Home

Nieuws 9 reacties

Fijn stof: extra maatregelen in veehouderij bepleit

Een van de manieren om de uitstoot van fijn stof verder te beperken is door extra maatregelen te nemen in de intensieve veehouderij.

Naar aanleiding van de uitspraak van de Haagse rechter die de staat opdraagt zo snel mogelijk de uitstoot van fijn stof en stikstofoxiden te verminderen, zegt Milieudefensie dat geen vergunningen meer zouden moeten worden afgegeven ‘aan de veehouderijen die de normen overschrijden’.

Vooral het verkeer en de wegen in de steden zorgen voor hoge belasting met fijn stof. Daarnaast is de intensieve veehouderij een bron van fijn stof. Naar aanleiding van het onderzoek naar de relatie tussen veehouderij en de gezondheid van omwonenden, zijn al plannen in de maak om de uitstoot van fijn stof uit met name pluimveebedrijven te verminderen.

Waarden boven Europese norm

Volgens een publicatie van het Planbureau voor de Leefomgeving werden de Europese grenswaarden voor fijn stof in 2015 overschreden in gebieden met veel (bio)industrie. Met name in Zuid-Nederland werden op grond van modelberekeningen waarden vastgesteld die nog boven de Europese norm kwamen van 40 microgram per kubieke meter. De fijn stof komt vanuit buurlanden en lokale bronnen zoals industrie en veehouderij. Daarbij komt dat stikstofoxiden en ammoniak (waarvoor ook de veehouderij voor een deel verantwoordelijk is) in de lucht secundair fijn stof (ammoniumnitraat) vormen, aldus het PBL.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Hoe zit het met de uitstoot van Schiphol?

 • joostslingenbergh

  en de haven van Rotterdam? en snelwegen ook nog!

 • alco1

  Stof uit de landbouw en uit de industrie met alle luxe onder dezelfde noemer???

 • oorspronkelijk

  nuchterheid gewenst
  kan het dat intensieve bedrijven meer fijn stof en geconcentreerder uitstoten
  kan het zijn dat er meer verkeersbewegingen zijn door mest afvoer/voer aankoop
  kan het zijn dat er voor de export via lucht of weg/water ook uitstoot wordt gerekend
  dit kan ik bedenken maar moet je dan ontkennen
  we zitten in de hoek waar klappen gaan vallen
  andere economische sectoren leveren meer arbeidsplaatsen
  voedsel pakket kostprijs dekkend minder luxe uitspattingen
  maar ja veel te sociaal
  maar Canada dan????

 • arendsoog

  Wonder dat een veehouder 65 wordt

 • Gat

  De normen overschrijden, de vakanties zijn voorbij en massaal vliegtuig gepakt en auto of boot. Nu gaan we het fijnstof weer op de agenda zetten. Kansloos deze overheid. Zo voorspelbaar

 • a.van.hoof1

  Helemaal mee eens GAT. Kijk voor de aardigheid eens op <> . Dan zie je pas wat er boven ons in de lucht hangt. Die vliegen op water?
  G
  Het is weer zo gemakkelijk van het Planbureau van de Leefomgeving. De boer en tuinder pikt het wel weer. Gemakkelijke prooi.

 • oorspronkelijk

  probeer eens iemand serieus te nemen
  denk aan verklaringen
  een boer wordt niet ziek ook de kinderen niet.
  kan het zijn dat de burger te steriel opgroeit
  hierbij denk ik aan een vorm van allergie waarbij het immuumsysteem niet voldoende antistoffen aanmaakt ter bescherming
  misschien de moeite waard om te onderzoeken
  veel van nature aanwezige ziekte wordt voor geënt

 • Professor P

  Milieusatelliet Envisat laat zien dat de Randstad, Antwerpen, het Ruhrgebied en Londen de grootste luchtvervuiling van Europa heeft. De Brabantse boeren zitten in de vervuilde lucht van de Randstad. De omgekeerde wereld dus. De boer is een makkelijkere groep om de schuld te geven. Blijkbaar past het bij de mens om een bepaalde groep overal de schuld van te geven. Onze minister van Volksvoorlichting en Propaganda kan trots zijn op de anti boeren propaganda op de scholen en door tros Radar. Nu de boerenvervolging en de uitroeiing van de boeren bijna gereed is en de boeren gedeporteerd zijn naar LOGs en het buitenland, vraag ik me alleen wel af wie de volgende groep gaat worden. Ik ben namelijk bang dat de overheid zijn geloofwaardigheid en bestaansrecht aan het verliezen is en het anarchisme op de loer ligt, als het merendeel van de regels niet meer serieus genomen kan worden.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.