Home

Nieuws

Handelsverdrag EU-Canada van kracht

Nederlandse exporteurs verwachten € 1,2 miljard meer inkomsten door het Ceta-handelsverdrag tussen de EU en Canada dat donderdag 21 september grotendeels in werking is getreden.

Hierdoor worden vrijwel alle importheffingen afgeschaft en ontstaat er naar verwachting een forse groei in de onderlinge handel. Exporteurs denken dat dit vooral kansen voor kaasmakers en machinefabrikanten biedt, meldt ANP. Ook worden gevoelige sectoren in Europa beschermd.

Greenpeace: milieu en voedselveiligheid in gedrang

Kritiek is er ook, onder meer op het gebied van milieu en voedselveiligheid. Zo stelt Greenpeace Nederland dat in Canada pesticiden en genetisch gemodificeerde gewassen veelvuldiger worden gebruikt dan in Europa. Samen met Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP) heeft Greenpeace rapporten uitgebracht met problemen die ontstaan naar aanleiding van de Ceta. “Met Ceta raakt de EU nog verder vervlochten met de Noord-Amerikaanse bio-industrie.”

Lees alle berichten over handelsverdrag Ceta

Of registreer je om te kunnen reageren.