Home

Nieuws 3 reacties

Kamp: eenheid in toepassing normen voedselveiligheid

Nederland gaat samen met België, Duitsland en Frankrijk voorstellen maken om in Europees verband de bestaande normen op gebied van voedselveiligheid op dezelfde manier toe te passen.

Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) donderdag gezegd tijdens een debat met de Tweede Kamer over de fipronil-affaire.

Die voorstellen moeten op korte termijn klaar zijn. Eind deze maand wordt in Brussel een Europese ministersbijeenkomst gehouden over fipronil.

Het Tweede Kamerdebat was een vervolg op een eerder overleg dat tijdens het reces werd gehouden. Kamp en zijn collega Edith Schippers (Volksgezondheid) willen vooral wachten op de uitkomsten van het onderzoek dat Winnie Sorgdrager gaat uitvoeren, voordat conclusies getrokken worden over de werkwijze van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Kamp zegt dat ook Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis tijdens de informele top van landbouwministers in Estland heeft aangegeven dat van belang is dat de lidstaten de Europese normen op dezelfde manier toepassen. De NVWA heeft kritiek gekregen, dat de aanpak in Nederland strenger was dan bijvoorbeeld in Duitsland.

‘Situatie leent zich niet voor steun’

De SGP vroeg minister Kamp onderzoek te doen naar de mogelijkheden van steun voor de getroffen sector, zoals de Belgen dat hebben aangekondigd. Kamp gaf op dat punt echter geen krimp. Hij houdt zich aan de lijn dat de situatie zich niet leent voor steun, die past binnen de regels voor Europese staatssteun. “De staatssteunregels bieden ruimte voor gevallen die zich in Nederland niet voordoen. Als we nu afwijken, scheppen we een ongewenst precedent.”

Hij betwijfelt of de Belgische steunmaatregelen, die nog niet zijn aangemeld bij de Europese Commissie, de toets der kritiek kunnen doorstaan. Mocht de Belgische steun wel Europese goedkeuring krijgen, dan is het kabinet nog niet van plan van de eigen lijn af te wijken. “België volgt een andere lijn, dat is hun keuze.” Het kabinet wil geen precedent scheppen. “Dat hebben we ook niet gedaan bij de hagelschade vorig jaar, waar de ondernemers zelf helemaal niets aan konden doen.”

Geen deeltijd-ww

Kamp zegt dat het verlenen van deeltijd-ww voor werknemers van getroffen bedrijven ook niet aan de orde kan zijn. Uitstel van betaling van belasting door de Belastingdienst zal uiterlijk een jaar duren. De minister zegt dat er geen wettelijke mogelijkheden zijn om langer uitstel te verlenen.

Pluimveehouderijvoorman Eric Hubers (LTO/NOP), die het debat op de publieke tribune bijwoonde, toonde zich na afloop weinig optimistisch. “Ik had op meer gehoopt”, zei hij. “Het woord teleurgesteld zal ik niet gebruiken, want ik had ook niet veel verwacht.”

Over de moties wordt dinsdag gestemd.

Laatste reacties

 • gdluggenhorst1

  Van Dam had al veel eerder moeten opstappen!
  We hebben aan 't eind van het rit nog even een minister die snapt wat er in de agro-world leeft.
  Jammer dat NL-steun er niet inzit voor de eierproducenten, ivm Brusselse onmogelijkheden.

 • puinhoop

  APART!!!!!! Op Sint Maarten kunnen ze toch ook niks aan orkaan IRMA doen, die krijgen toch ook steun!?(en terecht!) KAMP laat liever zichzelf verwennen met het inbouwen van navigatie door PON!!!!

 • Gat

  Gdluggenhorst1 daar heb ik me twijfels over. Vorig jaar met de waterschade in het zuiden kregen Nederlandse boeren ook niks. Hoor ik van grensstreek boer die Belgische collega boeren als kameraad heeft. Die kregen 1800 euro per ha vergoeding. Dus kamp moet niks zeggen. Er lag toen ook geld in Brussel op tafel voor die waterschade!

Of registreer je om te kunnen reageren.