van fijnstof zoveel mogelijk te verminderen. Pluimveestallen zouden moeten voldoen aan de normen die zijn gesteld in het rijksbesluit ‘emissiearme huisvesting’. Het kabinet heeft deze zomer in een brief aan de Tweede Kamer verscherping van deze normen aangekondigd. De Brabantse GGD‘en ondersteunen deze aanscherping van de normen.

Laatste reacties

 • Gebageit

  Dan zal er weinig bebouwing meer blijven staan in Brabant, slopen met die hap.

 • anne789

  nieuwbouw wijk op nog geen honderd meter afstand. lekker slim

 • Marco22

  Hoe zit dat met een kinder"geiten"boerderij?

 • a.van.hoof1

  Waar is het advies GGD van die 2 kilometer op gebaseerd? Het slaat namelijk nergens op. Waarom zijn we elkaar zoveel schrik aan het aan praten. Ook ik vind dat elk geval van longontsteking als gevolg van de veehouderij er één teveel is. Maar onderzoek eerst eens de oorzaak van de extra gevallen van longontsteking.
  Het gaat hier om 60 gevallen per 100.000 inwoners. In onze gemeente van 40.000 inwoners dus om 2,4 extra gevallen van longontsteking per jaar. Vanwaar al die ophef??

 • putten

  Zijn we wel van heel veel burgers in het buitengebied af.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.