Home

Nieuws 1 reactie

EU verlaagt importheffingen biodiesel

De EU verlaagt vanaf 28 september de importtarieven op Argentijnse biodiesel-importen. Waar eerder 22 tot 25,7% moest worden betaald, is dat straks 4,5 tot 8,1%.

Het besluit volgt op een WTO-uitspraak en is slecht nieuws voor producenten van biodiesel in de EU. Zij hebben vaak een hogere kostprijs dan hun Argentijnse concurrenten. In de EU wordt met name biodiesel op basis van koolzaad gemaakt.

Hoge importtarieven op Indonesische biodiesel blijven vooralsnog gehandhaafd. De WTO-uitspraak ging in op de Argentijnse biodieselkwestie. Indonesië vecht in een aparte zaak, en voor een flink deel met dezelfde argumenten, ook hoge importheffingen in de EU aan.

Kunstmatig goedkoop

Ongeveer vier jaar geleden stelde de EU zogeheten antidumpingheffingen in tegen biodieselimporten uit Argentinië en Indonesië. De landen hebben volgens de EU op diverse manieren hun product kunstmatig goedkoop gehouden. De berekeningen van de EU deugen echter niet, aldus de WTO.

Argentinië hanteert een hoge belasting op de export van sojabonen. Omdat de export van de bonen zo zwaar belast wordt, wordt minder geëxporteerd dan anders het geval was. Zo blijft soja als grondstof voor de biodiesel goedkoop. Bovendien wordt met het hoge exporttarief de export van verwerkt product in plaats van grondstoffen gestimuleerd.

VS geeft Argentinië juist strafheffing

Het EU-besluit staat in sterk contrast met een recent Amerikaans besluit. De VS besloot onlangs een strafheffing oplopend tot 64,2% voor Argentijnse biodiesel te gaan rekenen. De biodiesellobby in de EU, de EBB, vreest dat de EU door het recente besluit een hausse aan Argentijnse biodiesel kan verwachten.

Eén reactie

  • mtseshuis

    Soja als grondstof voor biodiesel... Wat een mekkeraars altijd te mekkeren over dat soja verbouwd werd voor de vlees en zuivelproductie... Nu komt er nog meer van de soja (de olie dus) tegen ramsjprijzen hiernaartoe en de EU boeren en verwerkers worden de vernieling in geholpen..

Of registreer je om te kunnen reageren.