Home

Nieuws 15 reacties

Minister voor landbouw komt er

Er komt een nieuwe minister voor landbouw. Dat bevestigen bronnen binnen de formerende partijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) en uit de omgeving daarvan.

De roep om een minister van landbouw leeft al lang in de agrarische sector. Het CDA heeft in het verkiezingsprogramma vastgelegd dat er een minister van landbouw moet komen.

Hoe de benaming van het landbouwministerie wordt en of het ministerie van Economische Zaken daarvoor weer wordt opgesplitst is nog niet duidelijk. Wel dat de landbouwminister niet alleen in naam verantwoordelijk is voor de landbouwportefeuille, maar ook voor het bijbehorende budget. Wie de minister van landbouw moet worden en van welke partij de bewindspersoon moet zijn maakt nog onderdeel uit van de formatiebesprekingen. De verdeling van de portefeuilles komt meestal aan het eind van het formatieproces.

Landbouwminister wordt gemist

Van de onderhandelende partijen hebben CDA, ChristenUnie en D66 tijdens de verkiezingscampagne steun gegeven aan het idee om een minister verantwoordelijk te maken voor het voedsel- en landbouwbeleid. De VVD is daarvan geen voorstander. Daar is steeds de insteek geweest dat een eigen landbouwministerie niet per se nodig is. Prominente VVD‘ers (onder wie voormalig landbouwminister Jozias van Aartsen en landbouwwoordvoerder Janneke Snijder-Hazelhoff) hebben in de afgelopen maanden het gemis aan een landbouwminister aan de orde gesteld.

Het kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zal naar verwachting zestien ministers hebben, drie meer dan het huidige kabinet. Onder premier Rutte is het aantal ministeries verkleind, onder meer vanuit de gedachte dat minder ministeries ook minder ambtenaren nodig hebben. Dat is in de praktijk niet gebleken. Bovendien zijn bewindslieden opgescheept met omvangrijke portefeuilles.

Lees verder onder de foto.

Een wegwijzer in het centrum van Zwolle. Foto: Jan Braakman
Een wegwijzer in het centrum van Zwolle. Foto: Jan Braakman

Landbouwbewindspersoon buiten kabinet

Het landbouwministerie is ondergeschoven bij het ministerie van Economische Zaken onder het kabinet Rutte 1 van VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV. Met die samenvoeging verdween de minister van landbouw. Daarvoor in de plaats kwam een staatssecretaris, die zich in het buitenland minister mocht noemen. De landbouwbewindspersoon maakt sinds Rutte 1 geen deel meer uit van het kabinet. CDA‘er Jaco Geurts heeft dat besluit in de verkiezingscampagne “de grootste fout” genoemd, die het CDA heeft gemaakt.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Als die landbouwminister dan maar niet in Wageningen heeft gestudeerd.
  Dat linkse anti landbouw bolwerk van o.a. Roos Vonk.
  Dat geleuter over duurzaam, biologisch en veestapel reductie weten we onderhand wel.

 • J. Wikkerink

  Roos Vonk is verbonden aan Radboud Uni in Nijmegen.

 • Peerke1

  Als tie maar voor den Landbouw is. Graag een ouderwets iemand.

 • haj146

  Jaco Geurts mag ik hopen, anders kan het nog wel helemaal niet zo mooi zijn. Net wat @veldzicht zegt!

 • ENDE902

  Ik word een beetje moe van dat gelek over een Ministerie van Landbouw alleen om vertrouwen te winnen. Als dat Ministerie er straks is, is het woord "Landbouw" toch het vierde of vijfde woord achter het woord "Ministerie"

 • markerink aardappelen

  Ruud Huirne wordt gefluisterd!

 • melkveehouder .

  Helemaal eens met ENDE902. Vertrouwen winnen om nog meer grond om te vormen in natuur. Groen links maakt beleid en groen rechts voert het uit. De enige man die mijn vertrouwen heeft oprecht voor de boeren op te komen is Elbert Dijkgraaf. De rest zijn marionetten voor verkiezingstijd.

 • slatan

  Boer Geert hoorde ik

 • breukers1

  Als ik de reacties lees dan zijn we al ontevreden vóór dat ie er is !!!

 • CDA-kandidaat Kamerlid Maurits von Martels uit Dalfsen heeft genoeg stemmen gekregen voor een voorkeurszetel in de Tweede Kamer. hij is zelf melkveehouder.
  Echt een man voor minister van landbouw
  Eentje met boeren verstand

 • Peet1212

  Maakt me niet uit wie het wordt als hij of zij maar vóór de boeren gaat strijden en niet zoals van Dam ertegen!!!!

 • Professor P

  1) Een melkveehouder als minister zal de schotten van dierrechten tussen de sectoren weg willen halen, voor het gewin van de eigen sector.
  2) Een minister van landbouw moet ook naar de linkse pijpen van de EU en de rest van het parlement dansen. De landbouwers zijn een minderheid en dat is nu eenmaal niet fijn binnen een democratie. De minister zal een marionet van het kabinet worden om de boeren te paaien, zodat ze nog verder uitgeknepen kunnen worden.

 • alco1

  Wat het ook wordt.
  Het wordt iemand die "luistert" naar Wageningen.
  Wie van de leden van LTO heeft Calon voorgesteld?
  We worden gepiepeld waar we bij staan.

 • haj146

  Het gaat vooral om de persoon. Een Henk Bleker kon als Stas goede dingen doen en recht zetten!

 • kiepel

  Het gaat om haar visie. Ik hoop op een vrouw. Ik ben het haantjesgedrag beu.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.