Home

Nieuws 2 reacties

Jumbo zinspeelt op verdere verduurzaming AGF

Jumbo wil haar positie als koploper op duurzame AGF-producten nóg verder uitbouwen. Dat stelt directeur Commercie Ed van de Weerd van Jumbo Supermarkten.

“We doen dat in nauwe samenspraak met boeren, telers en andere leverancier. En vanzelfsprekend ook met organisaties zoals Greenpeace en Stichting Milieukeur. Samen bewerkstelligen we de volledige omslag naar een duurzamer assortiment”, aldus Van de Weerd.

Verdere teelteisen?

Het is de vraag wat Jumbo daarmee bedoelt. In een reactie laat de keten weten dat ze verder denkt dan de huidige afspraken om in 2019 een minimale inkoopeis te hanteren met Milieukeur. “Met de 60% Milieukeur-gecertificeerde AGF die we nu in ons assortiment hebben, zijn we goed op weg”, aldus Van de Weerd. “Dit ligt in lijn met het afgesproken tempo met de milieuorganisaties. Daarnaast gaan we uiteraard ook verder met het verduurzamen van ons huismerkassortiment op de assen mens, dier en milieu.”

Eerst kijkt de keten naar omschakeling van haar telers. “Omdat nog niet alle telers van Jumbo zijn gecertificeerd, is het Milieukeur-logo nog niet terug te zien op de Nederlandse AGF-producten in onze winkels. In de toekomst zal het logo wel zichtbaar zijn op ons complete Nederlandse AGF-assortiment. Ook met ons biologische assortiment zijn we hard aan het groeien.”

Snel meer telers laten instromen

Jumbo en Superunie praten met onder meer Greenpeace, handel en teelt over de aanpassing van Milieukeur, om snel meer telers te laten instromen. Dat mag niet gepaard gaan met een verwatering van de teelteisen, maar het moet wel leiden tot een praktischer teelteisensysteem.

Daarbij is het overigens al bekend dat het certificaat jaarlijks kan worden aangepast. Of Jumbo op deze systematiek of op eigen inkoopeisen doelt als ze nog verder wil verduurzamen, blijft onduidelijk. Ook het aandeel biologisch groeit namelijk hard in de winkels.

Laatste reacties

 • alco1

  Laten ze eerst maar eens goed omschrijven wat duurzaam is.
  Poppenkast hebben we niets aan.
  We moeten oppassen dat we geen keurmerken krijgen waar we in de loop der jaren helemaal niet aan kunnen voldoen, de prijs door het doorbreken van de niche behoefte vervalt tot standaard en milieu fantasten een stok krijgen om niet gedweeë boeren mee te slaan.
  Zo las ik een artikel dat het verkeer in de steden allemaal elektrisch moest worden.
  Dit vindt men ook duurzaam.
  Ze staan er helemaal niet bij stil dat elektriciteit opgewekt moet worden en dat elektrische voertuigen veel zwaarder zijn, dus nog meer verbruiken en ook nog eens meer afval (accu's).
  Het is niet meer dan verplaatsen van vervuilde lucht uit de stad naar elders.

 • agratax(1)

  @alco1. Alle stadsverkeer Elektrisch prachtig. Niemand heeft nog gerekend hoeveel accijns dat scheelt in staatskas. Wie gaan straks die miljarden ophoesten? De mensen die niet anders kunnen met eigen auto vel kilometers rijden voor de meest banale sociale contacten - school, zwemles, sportclub alles t.b.v hun kinderen die toch al verstoken zijn van de luxe van de stad. Hier zal de boer weer een deel van het gelag (verhoging accijns, kilometerheffing etc.) moeten betalen, t.b.v. de Grachtengordel "armen". de elektriciteit wordt volgens deze stedelingen eenvoudig opgewerkt met zonnepanelen en windturbines, waarbij we de vervuiling tijdens de productie eenvoudig in China laten en de horizon vervuiling voor de plattelander is.

Of registreer je om te kunnen reageren.