Home

Nieuws 1 reactie

LTO wil uitstel voor afschaffen btw-landbouwregeling

LTO Nederland wil uitstel voor het afschaffen van de landbouwregeling voor de omzetbelasting (btw). Die btw-landbouwregeling wordt per 1 januari 2018 afgeschaft, zo staat in het Belastingplan 2018 dat op Prinsjesdag is gepresenteerd.

LTO wil uitstel met ‘minstens een jaar’, gezien de late behandeling van het wetsvoorstel in de Eerste en Tweede Kamer. “Ondernemers hebben onvoldoende voorbereidingstijd”, stelt LTO vast. LTO-voorzitter Marc Calon wijst op de € 22 miljoen die door de maatregel naar de schatkist gaat: “Geef dat geld dan in ieder geval de bestemming ‘innovatie en onderzoek’.”

Tegelijk met de afschaffing van de landbouwregeling voor de btw, vervalt ook het lage 6%-tarief voor een groot aantal diensten aan boeren en tuinders. Het tarief wordt verhoogd naar het algemene tarief van 21%. Het gaat daarbij onder meer om loonwerk, diensten van fokinstellingen, zoals inseminaties, en diensten van boekhoud- en belastingadviesbureaus. Maar ook gas en olie voor tuinders vallen niet meer onder het 6%-tarief. Hetzelfde geldt voor broedeieren voor pluimvee.

Netto-effect lijkt beperkt

Het netto-effect van deze maatregel lijkt beperkt, de btw kan worden teruggevraagd, ook door boeren die tot 1 januari nog onder de btw-landbouwregeling vallen.

Cumela Nederland, de koepel van loonwerkers, verwacht geen of hooguit een zeer gering effect van de verhoging van het btw-tarief op loonwerk voor boeren. Directeur Janneke Wijnia wijst ook op het tegelijkertijd vervallen van de btw-landbouwregeling, waardoor elke boer de btw op de loonwerkrekening weer terug kan vragen bij de fiscus.

Eén reactie

  • bori

    Als het geen of weinig effect heb voor de sector ,hoor ik wel graag wie de 22 miljoen lasten verzwaring moet ophoesten.Ik hoop dat de formerende partijen hier nog een keer goed naar kijken en zo nodig maatregelen neemt.

Of registreer je om te kunnen reageren.