Home

Nieuws 1 reactie

Nieuwe inkoopcombinatie mengvoerconcerns

ABZ Diervoeders, CAV Den Ham, De Eendracht en De Samenwerking gaan samen grondstoffen inkopen.

Door gezamenlijk in te kopen, kan de gemiddelde prijs die voor de grondstoffen wordt betaald volgens de mengvoercoöperaties omlaag. Zo kan ook de mengvoerprijs omlaag. Samen kopen de bedrijven voor circa 1 miljoen ton aan grondstoffen per jaar.

De vier coöperaties benadrukken dat de krachtenbundeling geen opmaat is naar een fusie maar juist de zelfstandigheid versterkt. De filosofie van de mengvoerbedrijven blijft dat ze afzonderlijk het beste klanten kunnen bedienen per persoonlijk advies en regionale kennis. Voor de inkoopcombinatie is de Stichting Coöperatieve Inkoop Services (CIS) opgericht. CIS wordt aangestuurd door de inkoopmanager van ABZ, die met de andere inkoopmanagers voortdurend contact houdt.

Prijzen, logistiek, onderhandelingen

CIS moet een professionele inkooporganisatie zijn die internationale prijsontwikkelingen van grondstoffen in de gaten houdt, logistiek mede organiseert en contacten onderhoudt met de toeleverende bedrijven. In die zin lijkt CIS als initiatief op Cefetra, dat in 1988 opgericht werd om met name voor coöperaties gezamenlijk voer in te kopen. Het verkrijgen van marktmacht is lastig: de grote grondstoffenhandelaren zijn miljardenconcerns als Cargill, ADM en Bunge.

De bedrijven zijn nauwelijks concurrenten van elkaar. ABZ komt uit Nijkerk, CAV Den Ham uit de streek Salland, De Eendracht uit Rouveen en De Samenwerking uit Haastrecht, vlakbij Gouda. Van de deelnemende bedrijven is ABZ het grootst. In 2016 was de onderneming volgens cijfers van marktonderzoeksbureau AgriDirect gewogen naar aantal grootvee-eenheden goed voor een marktaandeel van 5,3%.

In totaal zijn de samenwerkende organisaties goed voor een marktaandeel van circa 7,5% in de veehouderij.

Eén reactie

  • koestal

    Goede strategie !!

Of registreer je om te kunnen reageren.