Home

Nieuws

Minister Blok ziet niets in Europees beroepsverbod

Minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) is niet voor een Europees meldsysteem voor veroordelingen voor dierenmishandeling.

Hij acht het niet haalbaar dat zo’n Europees systeem op poten kan worden gezet. Het is al moeizaam om tot dergelijke afspraken te komen als het gaat om de tijdige signalering van verdachten van ernstige criminaliteit of terrorisme.

Blok zei dat naar aanleiding van een idee van Frank Futselaar (SP) die tijdens een debat over dierenmishandeling in de Tweede kamer opperde een Europees systeem in te stellen, zodat ondernemers die in een lidstaat een beroepsverbod opgelegd hebben gekregen, hun activiteiten niet in een ander land kunnen voortzetten. heeft samen met zijn collega Femke Merel Arissen (Partij voor de Dieren) een motie ingediend om Europese zwarte lijsten op te stellen voor houders van dieren die een beroepsverbod opgelegd hebben gekregen.

Terrein van landbouwminister

Blok zegt dat zo’n beroepsverbod niet zijn verantwoordelijkheid is. “Dat is het terrein van de minister van landbouw, nu tevens minister van Economische Zaken.”

Futselaar verbaast zich erover dat dierenmishandeling die door beroepsmatige dierenhouders gebeurt als een economisch delict wordt gezien, terwijl amateur-dierhouders onder justitie vallen. “Dat vind ik heel wonderlijk. Eigenlijk zou ik het beleid van het kabinet willen samenvatten met een citaat uit George Orwells Animal Farm: ‘Alle dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn wat meer gelijk dan andere’. Kennelijk neemt de emotionele waarde van dieren af op het moment dat hun economische waarde toeneemt.”

Of registreer je om te kunnen reageren.