Home

Nieuws 10 reacties

Hogere kosten door afschaffen btw-landbouwregeling

De afschaffing van de landbouwregeling voor de btw per 1-1-2018 gaat landbouwbedrijven maximaal een paar duizend euro kosten.

De hoogte van het bedrag is sterk afhankelijk van de omvang en sector. Bovendien is er een samenhang met de verhoging van het btw-tarief op diensten door onder meer loonwerkers, accountants en fokinstellingen van 6% naar 21%.

Alle bedrijven in de agrarische sector moeten door de in 2016 aangekondigde wijziging vanaf 1 januari 2018 over hun leveringen (opbrengsten) btw afdragen en kunnen btw op aan hen verrichtte prestaties (kosten) terugvragen.

Volgens Bert van den Kerkhof, hoofd belastingadvies bij ABAB Accountants en Adviseurs gaat het bij ABAB om circa 10% van de agrarische bedrijven die nog buiten de ´normale´ btw-regeling vallen. Hij is ook voorzitter van de vakgroep Recht van de VLB. Landelijk schat hij in dat 20 tot 25% van de agrarische bedrijven nog onder de huidige landbouwregeling vallen. Het gaat daarbij meestal om kleinere bedrijven. “Buiten de extra rompslomp maakt het in veel gevallen weinig uit’, volgens Van den Kerkhof.

Diensten in hoger tarief

In veel gevallen waar nu nog een klein voordeel bestaat door de landbouwregeling zou dat vanaf 1 januari 2018 verdwijnen doordat een deel van de diensten onder een hoger tarief gaan vallen. Hij noemt als voorbeeld een kleiner akkerbouwbedrijf dat nu nog voordeel heeft van de landbouwregeling omdat het relatief weinig kostenposten zijn met het hoge btw-tarief van 21%. Als loonwerk dan in 2018 tegen 21% wordt doorberekend, dan slaat een klein voordeel al snel om in een nadeel.

Hogere kosten

Van Den Kerkhof kan zich voorstellen dat bedrijven opzien tegen meer administratieve rompslomp. Ook zullen de kosten sowieso stijgen als boeren die dat nu nog niet hoeven straks verplicht worden om btw-aangiftes in te dienen. De meerkosten ten opzichte van alleen het bijhouden van de administratie voor de inkomstenbelasting schat hij op ‘ruwweg’ € 800 per bedrijf. Dat bedrag is onder meer afhankelijk van de aanlevering van de administratie. Zijn bijvoorbeeld alle kostenposten vergezeld van een factuur die voldoet aan de eisen zoals vermelding van btw-nummers en zijn ook kleinere bedragen voorzien van een factuur.

De meerkosten hangen ook af of er per kwartaal aangifte wordt gedaan, dat wil de belastingdienst. De VLB maakt zich nog sterk voor alleen een jaaraangifte voor kleinere bedrijven aldus Van Den Kerkhof.

Opteren of onderhoud doorschuiven

Bedrijven die vanaf 1 januari 2018 verplicht een btw-administratie moeten bijhouden zullen goed moeten kijken of het nog voordelig is om al voor de jaarwisseling aan de ‘normale’ btw regeling mee te doen (te opteren). Dat geldt met name voor bedrijven die nog onderhoud gaan plegen in de komende maanden. Na 1 januari krijgen alle bedrijven die van de landbouwregeling overgaan naar de btw-regeling een deel van btw op investeringen in de afgelopen jaren terug, maar dat geldt niet voor onderhoud. Een alternatief is om het onderhoud door te schuiven naar 2018.

Foto

 • Als loonwerk dan in 2018 tegen 21% wordt doorberekend, dan slaat een klein voordeel al snel om in een nadeel. - Foto: Henk Riswick

  Als loonwerk dan in 2018 tegen 21% wordt doorberekend, dan slaat een klein voordeel al snel om in een nadeel. - Foto: Henk Riswick

Laatste reacties

 • Nick1983

  Energiebelasting gaat ook omhoog, voor gemiddeld bedrijf al gauw 1000 tot 1500 euro extra betalen. Gaat lekker zo...

 • Dirk,

  O........Dus dit is LASTENVERLICHTING ,en minder REGELDRUK...........Hm..zei
  Tom Poes

 • djschoonman1

  Lastenverzwaringen met dank aan de VVD. Zij laten liever multinationals 0 % belasting betalen en het mkb mag de hoofdprijs betalen.

 • bori

  De hoop is gevestigd op CDA/ CU om dit ongedaan te maken .Ben het helemaal met DJ Schoonman 1 eens .

 • glaasje

  Wat hebben we toch een fijn kloten land ze krijgen de landbouw wel kapot en de boeren vinden het ook allemaal maar best ook nog

 • sneek1

  Eens met bovenstaande reacties, maar hoop op CDA? die is inmiddels nog rechtser dan de VVD geworden.

 • henk.de.haan

  Ik neem aan dat de kleine ondernemersregeling wel gaat gelden en dat kan dan toch een voordeeltje opleveren voor kleine boeren

 • oorspronkelijk

  tel je zegeningen
  links zou meer belasten maar misschien ook de vrijstellingen beperken
  voor veel verdieners
  wie geen belasting betaald daar moet de zorg liggen

 • HJ. Hulst

  De agrarische sector moet in gaan zien dat het in deze huidige tijd niet langer verdedigbaar is dat zij allerlei fiscale voordelen hebben ten opzichte van het MKB.

 • H.Grotenhuis1

  Het voorgestelde afschaffen van fiscale afschrijvingen op gebouwen onder 100% WOZ-waarde heeft voor de complete Land- en Tuinbouw aanmerkelijk meer impact.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.