Home

Nieuws

Nieuwe subsidieregeling asbestsanering Friesland

De nieuwe Friese subsidieregeling ‘Asbest eraf, Postcoderoos erop’ is afgelopen vrijdag afgetrapt op de jongveelocatie van Firma Sinnige in Burdaard (Fr.).

Eigenaren van asbestdaken in Friesland kunnen gebruikmaken van de nieuwe provinciale subsidieregeling ‘Asbest eraf, Postcoderoos erop’. Gedeputeerde Michiel Schrier (SP) heeft de subsidieregeling gepresenteerd. Eigenaren van asbestdaken kunnen samen met energiecoöperaties gebruikmaken van deze regeling, die als proef wordt beschouwd. In totaal is er € 150.000 beschikbaar: € 100.000 voor eigenaren en € 50.000 voor energiecoöperaties.

Ruimte voor twintig projecten

Aanmelden voor de regeling kan vanaf 20 september op www.samenzonderasbest.nl. Er is ruimte voor twintig projecten. Voor het saneren van asbestdaken is een rijkssubsidie beschikbaar van € 4,50 per vierkante meter dakoppervlakte. Met de provinciale regeling wordt dat bedrag verdubbeld, met een maximum van € 10.000 per project. Gedeputeerde Schrier laat weten dat de proef wat hem betreft snel navolging krijgt. “Op dit moment hebben we daar nog geen bedrag voor gereserveerd. We moeten eerst het aantal aanmeldingen maar eens afwachten.”

De presentatie in de schuur van nieuwe subsidieregeling Asbest eraf, Postcoderoos erop. Foto: Anne van der Woude
De presentatie in de schuur van nieuwe subsidieregeling Asbest eraf, Postcoderoos erop. Foto: Anne van der Woude

‘Trigger voor boeren’

Trienke Elshof, regiovoorzitter van LTO Noord, reageert verheugd op de nieuwe provinciale subsidieregeling. “Wij zijn blij dat de provincie zijn nek uitsteekt. Boeren hebben een trigger nodig om asbestdaken te saneren. Met de landelijke regeling en deze provinciale subsidie kunnen de kosten van het saneren in veel gevallen tot nul worden gereduceerd. Zonnepanelen zien wij bovendien liever op staldaken dan op kostbare landbouwgrond.”

Of registreer je om te kunnen reageren.